Informatie over lei-sierkers

De Lei-sierkers is een prachtige leiboom die vooral wordt aangeplant vanwege de uitbundige bloesem in het voorjaar. De leiboom groeit daarnaast redelijk goed dicht en de bladeren verkleuren vaak erg fraai in het najaar voordat deze van de boom af vallen.

Sierkersen behoren net als de laurierkers tot de Prunus familie. De soort die voor de lei-sierkers wordt gebruikt is de Prunus 'Umineko'. Als een van de weinige sierkersen kunt u deze soort goed snoeien en dat is noodzakelijk om een leiboom in vorm te houden.

De Prunus 'Umineko' loopt al vroeg in het voorjaar uit en bloeit voordat het blad zich volledig ontwikkelt heeft. Zo kunt u in april of mei eerst genieten van een uitbundige zuiver witte bloesem die een week of 2 à 3 aanhoudt. De precieze bloeitijd en lengte is afhankelijk van het weer. De bloesem geeft de tuin in het voorjaar direct kleur en zorgt voor blije gezichten.

Na de bloei ontwikkelt het blad zich snel. Het blad heeft een gezaagde rand en heeft een vrij langwerpige vorm. De kleur van het blad is eerst bronskleurig, maar kleurt later groen. In het najaar verkleurt het blad vaak geel tot oranje voordat deze weer van de boom af vallen.

Lei-sierkers planten

De Sierkers kunt u jaarrond planten omdat deze in pot wordt geleverd. Bij Tuinplantenwinkel.nl krijgt u ook aangroeigarantie op de gekochten planten en bomen.

Sierkersen staan graag op een zonnige plaats in de tuin op een goed doorlatende grond zoals zandgrond, zavel of lichte klei. Een te natte grond wordt niet als prettig ervaren. 

Zorg er bij het planten voor dat u de aarde goed los maakt. Graaf een vrij diep gat van ongeveer anderhalf keer de hoogte van de kluit. Maak eventueel onderliggende harde lagen los. Vermeng nu een deel van de aanplantgrond met de bestaande aarde in het plantgat voordat u de kluit in het gat plaatst. Zorg er bij het plaatsen voor dat de boom niet te diep in grond komt te staan. De bovenzijde van de kluit dient ongeveer gelijk komen te staan met het maaiveld van de border/tuin. 

Vul het gat vervolgens op met de omliggende aarde en vermeng hier het overige deel aanplantgrond doorheen. Wij raden daarnaast aan een boompaal te plaatsen voor extra stevigheid tijdens het aangroeien. Deze boompaal plaatst u aan de westzijde van de boom. U kunt bij Tuinplantenwinkel.nl deze leiboom in pakketvorm aanschaffen. In het pakket zitten naast de leibomen, alle benodigde materialen voor een goede plaatsing. Op die manier kunt u de bomen gemakkelijk en goed planten en geniet u van een prachtig eindresultaat!

Lei-sierkers snoeien

De Prunus 'Umineko' als leiboom dient u jaarlijks minimaal 1 keer te snoeien voor een mooi resultaat. De beste snoeiperiode voor de leisierkers is juli - augustus. Snoei hierbij het scherm weer terug in vorm met een scherpe heggenschaar of gebruik een snoeischaar. De zijscheuten knipt u dan terug tot een paar knoppen vanaf het begin van de scheut. Vanuit die knoppen zal de boom opnieuw uitlopen, waardoor een steeds dichter leischerm ontstaat.

Bij Tuinplantenwinkel.nl leiden wij deze boom op ambachtelijke wijze in onze eigen rekken. De

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.