Informatie over kastanjeboom

Welke soorten Kastanjebomen zijn er?

Dat is wel een belangrijke vraag om mee te starten, want er zijn grofweg twee soorten Kastanjebomen. De Paardenkastanje (Wilde kastanje) die bekend staan om hun uitbundige bloeiwijze en de Tamme kastanje, waarvan de vruchten eetbaar zijn. De Tamme kastanje heeft een veel minder uitbundige bloeiwijze. In deze categorie van bloesembomen, stellen we de Paardenkastanje centraal. Meer informatie over de Tamme kastanje, vindt u bij de fruitbomen, of KLIK HIER

 

Opvallende bloesem van de Kastanjeboom

De Paardenkastanje valt op door zijn uitbundige bloesem in het voorjaar. Onafhankelijk welke soort, krijgen ze allemaal massa's grote bloemtuilen die parmantig op de takken staan. De kleur van de bloemen hangt dan wel weer af van de soort Kastanjeboom. Zo krijgt de Aesculus carnea 'Briotii' roodgekleurde bloemen en de Aesculus hippocastanum 'Pyramidalis' witte bloemen. 

 

Hoe groot wordt een Kastanjeboom?

De Aesculus groeit uit tot een flinke boom. De meest voorkomende Kastanjeboom Aesculus hippocastanum wordt het grootste. Deze boom kan een kroon krijgen waarvan de diameter tot wel 20 meter doorsnede kan worden. Houd hier zeker rekening mee als voor deze boomsoort gekozen wordt. De Aesculus carnea wordt al een stuk minder groot, ookal is deze soort nog altijd niet geschikt om in een kleinere tuin aan te planten. Beide soorten komen het beste tot hun recht solitair in een parkachtige omgeving, of groepsgewijs aangeplant langs een flinke oprijlaan. Naast de boomvormen, is er ook nog een type dat een struikvormige groeiwijze heeft. Dit is de Aesculus parviflora. Ook deze Kastanjeboom heeft een flinke groeikracht. Hij wordt minder hoog, maar de kroon stoelt flink uit in de breedte. De kroon is zomaar een meter of 5 breed. 

 

Wat voor vruchten krijgt de Kastanjeboom en zijn deze eetbaar?

Veel vruchten aan de Aesculus hippocastanum

Deze variant van de Kastanjeboom krijgt volop vruchten. Deze vruchten zijn NIET eetbaar. Let op dat de grote hoeveelheid aan vruchten voor overlast kunnen zorgen. Achterin een grote tuin aangeplant, met onderbeplanting van bijvoorbeeld Rhododendrons, is er niks aan de hand, maar als deze Kastanjeboom in de openbare ruimte is aangeplant, dan is een plek waar bijvoorbeeld ook auto's staan niet aan te bevelen. De vallende vruchten zouden de auto's kunnen beschadigen.

 

Weinig tot geen vruchten aan de Aesculus carnea

De Rode Paardenkastanje krijgt een stuk minder vruchten dan de hierboven genoemde Aesculus hippocastanum. Soms komen er zelfs helemaal geen vruchten aan deze Kastanjeboom. Mochten er wel vruchten aan komen, dan zijn deze NIET eetbaar. De Aesculus carnea wordt ook minder groot dan de Aesculus hippocastanum.

 

Eetbare vruchten van de Tamme kastanjeboom

De Tamme Kastanje geeft in de herfst eetbare vruchten. Ze komen doorgaans massaal aan de boom te staan en zitten in een stekelig omhulsel. Meer informatie over de Tamme kastanjeboom vindt u HIER

 

kastanjeboom worden erg groot en zijn niet geschikt voor een kleine tuin

 

Inspiratie Kastanjeboom:

eetbare vruchten van de tamme kastanjeboom

 

De Aesculus (Kastanjeboom) groeit uit tot een flinke boom en is daarom geschikt voor in een grote tuin.

 

kastanjes kan je eten maar niet van een wilde kastanjeboom

 

De vruchten van de tamme kastanjeboom bevinden zich in een stekelige omhulsel. Die van de paardenkastanje hebben een meer gladde schil met stompe stekels die verder uit elkaar staan.

 

de kastanjeboom heeft erg opvallende grote bloemen

 

De grote bloemen van de kastanjeboom zijn te zien in het voorjaar.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.