Menu
Geen producten gevonden

Informatie over leilinde

De Leilinde wordt al eeuwenlang gewaardeerd. Boerderijen maken dankbaar gebruik van het natuurlijke zonnescherm voor de ramen en zuivelhandelaren op de markt  beschermen hun producten onder de boterlindes. Bij veel oude panden in dorpen op zandgronden zijn de leilindes veelvuldig terug te vinden. Ook nu wordt er nog vaak voor gekozen. De tuin en het pand sluiten daarmee goed aan bij de historische en landschappelijke kenmerken van deze streek.

Ook daarbuiten kan de leilinde echter prima groeien. Een leilinde groeit zowel in de zon als in de schaduw en staat liever een beetje op de wind als in een beschutte, warme achtertuin. Het is een snelgroeiende boom met vrij groot blad; het scherm van de boom is dus in een mum van tijd gevuld.

Tuinplantenwinkel.nl selecteert de Lindebomen met strenge kwaliteitseisen op de kwekerijen, waarna ze op ons planten- en bomencentrum op zelfontwikkelde rekken vakkundig worden aangebonden. De leilinde / leibomen zijn dan zo gemaakt dat u ze zelf gemakkelijk kunt planten.

In een uitgebreide infomap staan tips, waar u op moet letten voordat er geplant kan worden zoals: aan welke zijde moet het rek komen en bijvoorbeeld hoeveel ruimte heeft de leiboom nodig heeft.

Let op, de Leilinde is een soort leiboom, Veel mensen noemen alle leibomen Leilinde daar zit soms wat verwarring. Er zijn vele soorten leibomen en de Leilinde is er een van. 

Leilinde planten

Leilindes van tuinplantenwinkel.nl kunt u het jaar rond planten, behalve als de grond te hard is door de vorst. Dit kan omdat we al onze leilindes in een pot aanleveren. Maak de grond los met een scherpe schop. De grond moet goed doorlatend zijn. Geen storende vaste lagen, want dan kunnen de wortels niet goed in de grond doordringen en raakt de plant gestrest. Zorg voor een voedzame bodem, werk aanplantgrond  door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat.

Verwijder voor het planten de emmer van de leilinde altijd van de kluit; als de emmer niet goed loslaat een paar keer flink in de zijkanten van de emmer knijpen;  de wortels die onder door de gaatjes groeien verwijderen; de emmer voorzichtig wat omhoog halen en een klap tegen de onderkant geven. Het is aan te bevelen om de plant, als hij los in het plantgat staat te sproeien zodat de haarwortels zich volzuigen met water. Dit bevordert het aangroeien van de plant.

Niet dieper planten dan de kluit hoog is; de stelregel is: maximaal een vingerdikte grond mag nog op de bovenste wortels komen. Na het planten de grond goed aandrukken met de voet en de boom de eerste weken goed bewateren als het droog weer is. Vooral als de boom al blad heeft (zomer) of als het voorjaar begint is het watergeven belangrijk.

Leilinde snoeien

De leilinde heeft zacht hout en laat zich gemakkelijk zagen of knippen. De leilinde is op 2 manieren te snoeien; je kunt ze knotten of scheren.

In de winter(als het niet vriest) kan hij flink gesnoeid(geknot) worden tot op de dikke horizontale hoofdtakken. Bij het knotten worden de zijscheuten tot dicht bij de hoofdtak terug genomen. In feite blijft er na het snoeien alleen een stompje over. Niet voor elke leiboom is deze methode geschikt. Het knotten gebeurd altijd in de winter als het blad van de boom is verdwenen. Knip alle zijtakken met een snoeischaar terug tot bijna op de hoofdtak. Hou stompjes van ongeveer 3-5cm over. 

De Leilinde kan ook geschoren worden, alsof het een haag is. Er komt zo een zeer dicht vertakt netwerk van dunne twijgjes, die zelfs in de winter nog wat privacy geven. Het scheren van een leiboom kan het makkelijkst worden vergeleken met het knippen van een haag. Met een heggenschaar knipt / scheert u langs het scherm af. De leiboom brengt u zo weer strak in model. Bij deze methode knipt u uitstekende delen van de zijscheuten af. In het vervolg zullen er vanaf de zijscheuten nieuwe scheuten ontwikkelen. Het resultaat is een scherm met steeds meer fijne vertakkingen, een dichtere leilinde dus. Het scheren van een leiboom gebeurd het beste in de maanden juni en juli. Snoei bij voorkeur op een bewolkte en koele dag. Dit voorkomt brandschade aan het blad. In het voorjaar verschijnen al snel de eerste frisgroene, nieuwe bladeren aan de leilinde.

Door de veelvuldige snoei bij Leilindes vormen er geen tot nauwelijks bloemen en dus ook geen gevleugelde zaadjes. Zorg altijd voor goed scherp en schoon gereedschap bij het snoeien van (lei)bomen. Zo breng je geen ziektes over tijdens het snoeien en zorg je voor een nette en zo'n klein mogelijke wond. Eventuele grote wonden kunt u na het snoeien insmeren met boombalsem, dit zorgt ervoor dat er geen ziektes en dergelijke vat kunnen krijgen op de boom. 

Leilinde verzorgen

Een nadeel van de Leilinde is de gevoeligheid voor luis en bladvlekken. Vooral op beschutte plaatsen met weinig wind doet dit probleem zich voor. Het bekendste nadeel is het plak wat van de bomen druipt welke de luizen afstoten. dit zorgt voor rommel en een plakkerig geheel onder de bomen. U kunt dit behandelen maar vaak is dit pas einde zomer en kort daarna treed de herfst al in. In de herfst is de Linde een soort welke als een van de eerste bomen zijn blad verliest. Let op dat u het eerste jaar na planten de boom goed bij houdt met water geven. Zorg dat de kluit tijdens het planten al goed vochtig de grond in gaat, zo neemt deze ook beter en makkelijker vocht op later. Later eventueel in warme en droge periodes water geven indien nodig. Hoe langer de boom staat hoe sterker deze geworteld is en hoe beter deze zichzelf van (grond)water kan voorzien. 

Leilinde kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u de leilinde in diverse maatvoeringen. De meest gekozen leibomen zijn de hoogstam bomen. Deze bieden we aan in twee series. In de Basic-serie zijn de bomen geleid over een rek van 6 etages met een afmeting van 180 x 110 centimeter. In de Classic-serie zijn de bomen geleid over een rek van 7 etages met een afmeting van 200 x 130 centimeter. 

Daarnaast hebben we de leilinde ook in een kleinere en lagere variant, de Small versie. Deze bomen hebben een lagere stamhoogte en hebben ook een kleiner en subtieler rek. Het rek heeft 5 etages en een afmeting van 120 x 90 centimeter.

Alle bomen van Tuinplantenwinkel.nl staan in pot en zijn daardoor jaarrond te planten. De bomen worden na bestelling voor u klaar gezet en worden daarna vakkundig ingepakt. Geen zorgen, het transport hebben we in eigen hand, zo weet u zeker dat de bomen veilig onderweg zijn naar u. Daarnaast geven we ook nog aangroeigarantie op onze Leilinde en alle andere planten, dit wil zeggen dat de planten altijd aan moeten groeien indien juist geplant. Bij vragen kunt u ons altijd mailen zodat we u altijd kunne helpen. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.