Informatie over kastanjeboom

Welke verschillende soorten Kastanjebomen zijn er?

Dat is wel een belangrijke vraag om mee te starten, want er zijn grofweg twee soorten Kastanjebomen. De Paardenkastanje (Wilde kastanje) die bekend staan om hun uitbundige bloeiwijze en de Tamme kastanje, waarvan de vruchten eetbaar zijn. De Tamme kastanje heeft een veel minder uitbundige bloeiwijze. In deze categorie van bloesembomen, stellen we de Paardenkastanje centraal. Meer informatie over de Tamme kastanje, vindt u bij de fruitbomen, of KLIK HIER

 

Opvallende bloesem van de Kastanjeboom

De Paardenkastanje valt op door zijn uitbundige bloesem in het voorjaar. Onafhankelijk welke soort, krijgen ze allemaal massa's grote bloemtuilen die parmantig op de takken staan. De kleur van de bloemen hangt dan wel weer af van de soort Kastanjeboom. Zo krijgt de Aesculus carnea 'Briotii' roodgekleurde bloemen en de Aesculus hippocastanum 'Pyramidalis' witte bloemen. Daarnaast bestaat er ook nog de dubbelbloemige paardenkastanje.

 

Hoe groot wordt een Kastanjeboom?

De Aesculus groeit uit tot een flinke boom. De meest voorkomende Kastanjeboom Aesculus hippocastanum wordt het grootste. Deze boom kan een kroon krijgen waarvan de diameter tot wel 20 meter doorsnede kan worden. Wilt u een kastanjeboom planten? Houd hier dan zeker rekening mee; de kroon van alle soorten kastanjebomen hebben genoeg ruimte nodig. De Aesculus carnea wordt al een stuk minder groot, ook al is deze soort nog altijd niet geschikt om in een kleinere tuin aan te planten. Beide soorten komen het beste tot hun recht solitair in een parkachtige omgeving, of groepsgewijs aangeplant langs een flinke oprijlaan. Naast de boomvormen, is er ook nog een type dat een struikvormige groeiwijze heeft. Dit is de Aesculus parviflora. Ook deze Kastanjeboom heeft een flinke groeikracht. Hij wordt minder hoog, maar de kroon stoelt flink uit in de breedte. De kroon is zomaar een meter of 5 breed. 

 

Veel vruchten aan de Aesculus hippocastanum

Deze variant van de Kastanjeboom krijgt volop vruchten. Deze vruchten zijn NIET eetbaar. Let op dat de grote hoeveelheid aan vruchten voor overlast kunnen zorgen. Achterin een grote tuin aangeplant, met onderbeplanting van bijvoorbeeld Rhododendrons, is er niks aan de hand, maar als deze Kastanjeboom in de openbare ruimte is aangeplant, dan is een plek waar bijvoorbeeld ook auto's staan niet aan te bevelen. De vallende vruchten zouden de auto's kunnen beschadigen.

 

Weinig tot geen vruchten aan de Aesculus carnea

De Rode Paardenkastanje krijgt een stuk minder vruchten dan de hierboven genoemde Aesculus hippocastanum. Soms komen er zelfs helemaal geen vruchten aan deze kastanjebomen. Mochten er wel vruchten aan komen, dan zijn deze NIET eetbaar. De Aesculus carnea wordt ook minder groot dan de Aesculus hippocastanum.

 

Eetbare vruchten van de Tamme kastanjeboom

De Tamme Kastanje geeft in de herfst vruchten die eetbaar zijn. De vrucht doorgaans massaal aan de boom te staan en zitten in een stekelig omhulsel. Meer informatie over de Tamme kastanjebomen vindt u HIER

 

Veelgestelde vragen over Kastanjeboom:

Krijgt de Tamme kastanje ook mooie bloemen?

Antwoord: Tamme kastanjebomen krijgen een minder fraaie bloei dan de andere soorten kastanjebomen. De bloesem van de Castanea sativa bestaat uit langwerpige wit/gele katjes die een stuk minder opvallen dan die van de Paardenkastanjes. Wilt u een kastanjeboom kopen voor de bloesem, kies dan niet voor de tamme kastanjebomen.

 

Wordt een Kastanjeboom echt 20 meter hoog?

Antwoord: Ja dat klopt, alle soorten kastanjebomen groeien uit tot een grote boom. Houdt hier zeker rekening mee als u een kastanjeboom kopen in uw planning staat. Deze bomen zijn niet geschikt voor een kleine tuin. Er moet een flinke open ruimte zijn voor de ontwikkeling van de kroon, zodat de boom ook echt in de tuin past. Dit geldt ook voor de tamme kastanjes.

 

Wat is er bijzonder aan een kastanjeboom?

Antwoord: Als er voldoende ruimte is voor de ontwikkeling van de kroon, dan zijn Kastanjes prachtige bomen. De bomen geven een prachtige bloei in het voorjaar, de grote handvormige bladeren geven in de zomer de nodige schaduw, zeker als de boom in een park is aangeplant. Ten slotte trekken de noten dieren als de eekhoorns aan. Zij vinden de Paardenkastanjes (in tegenstelling tot de mens) heerlijke vruchten. Ten slotte krijgt de bast van oudere bomen, flinke groeven. Kortom, het zijn prachtige statige bomen.

 

Een kastanjeboom snoeien, hoe doe je dat?

Antwoord: Een Kastanjeboom verzorgen is niet moeilijk. Het beste kan hij namelijk uitgroeien tot zijn natuurlijke vorm. Elke snoeibeurt vergroot de kans op beschadigingen aan de boom. Eventueel kan de kroon van de kastanjebomen worden opgehoogd door de onderste rij takken in de loop van de jaren te snoeien.

 

Kan je een kastanjeboom klein houden?

Antwoord: Nee dat gaat niet. Wilt u een kastanjeboom kopen, houd hier dan zeker rekening mee. De standplaats van kastanjebomen moet voldoende groot zijn.

 

kastanjeboom worden erg groot en zijn niet geschikt voor een kleine tuin

 

Inspiratie Kastanjeboom:

eetbare vruchten van de tamme kastanjeboom

 

De Aesculus (Kastanjeboom) groeit uit tot een flinke boom en is daarom geschikt voor in een grote tuin.

 

kastanjes kan je eten maar niet van een wilde kastanjeboom

 

De vruchten van de tamme kastanjeboom bevinden zich in een stekelige omhulsel. Die van de paardenkastanje hebben een meer gladde schil met stompe stekels die verder uit elkaar staan.

 

de kastanjeboom heeft erg opvallende grote bloemen

 

De grote bloemen van de kastanjeboom zijn te zien in het voorjaar.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.