Informatie over notenboom

Hoewel de notenboom eigenlijk een fruitboom is, wordt hij ook vaak als sierboom aangeplant. Vroeger had elk (boeren)erf een notenboom staan. De boom gaf op een natuurlijke wijze flink schaduw aan het erf of terras. Daarnaast schijnen notenbomen vliegen en ander vliegend ongedierte op afstand te houden. 

 

Notenboom snoeien, wanneer doe je dat?

We beginnen maar meteen bij de belangrijkste vraag over de notenboom. En dat is inderdaad het tijdstip waarop notenbomen gesnoeid mag en kan worden. Allereerst is het voor de vorm van de notenboom het beste als hij niet gesnoeid hoeft te worden. Als er genoeg ruimte is voor de ontwikkeling van de kroon, dan is snoeien niet nodig. De notenboom zal uit zichzelf een mooie nagenoeg ronde kroon vormen.

 

Zeker in de achtertuinen in een woonwijk, zal de kroon van een notenboom op een gegeven moment ook de tuin van de buren bereiken. Snoeien is dan echt noodzakelijk. Notenbomen verdraagt snoei gelukkig goed, maar het is belangrijk dat dit op het juiste tijdstip gebeurt. De sapstroom van een notenboom is zeer sterk, waardoor er na het snoeien, lange tijd vocht uit de wonden kan lekken. Hier zou de notenboom zelfs aan dood kunnen bloeden. Om dit te voorkomen, dient de boom gesnoeid te worden op een moment dat de sapstroom in rust is. Bij notenbomen is dit maar een zeer korte periode. Het kan vanaf het moment dat het blad begint te verkleuren (vaak begin oktober) tot een aantal weken nadat het blad compleet gevallen is (meestal tot eind november / uiterlijk begin december). 

 

Welke verschillende soorten notenbomen zijn er?

We beperken ons hier tot de notenbomen die bij de familie Juglans horen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook de Japanse notenbomen, of Hazelnoten. Ook de Kastanjebomen hebben een eigen pagina gekregen waar je de tamme kastanje (Castanea sativa) terug vindt. Hier dus de Juglans soorten, waarbij de Juglans regia de gewone notenboom is. Deze wordt ook het grootste. De Geënte notenbomen, zoals de Juglans Broadview, of Juglans 'Buccaneer' blijven een stuk kleiner en zijn daardoor ook beter geschikt om aangeplant te worden in een kleinere tuin. 

 

Een notenboom planten? Houd hier rekening mee

Een notenboom is een prachtige aanvulling op elke tuin en biedt zowel schaduw als heerlijke noten. Als u een notenboom wilt planten, is het belangrijk om hier op te letten:

 

  1. Tijd van planten: Het beste moment om een ​​notenboom te planten is in het vroege voorjaar. Dit geeft de boom voldoende tijd om zich te vestigen voordat de winter begint.

  2. Locatiekeuze: Kies voor een locatie in de volle grond met voldoende zonlicht. Houd er rekening mee dat notenbomen groot kunnen worden. Voor een kleine tuin is het aanbevolen om te kiezen voor een kleinere variant en de boom te planten op geschikte afstand van gebouwen,

  3. Afstand tot andere bomen: Als je al een andere notenboom hebt, zorg dan voor voldoende ruimte tussen beide bomen.

  4. Planten: Als de locatie gekozen is, kan de notenboom worden geplant. Graaf een ruim gat, plaats de bovenkant van de worstels van de boom gelijk met het maaiveld en vul het gat op met aarde. Gebruik aanplantgrond en een boompaal om de boomwortels sneller te laten groeien en de boom goed te beschermen tegen harde wind.

Noten uit eigen tuin

Ontdek de schoonheid van de Notenboom (Juglans regia) en geniet van heerlijke noten uit je eigen tuin. Deze boom staat bekend om zijn rijke oogst van walnoten, die vaak gezien worden als de lekkerste noten.

 

De boom heeft opvallende mannelijke bloemen die in het voorjaar verschijnen en zorgen voor de notenproductie. Naast de Juglans regia zijn er andere bomen die ook noten geven. Denk bijvoorbeeld aan de tamme kastanje, waarvan de vruchten eetbaar zijn. De hazelnotenboom (Corylus avellana) geeft je hazelnoten, terwijl de amandelboom voor amandelen zorgt.

 

Je kunt een Notenboom kopen en zo zelf van deze noten genieten. Combineer de Notenboom met andere vaste planten. Aan een noten boom zit naast de mooie uitstraling nog een voordeel. Met een goede notenoogst levert deze boom namelijk twee keer plezier op.

 

Veelgestelde vragen over Notenboom

Hoe lang duurt het voor een walnotenboom noten geeft?

Antwoord: De exacte snelheid van vruchtdracht is niet aan te geven. Maar een geënte notenboom draagt het snelste vruchten, meestal al na 1 of 2 jaar.

 

Welke Notenboom geschikt voor tuin?

Antwoord: Enkele voorbeelden van geschikte notenbomen zijn: Juglans Broadview, Juglans Buccaneer en Juglans Coenen.

 

Waar plant ik een notenboom?

Antwoord: Een Notenboom groeit het beste in de zon tot halfschaduw op een droge standplaats, hij houdt niet van natte grond.

 

Mini walnotenbomen kopen?

Antwoord: Voor een kleine tuin kunt u het beste kiezen voor een Mini Walnotenboom. Deze is te koop op Tuinplantenwinkel.nl.

 

alleen snoeien als dat noodzakelijk is van een notenboom

 

Inspiratie Notenboom:

snoeien alleen als het blad geel wordt en tot dat het gevallen is van een notenboom

 

Let goed op wanneer u uw Notenboom gaat snoeien, dit kan maar een korte periode in het jaar vanwege de kans op stuwing. De beste periode voor snoei is tijdens de pluk/het rapen van de noten of in het najaar.

 

de noten van de noten boom bevinden zich in een soort schil

 

Het kan enkele jaren duren voordat u noten aan uw notenboom krijgt, geef hem dus de tijd.

 

Een notenboom wordt een grote boom let daarop bij het aanplanten plaatsen

 

De Notenboom kunt u het hele jaar door planten doordat ze in een pot geleverd worden. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.