Menu
Geen producten gevonden

Informatie over clematis

Met hun vaak opvallende bloemen zijn deze klimmers niet te missen: Clematis. Bent u op zoek naar een kleurrijke klimmer, dan bent u hier aan het juiste adres. Het kleurenpalet van de clematis is eindeloos groot. Naast grootbloemige soorten biedt het assortiment ook veel kleinbloemige soorten die door rijke bloei niet onderdoen voor de grootbloemige soorten.

Standplaats van de Clematis in uw tuin

De Nederlandse naam van Clematis is bosrank en verwijst naar de groeiplaats van deze plant; de bosrand. In de bosranden waar de plant in het wild kan groeien staat de voet van de plant altijd in de koele schaduw. De ranken klimmen vervolgens richting de zon en bloeien in het licht. Dit gegeven is belangrijk om te weten bij het toepassen van deze plant in de tuin.

Zorg ervoor dat de voet van de clematis in de schaduw staat en dat het mogelijk is voor de klimplant om naar het licht toe te kunnen groeien. Zet de plant bijvoorbeeld met de voet tussen kleinere struiken of middelhoge vaste planten. De plant heeft een voorkeur voor licht kalkhoudende en humusrijke grond. Vermeng bij het planten wat aanplantgrond (deze kunt u ook op Tuinplantenwinkel.nl bestellen). Geef jaarlijks een kleine kalkgift.

Clematis soorten en groepen

Clematis is een ongelooflijk groot en divers plantengeslacht en kent veel verschijningsvormen. De klimmende clematissen zijn onder te verdelen in verschillende groepen. Meest bekend zijn de zogenaamde grootbloemige clematissen of Clematis patens groep. Deze groep heeft de meest opvallende en grootste bloemen die tot 2 keer per jaar verschijnen. De eerste bloei valt in mei tot begin juli en een tweede bloei volgt vaak later in de zomer. Clematis ‘The President’ en Clematis ‘Nelly Moser’ zijn twee variëteiten uit deze groep. De grootbloemige plant snoeit u in de late winter en direct na de eerste bloei.

Een andere groep sterke variant is die van de Clematis montana. Dit zijn kleinbloemige soort met een overdaad aan bloemen in het voorjaar. Deze soort onderscheidt zich met een krachtige groei; de planten zijn sterk en weinig vatbaar voor ziektes. Snoeien van deze groep is niet noodzakelijk maar kan plaatsvinden direct na de bloei. Clematissen uit deze groep bloeien in de winter of lente op hout dat vorig jaar is gevormd. We noemen dit ook wel oud hout.

Gelijkend aan de Montana maar dan wintergroen zijn de Clematis armandii soorten. Ook deze groep bloeit in het vroege voorjaar. Kenmerkend zijn de geurende bloemen en het langwerpige blad dat in de winter groen blijft. Deze soort wenst wel een iets meer beschutte standplaats i.v.m. de gevoeligheid voor bevriezing bij strenge (-10 graden Celsius) vorst en kouder.

Minder bekend, goed winterhard en met subtielere bloemen zijn de Alpina en Viticella. Clematis alpina bloeit met kleine hangende bloemetjes in het voorjaar en geeft na de bloei prachtige pluizige zaaddozen. Deze planten groeien vaak makkelijk en zijn goed te snoeien na de bloei. Clematis viticella heeft weer grotere bloemen maar niet zo groot als bij de Clematis patens. De viticella bloeit later in de zomer op de nieuwe scheuten.

Deze planten kunt u ieder voorjaar terugsnoeien tot 30 cm hoogte. De bloeitijd en vaak prachtige bloemkleuren maken ook deze soort clematis zeer de moeite waard om in uw tuin aan te planten.

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment. Ook in ons plantencentrum bent u van harte welkom om de verschillende soorten te bekijken. Zoekt u een soort, maar vindt u deze niet in ons assortiment? Stuur dan gerust een e-mail naar onze klantenservice.

 

Clematis is een kleurrijke klimmer en is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren en vormen

 

Inspiratie Clematis:

Een paarse Clematis fleurt de zijkant van een huis of schuur meteen op

 

Inspiratievoorbeeld Clematis

De Clematis soorten kunnen met elkaar worden gecombineerd om een kleurrijke wand te creëren

 

Inspiratievoorbeeld

 

De Clematis is in verschillende soorten verkrijgbaar

 

Inspiratievoorbeeld

 

Video's over Clematis:

 

 

Inspiratievideo

 

 

Inspiratievideo

 

 

Inspiratievideo

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.