Informatie over bijenbomen

Een Bijenboom (of Tetradium daniellii zoals de Latijnse naam luidt) trekt, zoals de naam al zegt, bijen aan en is goed voor de biodiversiteit. De Tetradium daniellii bloeit aan het eind van de zomer met aantrekkelijke, witte bloemen die gelijk door vele insecten gevonden worden. Na de bloei volgen roodachtige vruchten. Ook verschillende andere bomen trekken bijen en vlinders aan zoals bijvoorbeeld de Heptacodium (zevenzonenboom) of de Sophora japonica, die Honingboom heet. Daarnaast lokken ook Fruitbomen  veel insecten naar uw tuin en deze kunt u gerust ook onder de noemer bijenboom scharen.

 

Het oneven geveerde blad van de Tetradium daniellii is aan de onderzijde lichtgroen en de heerlijk geurende bloemen komen vanaf augustus in breed piramidale pluimen aan de boom. Deze snelgroeiende boom is goed winterhard en heeft een donkergrijze, gladde schors.

 

Soorten bijenbomen

Een andere boom die voor veel bezoek van vlinders en bijen in uw tuin zorgt, is dus de Heptacodium miconioides. Dit is een meerstammige struik of kleine boom die oorspronkelijk uit China komt. Hij is nog niet zo lang bekend in onze contreien, maar is steeds vaker te vinden in de Nederlandse en Belgische tuinen. De Nederlandse naam is Zevenzonenboom en deze heeft hij gekregen vanwege de pluimvormige opbouw van zijn bloemen die bestaat uit 7 kleinere witte bloemen die pas aan het eind van de zomer aan de boom komen. Nadat de witte bloemetjes van de takken zijn gevallen, groeien de kelkblaadjes en krijgen ze een mooie bordeauxrode kleur. Zo kunt u veel langer genieten van deze boom.

 

Ook de honingboom mag, alleen al vanwege zijn Nederlandse naam, niet ontbreken tussen de bijenbomen. De officiële naam van deze boom is Styphnolobium japonica, maar in veel gevallen wordt ook nog steeds de naam Sophora gebruikt. De bloesem heeft een aanzuigende werking op bijen, maar deze boom is ook door het fijne veervormige blad een aanwinst voor uw tuin. Het zonlicht wordt prachtig gefilterd en dit zorgt voor een extra dimensie tijdens zonnige dagen.

 

Bijenstand in Nederland   

Het aantal bijen, hommels en andere vliegende insecten is de laatste jaren schrikbarend aan het dalen. Meer dan de helft van het aantal bijensoorten in Nederland lijkt op te houden te bestaan. Insecten zijn onmisbaar om bloemen te bevruchten en het stuifmeel over te brengen van de ene naar de andere bloem. Zowel binnen als buiten de landsgrenzen wordt het aantal bijen bedreigd en lijken ze zelfs helemaal te verdwijnen. Er is door de overheid een ‘Rode Lijst Nederlandse bijen' in het leven geroepen waarop het aantal wilde bijen wordt genoteerd.

 

Zonder bestuiving is driekwart van de fruitbomen niet in staat de bloeien en dus vruchten te dragen. In de natuur ligt dit percentage zelfs nog iets hoger. Daarom zijn insecten van belang voor de fruit- en groentetelers van Nederland. De belangrijkste reden dat de bijenstand drastisch afneemt, is het tekort aan voedsel en geschikte plekken voor bijennesten. De verstedelijking van Nederland en de afname van verscheidenheid in bloemen en het verdwijnen van de meeste bomen zijn hier oorzaken van. Bijen hebben bloemen nodig terwijl er nu juist alleen veel gras en dezelfde soorten planten en bomen te vinden zijn in het Nederlandse landschap.

 

U kunt in uw eigen tuin een bijdrage leveren aan het behoud van de bijen in Nederland door een bloesemrijke boom te plaatsen. Hierdoor geeft u de bijenpopulatie in uw directe omgeving een positieve impuls en in combinatie met een bijenhotel wordt uw tuin een walhalla voor bijen en hommels.

 

Een Bijenboom planten en verzorgen

Elke Bijenboom houdt van een voedselrijke en losse bodem. Voor het planten van de bijenboom in de volle grond kunt u dan ook het beste aanplantgrond gebruiken. De standplaats verschilt verder qua soort maar ze houden vrijwel allemaal van een zonnige locatie. Snoei is niet noodzakelijk, haal alleen beschadigde en kruisende takken weg. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om wat onderste vertakking weg te halen om er meer onderdoor te kunnen kijken. Verder heeft de bijenboom weinig verzorging nodig en is het vooral de bedoeling dat u er van geniet.

 

Bijenboom kopen op Tuinplantenwinkel.nl

Alle bomen bij Tuinplantenwinkel.nl worden in pot geleverd en zijn daardoor het hele jaar door te planten en te bestellen. Bomen in pot hebben een goed wortelgestel en groeien makkelijk aan. U krijgt daarnaast aangroeigarantie op alle planten en bomen dus bent altijd verzekerd van een goed resultaat. Onze eigen chauffeurs hebben ervaring met het vervoeren van bomen en komen de bijenboom van uw keuze bij u thuis afleveren.

 

Veelgestelde vragen over Bijenbomen

Zijn bijenbomen verkrijgbaar als hoogstam boom?

Antwoord: Ja, de Tetradium daniellii is bij tuinplantenwinkel.nl verkrijgbaar met een doorgaande stam met kroon erop, deze mooie boom met de opvallende bloei zal uiteindelijk zo'n 8 tot 10 meter hoog worden en krijgt een bredere, grillige kroon. Daarnaast komen ze ook regelmatig voorbij als meerstammige (struikvormige) boom, waarvan de vertakking al laag bij de grond begint.

 

Welke bomen zijn goed voor bijen?

Antwoord: Behalve de Tetradium daniellii zijn dat bijvoorbeeld de Heptacodium (zevenzonenboom) of de Sophora japonica, die Honingboom heet. Daarnaast lokken ook fruitbomen veel insecten naar uw tuin.

 

Hoe groot wordt een Bijenboom?

Antwoord: Deze boom wordt uiteindelijk wel 5 - 10 meter groot en wordt meestal toegepast in een wat grotere tuin.

 

Wat is een drachtboom voor bijen?

Antwoord: Naast bovengenoemde bomen zijn ook de wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en de linde zeer geschikt als drachtboom. Bomen moeten geplant worden op een voor de boom geschikte standplaats. Goed water geven is erg belangrijk voor de aanmaak van de nectar.

 

Bijenbomen online kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Wij bezorgen alle bomen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat deze met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de boom is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bomen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw Tetradium daniellii komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Bijenbomen afhalen

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw nieuwe boom bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw boom klaarstaat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.