Informatie over sedum

Sedum is een van de gemakkelijkste tuinplanten. Sedumplanten kom je in het wild vaak tegen in rotsachtige gebieden op het hele noordelijke halfrond; in het wild op oude muren van kastelen, burchten en kerken. Een Sedum plant wordt ook wel Vetkruid genoemd en deze naam verwijst naar de vettige, grijs-roodkleurige blaadjes. Ook komt u deze plant tegen onder de naam Hemelsleutel. De Hogere varianten vind je vaak terug onder de naam Hemelsleutel. Deze tuinplant stelt weinig eisen aan de standplaats en doet het vrijwel op ieder plaats. Maar bij voorkeur staat deze plant op een zonnige, warme plek op niet te arme grond en niet in de schaduwzone van bomen en heesters. Sedum bloeit meestal rozerood, maar er zijn ook variëteiten die wit of geel bloeien. Tijdens de bloeiperiode in de late zomer, trekt deze tuinplant veel vlinders, bijen en andere insecten aan. Verder is Sedum een anti-slak plant.

 

Een Sedum plant aanplanten

Als u de standplaats in uw tuin heeft bepaald, dan verdeelt u de sedum over de aan te planten border of kuip, ongeveer 7 per vierkante meter. Maak altijd de grond goed los en maak het gewenste aantal plantgaten. Strooi eventueel wat aanplantaarde in de gaten en vermeng dit met de al aanwezige grond. Zet Vetkruid heel even in een emmer met water, haal de pot van de plant; knijp in de pot als de tuinplant moeilijk los laat; zet de plant daarna in het gat en vul aan met de omliggende aarde. Druk die goed met beide handen aan.

 

Sedum kan ook in potten op het terras een aanvulling zijn. De bloeitijd van de meeste soorten is vrij lang. De bladeren van de hogere Sedumsoorten, zoals Sedum Herbstfreude, zijn een stuk groter en hebben ook sierwaarde. Zo zijn er ook soorten met bordeaux rood gekleurde bladeren. De Sedum José Aubergine' is er zo eentje. Verzorging van deze planten in potten is makkelijk. Teveel vocht is niet gewenst, maar tijdens warme en droge periodes hebben ze wel een keer extra water nodig. Ga voor een grote potmaat, zodat de wortels van de Sedum voldoende ruimte hebben om zicht te ontwikkelen.

 

Sedum bodembedekker 

Sedum soorten zijn bij uitstek geschikt voor toepassing als bodembedekker. Deze soorten worden Vetkruid genoemd. Sedum spurium soorten zijn uitstekende bodembedekkers. Ze kunnen op plekken waar andere planten het lastig kunnen hebben goed uit de voeten. Bijvoorbeeld in de volle zon op een wat zanderige grond. Ook daar zal Sedum spurium uitgroeien tot een dichte bodembedekker, zodat de groei van onkruid ook op deze lastige plekken wordt tegengehouden. De plantjes maken telkens weer nieuwe uitlopers. De vettige kleine bladeren kunnen water opslaan, zodat ze een langere periode van droogte goed kunnen doorstaan. Belangrijk voor de standplaats van bodembedekkende Sedum planten is een goede afwatering en goede drainage. Een natte grond vindt Sedum Vetkruid niet prettig.

 

Naast een bodembedekkende functie, zijn de Sedum Vetkruid soorten ook ideaal voor aanplant in rotstuinen. De vetplanten kunnen goed tegen droogte en kunnen op een plekje tussen de gesteenten van rotstuinen prima uit de voeten.

 

Sedum planten snoeien en onderhouden

Sedum kent vele toepassingsmogelijkheden en zijn makkelijke tuinplanten die weinig onderhoud vergen. Sedum planten zijn niet bladhoudend. De hogere soorten, zoals Sedum Herbstfreude, sterven helemaal af. Deze soorten kunnen in de wintermaanden of in het vroege voorjaar helemaal tot de grond worden teruggeknipt. In hetzelfde jaar krijgen de vetplanten tijdens het nieuwe groeiseizoen weer nieuwe scheuten en zullen ze aan het eind van de zomer weer gaan bloeien.

 

Het bodembedekkende Vetkruid heeft nagenoeg geen snoei nodig. De kleine bladeren van deze planten vallen in de wintermaanden af, maar de twijgjes blijven in leven. Aan deze stengels komen in het voorjaar weer nieuwe blaadjes en nieuwe uitlopers, zodat er snel weer een dicht geheel ontstaat. Vetkruid is daarmee een ideale bodembedekker voor plekken in de tuin met veel zonlicht en waar weinig regen valt.

 

Sedum snoeien tot vlak boven de grond. Het volgende jaar loopt hij weer mooi uit. Deze tuinplant is ook makkelijk te scheuren. Plant een deel (diep genoeg) terug op dezelfde plek. Eventueel overgebleven delen kunt u elders in de border zetten. Verder is er weinig onderhoud aan Sedum. Wil je een groen dak aanleggen? Dan wordt daar regelmatig een sedumdak voor gebruikt. Deze Sedum dakbedekking heeft een dubbele functie. Sedumdaken zorgen naast een groenere omgeving ook het opslaan van water en daarnaast heeft Sedum ook een isolerende werking.

 

Wilt u Sedum planten kopen?

Wilt u Sedum kopen? Bedenk dan eerst of u de laagblijvende soorten zoals Sedum spurium wilt hebben, of juist op zoek bent naar de hogere soorten (bijv. Sedum Herbstfreude) Voor deze Sedum soorten en voor Sedummatjes die op groene daken te gebruiken zijn, kunt u terecht in de webwinkel van Tuinplantenwinkel.nl. Beide hebben we in het assortiment. Wanneer u deze multifunctionele plant of andere producten bij ons besteld, komen we hem zelf bij u thuis afleveren. De Sedum krijgt op ons bomen- en plantencentrum de verzorging die nodig is. Alle producten in ons assortiment worden zo verpakt en vervoerd dat ze in goede staat bij u thuis aankomen. Dit roze vetkruid kan in iedere tuin een plek krijgen, omdat het een sterke plant is.  

 

Veelgestelde vragen over Sedum:

Kan sedum in de volle zon?

Antwoord: Jazeker. Sedum is een geslacht dat goed tegen droogte kan. Dit is een van de kenmerken waar Sedum bekend om staat. Zowel Vetkruid als de hogere Hemelsleutel kunnen goed tegen direct zonlicht.

 

Hoe ziet sedum er in de winter uit?

Antwoord: Hemelsleutel, zoals Sedum Herbstfreude sterven in het najaar helemaal af. Deze planten worden in de wintermaanden bij de grond terug gesnoeid. Het jaar erop komen er nieuwe scheuten waarop de tuinplant aan het eind van de zomer weer bloeit.

 

Is sedum wintergroen?

Antwoord: Sedum is niet wintergroen. Dit geldt voor zowel de hoge als de lage soorten. De verzorging van de Sedum soorten is heel makkelijk. De hoge soorten worden in de wintermaanden terug gesnoeid, de lage soorten hebben geen verzorging nodig en groeien in het voorjaar weer door.

 

Waar plant je sedum?

Antwoord: Teveel vocht vindt Sedum niet prettig. Plant hem daarom op een zonnige plek in de tuin. De uitbundige bloei van de hoge soorten aan het eind van de zomer, maken dat de Hemelsleutel een ideale borderplant is. De bloemkleur is per soort verschillende. Zo hebben de bloemschermen van de Sedum spectabile 'Stardust' een witte bloemkleur en zijn die van de Sedum Herbstfreude donkerroze tot rood van kleur.

 

Is Sedum album een hoge of een lage Sedumsoort?

Antwoord: Sedum album is een lage bodembedekker die ook van nature in Nederland voorkomt. Sedum album is een Sedumsoort die toegepast wordt bij de Sedumdaken, (vaak als kant en klare pakketten verkrijgbaar) maar ook prima op een zonnige en wat drogere plaats in de tuin kan groeien.

 

sedum tegen slakken

 

Inspiratie Sedum:

vet blad van sedum

 

In deze border is Sedum gecombineerd met Crocosmia met Pampasgras. De bloemschermen van de wat hogere sedums bloeien in het najaar en zijn een belangrijke bron van nectar voor bijen.

 

sedum als bodembedekker

 

Sedum kom je in de natuur vaak tegen op rotsen of tussen stenen. Sempervivum zoals op deze foto wordt vaak verward met sedum. De standplaats van beide planten is gelijkend.

 

sedum kan goed tegen droogte

 

Sedum heeft ook soorten met donker rood blad. Buiten het bloeiseizoen is deze plant al zeer decoratief.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.