Informatie over schaduwplanten

Schaduwplanten zijn vaak planten met grote bladeren. Het grote oppervlak aan groen staat in de zomermaanden liever niet de hele dag in de zon te bakken. Net zoals de mensenhuid, kan het blad verbranden. De mensenhuid herstelt hiervan, maar als een blad eenmaal verbrand is, dan komt dit niet meer goed en wordt het uiteindelijk afgestoten. Vandaar dat de bladplanten bij voorkeur in de schaduw staan. 

Schaduwplanten planten

De meeste schaduwplanten houden van een vochtige bodem en kunnen niet zo goed tegen een droge bodem. Let hierop als u een schaduwplant onder een boom wilt zetten. Vaak zijn dat juist wat drogere plekken, waardoor de kans bestaat dat de schaduwplanten het niet goed doen en dat zou zonde zijn. In een bostuin, waar meestal een humuslaag onder de bomen en grote heesters aanwezig is, kunnen schaduwplanten prima een plek krijgen. De humuslaag zorgt ervoor dat de bodem ook in de zomermaanden lange tijd vochtig blijft. Bij langdurige droogte is het aan te raden om zo nu en dan een keer flink extra water te geven. Als er geen natuurlijke humuslaag aanwezig is, kan dit gecompenseerd worden door elk jaar een laag compost rondom de voet van de planten te strooien. Deze laag verteerd langzaam. Door dit elk jaar te herhalen, ontstaat er op deze manier op een gegeven moment ook een soort vochtvasthoudende humuslaag. Waardoor de droge grond vocht vashthoudt.

Schaduwplanten kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De grootste en belangrijkste groepen schaduwplanten hebben op Tuinplantenwinkel.nl een eigen categorie gekregen. Daar vindt u de varianten die we aanbieden plus wat extra informatie en tips over de betreffende soort. Denk hierbij aan de Hosta'sVarens en bijvoorbeeld de Schoenlappersplant. Daarnaast vindt u de categorie 'bekijk alle', waar alle schaduwplanten te vinden zijn. Door gebruik te maken van de filters, komt u bij de selectie planten uit waar u naar op zoek bent en kunt u bijvoorbeeld de wintergroene bodembedekkers bekijken.

Heesters als schaduwplanten

In deze categorie zijn alle vaste planten opgenomen die goed in de schaduw kunnen groeien. Naast e vaste planten, is er ook een grote groep heesters die het goed doen in de schaduw. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de RhododendronCameliaHortensia of de Skimmia. Deze planten vindt u terug in hun eigen categorie. 

 

Kruipend zenegroen en Lelietje van dalen als schaduwplanten

Kruipend zenegroen en lelietje van dalen zijn twee van planten die uitstekend in de schaduw groeien. Kruipend zenegroen is een waardevolle inheemse plant die ook nog een functioneel is. Het is een wintergroene bodembedekker die zich snel verspreidt en perfect is voor schaduwrijke plekken. De plant groeit goed, zelfs in diepe schaduw, en kan zich aanpassen aan verschillende grondsoorten, van droge grond tot een humusrijke bodem. In het voorjaar presenteert zenegroen zijn lichtpaarse bloemen, die een mooi contrast vormen met het diepgroene blad. Het lelietje van dalen is een vaste plant die bloeit in het late voorjaar met kleine, klokvormige witte bloemetjes. Net als kruipend zenegroen, staat ook lelietje van dalen het liefst op een schaduwrijke plek.

 

Schaduwplanten met bloemen

Ook andere schaduwplanten dragen opvallende bloemen. Epimedium is een wintergroene plant die bekend staat om zijn delicate witte bloemetjes. Rodgersia is een andere favoriet. Met zijn opvallende witte bloemen is deze plant een prachtige aanvulling op elke schaduwrijke plek. De grote bladeren en robuuste groeiwijze geven de plant een stoer voorkomen, terwijl de witte bloemen zorgen voor elegantie. De Schoenlappersplant, ook bekend als Bergenia, is ook een populaire keuze met bloemen die in de schaduw bloeien. Deze vaste plant bloeit in het vroege voorjaar en pronkt dan met zijn licht paarse bloemen. Sommige varianten bieden zelfs witte of roze bloemen.

 

Veelgestelde vragen over Schaduwplanten:

Welke planten kunnen goed in de schaduw?

Antwoord: In deze categorie vindt u verschillende planten geselecteerd voor een echte schaduwtuin.

 

Wat zijn bloeiende schaduwplanten?

Antwoord: Ook in de schaduw krijgt u bloemen. Enkele voorbeelden van bloeiende schaduwplanten zijn, Brunnera macrophylla, Rodgersia, Schoenlappersplant en een Heuchera.

 

 

schaduwborder met verschillende schaduwplanten zoals Hosta

 

Inspiratie Schaduwplanten:

Hosta en Brunnera 2 bekende schaduwplanten

 

In deze border zijn verschillende soorten lage schaduwplanten met elkaar gecombineerd zoals Hosta, Pachysandra en Brunnera.

 

naast vaste planten is de Rhododendron ook een bekende schaduwplant

 

Schaduwborders kunt u creëren met vaste planten maar ook met heesters zoals Rhododendron

 

Een echte schaduw ofwel bosborder

 

Deze schaduw ofwel bosborder kunt u zelf ook samenstellen met de Hosta, Tellima en Varens

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.