Informatie over clematis

Met hun vaak opvallende bloemen is deze prachtige klimplant niet te missen. Bent u op zoek naar een kleurrijke klimmer, dan bent u hier aan het juiste adres. Het kleurenpalet van de Clematis is eindeloos groot en er zijn veel soorten clematis verkrijgbaar. Naast grootbloemige soorten biedt het assortiment ook veel kleinbloemige en groenblijvende clematis soorten die door rijke bloei niet onderdoen voor de grootbloemige soorten. Sommige soorten bloeien in het vroege voorjaar en er zijn zelfs groenblijvende bosrank clematis soorten een voorbeeld daarvan is Clematis armandii.

 

Deze groenblijvende soorten houden wel van een beschutte standplaats zodat deze wintergroene klimmer geen schade aan het blad krijgt bij extreem koud weer, een Clematis montana heeft daar geen last van omdat deze kaal word. Een mooie dubbel bloemige clematis is Clematis 'Multi Blue' en een heel aparte is Clematis 'Princess Diana' deze clematis heeft hele kleine klok bloemen en is een hele aparte clematis en een aanwinst in elke tuin.

 

De clematis of bosrank genoemd is mooi te combineren met Toscaanse jasmijn of Blauwe regen ook deze kunt u online bestellen op tuinplantenwinkel.nl. De mooiste planten van a kwaliteit kunt u dus veilig thuis laten bezorgen door onze eigen bezorgdienst.

 

Standplaats van de Clematis

De Nederlandse naam van Clematis is bosrank en verwijst naar de groeiplaats van deze plant. Clematis groeit in het wild aan de bosranden, daar wordt meestal wel voorzien in een zonnige standplaats maar de voet van de plant staat altijd in de koele schaduw. De ranken klimmen vervolgens richting de zon en bloeien in het licht. Dit gegeven is belangrijk om te weten bij het toepassen van deze plant in de tuin.

 

Zorg ervoor dat de voet van de Clematis in de schaduw staat en dat het mogelijk is voor de klimplant om naar het licht toe te kunnen groeien. Zet de plant bijvoorbeeld met de voet tussen kleinere struiken of middelhoge vaste planten. De plant heeft een voorkeur voor licht kalkhoudende en humusrijke grond. Vermeng bij het planten wat aanplantgrond (deze kunt u ook op Tuinplantenwinkel.nl bestellen). Geef jaarlijks een kleine kalkgift.

 

Clematis soorten en groepen

Clematis is een ongelooflijk groot en divers plantengeslacht en kent veel verschijningsvormen. De klimmende clematissen zijn onder te verdelen in verschillende groepen:

  • Meest bekend zijn de zogenaamde grootbloemige clematissen of Clematis patens groep. Deze groep heeft de meest opvallende en grootste bloemen die tot 2 keer per jaar verschijnen. De eerste bloei valt in mei tot begin juli en een tweede bloei volgt vaak later in de zomer. Clematis ‘The President' en Clematis ‘Nelly Moser' zijn twee variëteiten uit deze groep. De grootbloemige plant snoeit u in de late winter en direct na de eerste bloei.

  • Een andere groep sterke variant is die van de Clematis montana . Dit is een kleinbloemige soort met een overdaad aan bloemen in het voorjaar. Clematis montana 'Rubens' onderscheidt zich met een krachtige groei; de planten zijn sterk en weinig vatbaar voor ziektes. Snoeien van deze groep is niet noodzakelijk maar kan plaatsvinden direct na de bloei. Clematissen uit deze groep bloeien in de winter of lente op hout dat vorig jaar is gevormd. We noemen dit ook wel oud hout.

  • Gelijkend aan de Montana is de groenblijvende bosrank Clematis armandii. Ook deze groep bloeit in het vroege voorjaar. Kenmerkend voor Clematis armandii zijn de geurende bloemen en het langwerpige blad dat in de winter groen blijft. Groenblijvende clematis soorten wensen wel een iets meer beschutte standplaats i.v.m. de gevoeligheid voor bevriezing bij strenge (-10 graden Celsius) vorst en kouder.

  • Minder bekend, goed winterhard en met subtielere bloemen zijn de Clematis alpina en Viticella. Clematis alpina bloeit met kleine hangende bloemetjes in het voorjaar en geeft na de bloei prachtige pluizige zaaddozen. Deze planten groeien vaak makkelijk en zijn goed te snoeien na de bloei. U kunt ze ieder voorjaar terugsnoeien tot 30 cm hoogte.

  • Laatbloeiende Clematissen zijn soorten die voornamelijk tussen juli en oktober bloeien zoals b.v. Clematis viticella, die op eenjarige scheuten bloeien. Knip elk voorjaar (februari-maart), voor de groei, alle scheuten van vorig jaar terug tot op ca. 30 cm boven de grond, vlak boven een dikke knop. Clematis viticella heeft grotere bloemen maar niet zo groot als bij de Clematis patens. De bloeitijd en vaak prachtige bloemkleuren maken ook deze soort Clematis zeer de moeite waard om in uw tuin aan te planten.

 

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment. Ook op ons plantencentrum bent u van harte welkom om de verschillende soorten te bekijken. Zoekt u een soort, maar vindt u deze niet in ons assortiment? Stuur dan gerust een e-mail naar onze klantenservice.

 

Clematis snoeien

De verschillende soorten Clematis moeten op verschillende manieren gesnoeid worden. Alle nieuwe Clematissen kunnen echter in het eerste voorjaar na het planten tot 30 cm boven de grond teruggeknipt worden, zo zorg je voor een goede vertakking. Nieuwe scheuten zullen zich opnieuw vormen. De verschillende soorten zijn in snoeigroepen verdeeld, het gaat daarbij om de bloeitijd.

 

Clematis planten

Als u bij Tuinplantenwinkel.nl Clematis klimplanten koopt, dan worden deze altijd in pot geleverd. Dit betekent dat de klimplant het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kan worden; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat de Clematis bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Wanneer de clematis in het najaar of winter wordt aangeplant, heeft u naar het water geven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg.

 

Belangrijk is dat u voor het planten van de Clematis een ruim plantgat maakt, de grond goed los maakt en zorgt voor een humusrijke bodem door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond. Aanplantgrond verrijkt de bodemstructuur en zorgt voor extra voeding.

 

Clematis kopen bij tuinplantenwinkel.nl

U kunt alle soorten clematis vertrouwd online kopen in onze tuinplanten webwinkel, met de garantie dat er kwaliteit geleverd wordt. Onze webshop bevat actuele foto's, zodat u kunt zien wat u bestelt. Wij leveren de klimplanten snel en de clematissen worden met de grootste zorg netjes verpakt. Dit maakt online bestellen van nieuwe planten in Nederland en België erg gemakkelijk.

 

Wij staan in voor de perfecte kwaliteit van onze producten op het moment van leveren en u krijgt daarom ‘aangroei garantie’ op al onze planten en bomen. Dit houdt in dat u na aankoop 3 maanden garantie heeft op het aangroeien van bij ons gekochte producten. Kijk op onze pagina 'Bestel & Garantie informatie' voor meer informatie.

 

Veelgestelde vragen over Clematis:

Wat is de beste plaats voor een clematis?

Antwoord: Clematis klimplanten staan het liefst met hun voeten in de schaduw en het hoofd in de zon. De meeste Clematissen hebben veel vocht nodig in het groei- en bloeiseizoen, als de plant niet goed groeit is de grond in de zomer te droog. Zorg daarom jaarlijks voor een mulchlaag van bladaarde of compost en geef indien nodig extra water.

 

Welke clematis is winterhard?

Antwoord: De meeste Clematis klimplanten zijn goed winterhard, alleen de groenblijvende soorten zijn wat gevoeliger voor vorst.

 

Kan een clematis in de volle zon?

Antwoord: Ja hoor, zorg er alleen voor dat de wortels in de schaduw staan en de klimplant in de zomer niet uitdroogt. Geen indien nodig wat extra water.

 

Hoe moet je een clematis verzorgen?

Antwoord: Zet de voet van de clematis in de schaduw en zorg ervoor dat hij naar het licht toe kan groeien. De plant heeft een voorkeur voor licht kalkhoudende en humusrijke grond. Vermeng daarom bij het planten wat potgrond en geef jaarlijks wat kalk en organische mest. Bij langdurige droogte wordt wat extra water op prijs gesteld.

 

Wat is de beste tijd om een clematis te planten?

Antwoord: Als u bij Tuinplantenwinkel.nl Clematis planten koopt, dan worden deze altijd in pot geleverd. Dit betekent dat de klimplant het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kan worden; dus ook in de zomermaanden.

 

Wat zijn goede groenblijvende clematis soorten?

Antwoord: Alle Clematis armandii soorten die verkrijgbaar zijn bij tuinplantenwinkel.nl zijn van uitstekende kwaliteit en u krijgt ‘aangroei garantie’ op al onze planten en bomen.

 

Clematis is een kleurrijke klimmer en is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren en vormen

 

Inspiratie Clematis:

Een paarse Clematis fleurt de zijkant van een huis of schuur meteen op

 

Een saaie muur wordt door de bloemen van de Clematis in de zomer en lente erg op gefleurd. 

De Clematis soorten kunnen met elkaar worden gecombineerd om een kleurrijke wand te creëren

 

Clematis is verkrijgbaar in talloze verschillende kleuren.

 

De Clematis is in verschillende soorten verkrijgbaar

 

Als u uw clematis wilt snoeien, let dan op wanneer u dit doet. Dit is namelijk afhankelijk van de soort. 

 

Video's over Clematis:

 

 

 

Uitleg over verschillende soorten Clematissen.

 

 

 

Aanplantgrond voor het aanplanten van uw clematis. 

 

 

 

Uitleg over ons Rozenassortiment.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.