Informatie over buxus sempervirens

Als een van de meest bekende haagplanten is het niet moeilijk om een buxus te spotten bij u in de buurt. De plant is een uiterst verfijnde groeier en kan zeer goed gesnoeid worden. Door het snoeien kan de plant in allerlei vormen worden gekunsteld maar meestal kom je hem tegen in de vorm van een haag. Door de compacte en trage groei is de plant bij uitstek geschikt voor hagen tot een hoogte van 70 centimeter of lager.

Voluit heet deze haagplant Buxus sempervirens. Sempervirens is Latijns voor ‘altijd groen’; de plant is dus wintergroen. In het Nederlands luistert de plant naar de naam palmboompje of heggenpalm.

Buxus sempervirens planten en verzorgen

Het is een gemakkelijke tuinplant die met één snoeibeurt per jaar in vorm gehouden kan worden. De beste tijd voor een snoeibeurt is eind juni of begin juli. Snoei bij voorkeur op een bewolkte en koele dag zodat er geen verbranding optreedt aan de geknipte bladranden.

Geef in de winter een kalkgift voor een gezonde bladkleur. Daarnaast kunt u de plant nog extra bemesten met een organische meststof in het voorjaar voor een goede groei. Als u een buxusplant in een pot heeft staan is het belangrijk om gedurende het jaar extra voeding te geven zodat de groei en bladkleur op peil blijft.

Buxus sempervirens kopen en alternatieven

Bij Tuinplantenwinkel.nl verkopen we deze haagplant in verschillende maat- en uitvoeringen. Er zijn losse planten die worden gebruikt voor hagen maar ook gesnoeide vormen die kunnen worden gebruikt als accent op het einde van een haag, in een border of in een pot. De meeste planten worden in pot geleverd en zijn het hele jaar door te planten. Daarnaast zijn er tussen medio oktober en medio april ook planten te koop uit de volle grond. Deze zijn relatief goedkoper t.o.v. planten uit pot maar kunnen alleen tijdens deze verkoopperiode geplant worden.

De laatste jaren zijn er een aantal factoren die ervoor zorgen dat de toekomst van de buxus als haagplant onder druk is komen te staan. Dit zijn de buxusschimmel en de buxusmot, waarvan de rupsen het gemunt hebben op de bladeren. De rups van de mot kan soms zo massaal toeslaan dat er niets rest dan kaalgevreten struiken. De schimmel uit zich doordat het blad afvalt; meestal begint dit met een kleine plek die zich langzaam uitbreidt. Door deze aantastingen wordt er ook gekeken naar alternatieven voor een buxushaag. Deze hebben we voor u verzameld op de pagina buxusvervangers. Bladverkleuring (bruin-oranje) zijn geen signalen van deze aantastingen maar duiden op een gebrek aan voeding.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.