Informatie over lelies

Wanneer kan ik lelies kopen en planten?

Leliebollen kunt u planten tussen Februari en Mei. De verkoopperiode ligt ook in deze periode. De precieze start- en einddatum is voor een deel afhankelijk van het weer. U kunt hiervoor de site in de gaten houden. Of gebruik de knop ''houd mij op de hoogte'', u krijgt bericht als het product weer op voorraad is.

 

Leliebloemen in soorten en maten

Leliebloemen zijn in de tuin moeilijk te missen. De kleuren, grootte en vorm van de bloem zijn prachtig om te zien en geven de plant een exotisch tintje. Dat is niet zo gek trouwens, want veel exemplaren vinden hun oorsprong in Azië. Anders dan vaak gedacht zijn Lelies veelal erg goed winterhard. U hoeft deze dus niet net zoals Dahlia en Gladiolus ieder jaar voor de vorst uit de grond te halen. Sterker nog; de plant doet het beter als u deze jaren op de plek laat staan.

De bloemen verschijnen op stevige stelen die meestal gewoon blijven staan. Bij een aantal Lelies staan de bloemen meer rechtop, bij andere soorten hangen de bloemen sierlijk over. Het meest compact zijn de Aziatische lelies met een bescheiden hoogte tussen de 60 en 100 centimeter. De bloemen bij deze soorten staan naar boven gericht. Daarnaast zijn er Oriëntaalse lelies met doorgaans een hoogte tussen de 90 en 120 centimeter. De bloemen staan wat verder verdeelt over de stelen en schuin naar boven gericht. 

Een andere groep lelies zijn de trompetlelies. Deze zijn gemakkelijk te herkennen aan de lange trompetvormige bloemen. Deze staan in een krans naar buiten gericht en hangen vaak sierlijk over.

 

Lelies planten

Anders dan veel andere zomerbollen kunt u Lelies al planten vanaf februari. Plant de bollen zodanig dat er bovenop de bovenzijde van de bol minimaal 10 cm aarde ligt. Als de bollen uitlopen vormen zich namelijk ook aan de beginnende stengel wortels die ervoor zorgen dat de steel goed blijft staan. De aarde boven de bol geeft genoeg ruimte hiervoor.

Lelies houden van een zonnige tot half beschaduwde standplaats. Zorg er ook voor dat de planten niet te veel wind vangen. De stelen zijn stevig genoeg, maar de bloemen zijn eenmaal in bloei vrij teer.

 

Veelgestelde vragen over Lelies:

Wat te doen als een lelie is uitgebloeid?

Antwoord: Als de lelies uitgebloeid zijn kunnen deze het beste worden afgeknipt. De plant gaat dan geen zaad maken, maar steekt zijn energie in het laten groeien van de bol onder de grond. Lelies groeien op uit bollen die zich langzaam aan vermeerderen in de grond. Lelies bloeien in de zomer en zijn in de late zomer/ herfst uitgebloeid.

 

Is de lelie winterhard?

Antwoord: Lelies zijn volledig winterhard en staan graag op een beschutte plek in de tuin. De meeste grondsoorten zijn geschikt en een zonnige plek is het beste. Het mag zelfs licht zure grond zijn mits deze niet te nat blijft.

 

Welke soorten lelies zijn er?

Antwoord: Er zijn verschillende soorten Lelies, namelijk de oosterse lelies, Aziatische lelies en Trompetlelies. Het zijn allemaal groot ogende bloemen die een zoete geur verspreiden. Lelies kunnen goed tussen andere vaste planten gezet worden. deze schoonheid wordt helaas te weinig in de tuin gebruikt zeker omdat ze een heerlijke geur kunnen verspreiden in de tuin.

 

Waar plant ik lelies?

Antwoord: De beste standplaats is zon tot halfschaduw. Plant Lelies op licht vochtige grond die goed gedraineerd is. Goede drainage is nodig want de leliebollen houden niet van natte voeten. Lelie bollen kunnen zowel in de volle grond als in potten en plantenbakken gezet worden. Gebruik in potten altijd potgrond.

 

Wanneer kunnen het beste de Aziatische Lelies geplant worden?

Antwoord: Het beste kunnen de lelie bollen gezet worden in de maanden februari tot mei. Deze lelies kunnen als vaste plant gewoon blijven staan waar dat ze gezet worden. De bloemen zijn te gebruiken als snijbloem en worden ook veel gebruikt in bloemstukken. De bloemen geuren en geven veel stuifmeel.

 

Wanneer bloeien lelies?

Antwoord: De Lelies bloeien in een periode van juni tot augustus vaak met geurende bloemen. Het assortiment is groot dus er is altijd wel een soort die in de border tussen andere planten kan komen te staan. De kleuren variëteit is enorm, van oranje naar witte en roze met spikkels, tot paars. De grote bloemen hebben grote bloemblaadjes met daaruit komende grote stampers met stuifmeel.

 

Lelie bollen kunt u al planten in februari

 

Inspiratie Lelies:

lelie planten en bollen zijn erg goed winterhard

 

Lelies zijn erg opvallend in de tuin door de grote bloem. Erg mooi bijvoorbeeld tussen siergrassen.

 

Lelies planten bollen zijn er in veel verschillende kleuren te krijgen

 

Lelies zijn onder te verdelen in drie soorten Aziatische lelies, Oriëntaalse lelies en Trompetlelies.

 

U hoeft de lelie bloembol niet in de winter uit de grond te halen

 

Zorg er voor dat de Lelie een standplaats krijgt in de zon of halfschaduw, met niet te veel wind.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.