Informatie over bijenbomen

Een Bijenboom trekt, zoals de naam al zegt, bijen aan en is goed voor de biodiversiteit. De Tetradium daniellii heeft als Nederlandse naam bijenboom. Aan het eind  van de zomer bloeit deze boom met aantrekkelijke, witte bloemen die gelijk door de bijen gevonden worden. Als de Tetradium daniellii is uitgebloeid, groeien er doosvormige vruchten aan de boom. Maar dit is niet de enige boom die bijen aantrekt. Zo zijn er nog verschillende bomen die bijen aantrekken zoals bijvoorbeeld ook de Heptacodium of de Sophora japonica, die Honingboom heet. Daarnaast lokken ook Fruitbomen bijen naar uw tuin en deze kunt u gerust ook onder de noemer bijenboom scharen. 

Soorten bijenbomen

Een andere boom die voor veel bezoek van bijen in uw tuin zorgt, is dus de Heptacodium miconioides. Dit is een meerstammige struik of boom die oorspronkelijk uit China komt. Hij is nog niet zo lang bekend in onze contreien, maar is steeds vaker te vinden in de Nederlandse en Belgische tuinen. De Nederlandse naam is Zevenzonenboom en deze heeft hij gekregen vanwege de pluimvormige opbouw van zijn bloemen. Deze pluim bestaat namelijk uit 7 kleinere witte bloemen die pas aan het eind van de zomer aan de boom komen. Nadat de witte bloemetjes van de takken zijn gevallen, groeien de kelkblaadjes en krijgen ze een mooie bordeauxrode kleur. Zo kunt u veel langer genieten van deze boom.

 

Ook de honingboom mag, alleen al vanwege zijn Nederlandse naam, niet ontbreken tussen de bijenbomen. De officiële naam van deze boom is Styphnolobium japonica, maar in veel gevallen wordt ook nog steeds de naam Sophora gebruikt. De bloesem heeft een aanzuigende werking op bijen, maar deze boom is ook door het fijne veervormige blad een aanwinst voor uw tuin. Het zonlicht wordt prachtig gefilterd en dit zorgt voor een extra dimensie tijdens zonnige dagen.

Bijenstand in Nederland   

Het aantal bijen, hommels en andere vliegende insecten is de laatste jaren schrikbarend aan het dalen. Meer dan de helft van het aantal bijensoorten in Nederland lijkt op te houden te bestaan. Insecten zijn onmisbaar om bloemen te bevruchten en het stuifmeel over te brengen van de ene naar de andere bloem. Zowel binnen als buiten de landsgrenzen wordt het aantal bijen bedreigd en lijken ze zelfs helemaal te verdwijnen. Er is door de overheid een ‘Rode Lijst Nederlandse bijen’ in het leven geroepen waarop het aantal wilde bijen wordt genoteerd.

 

Zonder bestuiving is driekwart van de fruitbomen niet in staat de bloeien en dus vruchten te dragen. In de natuur ligt dit percentage zelfs nog iets hoger. Daarom zijn insecten van belang voor de fruit- en groentetelers van Nederland. De belangrijkste reden dat de bijenstand drastisch afneemt, is het tekort aan voedsel en geschikte plekken voor bijennesten. De verstedelijking van Nederland en de afname van verscheidenheid in bloemen zijn hier oorzaken van. Bijen hebben bloemen nodig terwijl er nu juist alleen veel gras en dezelfde soorten planten en bomen te vinden zijn in het Nederlandse landschap.

 

U kunt in uw eigen tuin een bijdrage leveren aan het behoud van de bijen in Nederland door een bloesemrijke boom te plaatsen. Hierdoor geeft u de bijenpopulatie in uw directe omgeving een positieve impuls en in combinatie met een bijenhotel wordt uw tuin een walhalla voor bijen en hommels.

Een Bijenboom planten en verzorgen

Elke Bijenboom houdt van een voedselrijke en losse bodem. Voor het planten van de bijenboom kunt u dan ook het beste aanplantgrond gebruiken. De standplaats verschilt verder qua soort, maar ze houden vrijwel allemaal van een zonnige locatie. Snoei is niet noodzakelijk, haal alleen beschadigde en kruisende takken weg. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om wat onderste vertakking weg te halen om er meer onderdoor te kunnen kijken. Verder heeft de bijenboom weinig verzorging nodig en is het vooral de bedoeling dat u er van geniet.

Bijenboom kopen op Tuinplantenwinkel.nl

Alle bomen bij Tuinplantenwinkel.nl worden in pot geleverd en zijn daardoor het hele jaar door te planten en te bestellen. Bomen in pot hebben een goed wortelgestel en groeien makkelijk aan. U krijgt daarnaast aangroeigarantie op alle planten en bomen dus bent altijd verzekerd van een goed resultaat. Onze eigen chauffeurs hebben ervaring met het vervoeren van bomen en komen de bijenboom van uw keuze bij u thuis afleveren.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.