Informatie over lei sierappel

De sierappel leiboom steelt met name in het voorjaar de show. In het vroege voorjaar bloeit de boom (april of mei) er verschijnt dan de bloesem aan deze bladverliezende leibomen, afhankelijk van de soort witroze tot purperroze. De Lei sierappel geeft een zeer rijke bloei die elk jaar aanwezig is. De bloesem wordt al snel gevolgd door een grote hoeveelheid kleine appeltjes. In de herfst kleuren de appeltjes, die vrij lang aan de boom blijven hangen, rood en pas diep in de winter vallen ze ten prooi aan vogels. De hoge sierwaarde is de voornaamste reden om voor deze leiboom te kiezen. Helemaal potdicht groeit het scherm van deze Lei sierappel eigenlijk nooit. Wanneer privacy-redenen voor u een belangrijk uitgangspunt zijn, is de lei-sierappel niet de beste keuze.

 

Lei sierappel snoeien

Als verzorging snoei je de sierappel leiboom het beste in de zomer en/of winter plaatsvinden. Door de takjes een klein beetje terug te nemen ontstaat een steeds voller netwerk van takken. Uiteindelijk kunt u het scherm van deze boom ook scheren met een heggenschaar. Zorg er steeds voor dat u een deel van de takjes die de boom dat jaar gevormd heeft laat staan. Op die manier bent u verzekerd van bloesem en decoratieve vruchten in het volgende jaar.

 

Lei sierappel of Malus Evereste verzorgen

Deze kleine boom is soms gevoelig voor bloed- of wolluis. Zet deze leiboom daarom altijd op een standplaats waar genoeg luchtbeweging is. Dit zorgt voor een optimaal klimaat waardoor de luis zich minder thuis voelt. Mocht de luis toch verschijnen dan kan deze worden bestreden met een luizenmiddel of biologisch door het inzetten van bijvoorbeeld lieveheersbeestjes. Wat ook helpt is de bomen regelmatig van voeding te voorzien in de vorm van een organische meststof. Strooi deze rondom de voet van de planten uit. Door de voeding groeit deze krachtiger en is de boom vitaler. Een vitalere boom wordt minder snel aangetast. 

 

Lei sierappel aanplanten

Een lei sierappel plant je het beste in de volle zon, dan krijgt u de meeste bloemen en gele of rode sierappeltjes. Een leischerm uitvoering kan worden gebruikt om kamers in uw tuin te creëren, een muur of schutting te camoufleren of juist om het zicht af te blokken vanaf de straatzijde maar ook in een grote pot of in een border tussen andere struiken en vaste planten is het een aanwinst voor uw tuin.

 

Als u bij Tuinplantenwinkel.nl deze appelboom koopt, dan wordt deze altijd in pot gekweekt en geleverd. Dit betekent dat de leiboom het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kan worden; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat de boom bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit van de boom is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Wanneer de lei sierappel  in het najaar of winter wordt aangeplant, heeft u naar het water geven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg. Daarnaast is de boom dan ook in rust, waardoor hij weinig tot geen vocht en energie nodig heeft.

 

Belangrijk is dat u voor het planten van de boom een ruim plantgat maakt, de grond goed los maakt en zorgt voor een humusrijke bodem door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond. Aanplantgrond verrijkt de bodemstructuur en zorgt voor extra voeding voor de boom. Eén of twee boompalen met boomband zorgen ervoor dat de wortels van de boom zich goed kunnen hechten.

 

Een lei sierappel geeft appeltjes maar zijn er meer kleuren?

Een Leisierappel word vaak aangeplant en heeft meestal oranje of rode appeltjes. De rode appeltjes zijn van de Malus 'Red Sentinel' en de oranje rode appeltjes zijn van de Malus 'Evereste'. Ze zijn beide prima als leiboom aan te planten en geven een mooie wit roze bloesem en dus in het najaar kleurige appeltjes die veel vogels aantrekken. De Malus 'Toringo' lei met gele appeltjes zie je minder vaak staan.

 

De lei malus valt onder de groep bladverliezende leibomen

De leimalus of sierappel leiboom is een leiboom die bladverliezend is. Hij heeft een een wat open karakter, hij bedekt wel maar is niet volledig gesloten met groen blad zoals andere bladverliezende leibomen, houd daar rekening mee.

 

Veelgestelde vragen over lei sierappel

Hoe groot wordt een sierappel leiboom?

Antwoord: De totale hoogte is afhankelijk van de stamhoogte (laagstam, halfstam of hoogstam) en de hoogte van het scherm. U vindt bij tuinplantenwinkel.nl dus altijd de juiste hoogte voor uw tuin.

 

Wat is de mooiste malus sierappel?

Antwoord: Zowel de Malus Evereste als de Malus Red Sentinel, Malus Freja en de Malus Veitch's Scarlet zijn hele mooie leibomen voor grote en kleine tuinen.

 

Wanneer kun je de lei sierappel het beste snoeien?

Antwoord: Een lei sierappel boom dient minimaal eenmaal per jaar gesnoeid te worden. Dat doe je het beste in de late zomer (augustus/september) of in de winter.

 

Kun je Sierappeltjes ook eten?

Antwoord: Zoals de naam al zegt, zijn deze appeltjes meer voor decoratie. Ze zijn niet giftig maar alleen vogels vinden ze lekker.

 

Kun je de lei sierappel online kopen bij tuinplantenwinkel.nl?

Antwoord: Wij bezorgen alle leibomen (en andere producten) met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de bomen met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de bomen is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw lei sierappel komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Kun je de lei sierappel afhalen?

Antwoord: Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw leiboom bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bomen door ons zijn verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaarstaat.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.