Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over camassia

Wanneer kan ik camassia's kopen en planten?

Camassia's kunt u planten tussen september en december. De verkoopperiode start in de loop van september en loopt door t/m november/december. De precieze start- en einddatum is voor een deel afhankelijk van het weer. U kunt hiervoor de site in de gaten houden.

 

Bewaar de camassia's op een vorstvrije, droge en koele plaats tot het moment van planten. 

 

Camassia of indianenbloem is een bijzonder bolgewas die de laatste jaren terecht aan populariteit wint. Al vroeg in het voorjaar ontspruit het zwaardvormige blad vanuit de grond. In april en/of mei wordt het blad gevolgd door stevig opgaande bloemaren met blauwe of witte bloemen.

 

De Indianenbloem verwijst naar het oorspronkelijke herkomstgebied van dit gewas; Noord Amerika. De bollen werden gegeten door de inheemse bevolking. De plant is volledig winterhard en zal ieder jaar opnieuw zorgen voor kleur in uw tuin. Na verloop van tijd zullen de bollen zich vermeerderen en geniet u dus van nog meer bloemen.

 

Camassia quamash is de kleinste telg uit de familie. De bloemen van dit bolgewas reiken tot 30 centimeter hoogte. De quamash is uitermate geschikt voor verwildering en kan ook worden toegepast in het gazon.

 

Camassia leichtlinii is de grotere broer van de quamash. Zowel het blad als de bloem zijn een stuk groter en vallen daardoor ook meer op in de tuin. Ook deze soort is geschikt voor verwildering. 'Strooi' de bollen uit in de border of plant deze ook in het gazon.

 

Camassia planten en verzorgen

Deze bollen vallen onder de zogenaamde voorjaarsbloeiende bolgewassen en dienen te worden geplant in het najaar. De bollen zijn bestand tegen vorst en kunnen tijdens de winter gewoon in de grond blijven zitten. De Latijnse naam, Camassia wordt het beste in de periode tussen september en december geplant.

 

Plant de bollen volgens de instructies op de verpakking. De bol heeft vaak een stompe en spitse zijde. Plant de bol met de stompe zijde naar beneden.

 

Maak de bodem voordat u gaat planten goed los en vermeng eventueel wat potgrond of siertuinbemesting door de bestaande aarde. Hiermee verrijkt u de bodem en zorgt u straks voor een krachtig groeiende plant.

 

Plaats nu de bol in het plantgat en zorg dat de bovenzijde enkele centimeters onder het maaiveld komt. Markeer eventueel de plaats waar de camassia staat met een bamboestok of tuinetiket.

 

Na de bloei kunt u het blad en de uitgebloeide bloemsteel het beste laten zitten tot deze verdort is. Daarna kunt u het blad en steel wegknippen. Op die manier kan de bol de voedingsstoffen weer opslaan en geniet u het volgend jaar weer van mooie planten. 

 

camassia bollen in de grond planten

 

Inspiratie Camassia:

camassia heeft een aarvorimige bloem

 

De bloembollen van een Camassia moet dient u in het najaar te planten.

voedzame grond voor de bol van een Camassia

 

De bol van de Camassia is winterhard en geeft ieder jaar bloemen.

 

witte camassia in een border

 

Camassia is erg mooi om met siergrassen in de border te combineren.

 

Veelgestelde vragen over Camassia:

Wanneer kan Camassia leichtlinii geplant worden?

Antwoord: De Camassia bol kan worden geplant in de herfst en in het begin van de winter. De Camassia is een bol die in de volle zon kan worden geplant maar deze verdraagt ook lichte schaduw en als deze in de schaduw staat is ook niet zo heel erg. In vochtige bossen gedijt deze soort ook goed. De bollen kopen kunt u vanaf de maand september. De Camassia bollen kunt u tegelijk in uw tuinplanten met andere bloembollen zoals de tulp en de allium. Voor een passend advies kunt u ook bij ons in de winkel terecht. In een droge periode regelmatig water geven is wel vereiste.

 

Hoe kan men de Camassia quamash het beste onderhouden?

Antwoord: Camassia quamash plant men in de herfst en/of vroege winter. Het plantgat voor de bollen moet 10 cm zijn. De bollen kunnen in de grond blijven zitten en verwilderen heel gemakkelijk zodat deze ieder jaar weer terug komen. Ze bloeien in de maand mei - juni met stengels waarop stervormige bloemen komen.

 

Moeten de uitgebloeide bloemen worden verwijderd?

Antwoord: Men kan na de bloei de stervormige bloemen met de gehele stengel af knippen, maar men mag deze ook laten staan. De Camassia kan verwilderen als de stengels blijven staan door dat deze zich uit zaait, wil men dat niet dan de stengels natuurlijk weg snoeien. De bloemen van de Camassia kunnen veschillende kleuren hebben. Van lichtblauwe tot lila en wit. De Camassia is ook goed te gebruiken als snijbloem. De stervormige bloemen hebben opvallende meeldraden. Het blad van de Camassia laat zich makkelijk af knippen maar u mag dit ook laten zitten. Dit sterft in de loop van de zomer van zelf af.

 

Zijn er verschillen de soorten Camassia?

Antwoord: Er zijn verschillende soorten camassia te verkrijgen zoals u ziet in de webwinkel. De Camassia wordt hier in Nederland indianenbloem genoemd. Bij de inheemse noord Amerikaanse volkeren is dit bolgewas een waardevolle voedselbron. In noord Amerika werden dus dus vooral door de indianen gegeten en groeide goed inde bergen Hier in Nederland worden deze eetbare bollen niet gegeten of gebruikt voor consumptie. De Duitse botanicus max leichtlin is de vinder van de opmerkelijke variant Camassia leichtlinii. Deze soort is ook in het wit verkrijgbaar. Verschillende soorten zijn bijvoorbeeld de Camassia cusickii, Camassia scilloides, helaas zitten deze niet in ons assortiment.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.