Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over vitis vinifera

Vitis vinifera heeft verschillende Nederlandse namen. Zo wordt hij naast de meest gebruikte naam Druif of druivenplant ook regelmatig druivelaar of wijnstok genoemd. Wijnstok verwijst naar een oudere druivenplant die vaak in grote getalen op een akker is aangeplant en waarvan de oogst dient voor het produceren van wijn. Oude Vitis vinifera planten ontwikkelen een dikke stam (stok) met daaraan naar links en rechts vertakkingen waar de vruchten aan komen. 

 

Welke soorten Vitis vinifera bestaan er?

Er zijn verschillende soorten en rassen Vitis vinifera. Over het algemeen worden ze in Nederland onderverdeeld naar kleur van de vrucht. Zo zijn er Blauwe, Rode en Witte druivenplanten. Daarnaast zijn er een aantal rassen die pitloze druiven geven. Deze vruchten zijn het lekkerste om zo uit de hand te eten.

 

Is de Vitis vinifera winterhard?

Jazeker, de druivenplant kan Nederlandse winters prima overleven. Als ze in de volle grond staan, hebben ze geen extra winterbescherming nodig. Vitis vinifera planten die in een pot staan, kunnen tijdens periodes van strenge vorst beter wel ingepakt worden. Dit kan bijvoorbeeld met vliesdoek.

 

Moeten Vitis vinifera druivenplanten in de zon staan?

Voor de beste rijping van de vruchten, is het van belang dat de standplaats van de Vitis vinifera zo zonnig mogelijk is. De druivenplant is een klimplant. Hij kan daardoor perfect over een pergola groeien. Bovenop de pergola is meestal voldoende zon. Ook kan hij tegen een zonnige zuidmuur geleid worden. De zon warmt de muur op en dat geeft de Vitis vinifera in het voorjaar een voorsprong in zijn groei. Eventueel kunnen de bladeren rondom de druiventrossen weggeknipt worden om zo meer zonlicht op de vruchten te krijgen. 

 

Zijn Vitis vinifera druivenplanten zelfbestuivend?

Ja, dat zijn ze. U heeft aan één Vitis vinifera voldoende om vruchten te krijgen. Dit is fijn, want een Vitis vinifera heeft over het algemeen een flinke groeikracht. Hij kan per jaar zelfs meters groeien, waardoor er niet altijd plek voor meerdere druivenplanten is. Mocht er geen plek meer zijn om een nieuwe scheut naartoe te leiden, knip hem dan gewoon af. Een groene scheut van afgelopen seizoen kan het hele jaar door afgeknipt worden. Laat een klein stukje (ongeveer 10 cm) van de scheut over. Aan deze kleine stompjes komen later de bloemknoppen en druiventrossen te hangen. 

 

Druiven uit eigen tuin

 

Inspiratie Vitis vinifera:

Vitis vinifera ofwel druif

 

Blauwe druiven beginnen groen maar rijpen blauw af. 

Druiventrossen aan eigen fruitplant

 

Druiven zijn klimplanten en dienen uitgeleid te worden. Als ze ouder worden verhout de stam wel. 

 

Herfstkleur Vitis vinifera

 

Druivenplanten krijgen een herfstkleur, zeker de blauwe druiven. 

 

Vitis vinifera

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.