Informatie over schijnhulst

De schijnhulst, die ook vaak met zijn Latijnse naam Osmanthus aangeduid wordt komt oorspronkelijk uit Azië. De schijnhulst is verwant aan de olijfboom. Met name de Osmanthus heterophyllus en Osmanthus x burkwoodii worden als haag gebruikt. De Osmanthus ‘heterophyllus’ is bijna niet te onderscheiden van de hulst en heeft ook gekartelde bladeren. Het grootste verschil is dat de bladeren van de schijnhulst minder glanzen dan die van de echte hulst. Bovendien zijn de glanzend rode bessen, zo kenmerkend voor hulst, afwezig bij de schijnhulst.

Schijnhulst aanplanten

Deze tuinplant is groenblijvend, winterhard en is uitermate geschikt voor blokbeplanting of als snoeibare lage haag, maar voldoet ook als solitair in de kleinere tuinen. Schijnhulst groeit zowel in de zon als in de schaduw en staat het liefst in een normaal vochtige, goed doorlatende, lichtzure bodem. Als u de tuinplant aan gaat planten kunt u de bodem in het plantgat verrijken met aanplantgrond. Vermeng deze met de bestaande aarde en plaats de kluit daarna in het plantgat.

Schijnhulst verzorgen 

Osmanthus is een gemakkelijk te snoeien tuinplant. U kunt de plant snoeien met een heggenschaar of snoeischaar. Snoeien is jaarrond mogelijk. De meest ideale periode voor snoei is direct na de bloei of in de zomer. De plant kan zich vervolgens weer goed herstellen en zal bloemknoppen vormen voor het volgende jaar. Bemesten is alleen nodig wanneer de groei achterblijft. Meestal kleurt het blad minder diepgroen wanneer de plant een tekort heeft aan mineralen of magnesium. Geef in dat geval de plant extra voeding in de vorm van kieseriet naast eventueel een basisbemesting. 

 

Bonte schijnhulst

 

Inspiratie Schijnhulst:

Bloeiende schijnhulst

 

Deze Osmanthus heterophyllus bloeit met witte bloemen en heeft wat groter blad dan Osmanthus burkwoodii. Beide zijn soorten van schijnhulst.

 

Schijnhulst snoeien

 

Osmanthus burkwoodii is wellicht de bekendste Schijnhulst en is goed te snoeien bijvoorbeeld als bolvorm

 

Bont blad van de Schijnhulst

 

Osmanthus heterophyllus is e rook met bont blad zoals deze variant 'Goshiki'

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.