Informatie over irisbollen

Wanneer kan ik Irisbollen kopen en planten?

Irisbollen kunt u planten tussen september en december of tussen maart en mei. De precieze start- en einddatum is afhankelijk van het soort en van het weer. U kunt hiervoor de site in de gaten houden.

 

Irissen zijn vooral bekend als vast plant. Er zijn echter ook bolvormende irissen, iris bloembollen die elk jaar opnieuw uitgroeien vanuit een bol. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u twee groepen van deze irisbollen.

 

Hollandse iris bij Tuinplantenwinkel.nl

De eerste is het bekendste en staat bekend als de Hollandse iris. Deze iris bloeit in de lente en vroege zomer met prachtig gekleurde bloemen. Het blad is zwaardvormig en heeft een blauwgroene tot grijsgroene kleur. De bloemkleur kan variëren van blauw tot wit en geel, maar ook paarse en bruine tinten zijn verkrijgbaar.

 

Hollandse irissen kunt u planten in het najaar en voorjaar. Let er wel op dat deze bollen in de winter niet houden van een natte grond. In dat geval plant u ze het beste in het voorjaar. Als u tuiniert op een goed doorlaten zandgrond is het wel mogelijk deze iris ook in het najaar te planten. Daarnaast kunt u de bollen in pot oppotten.

 

Vroegbloeiende iris

De tweede groep bestaat uit een aantal vroegbloeiende irisbollen. Deze kunt u kopen en planten in het najaar. De Iris reticulata is een klein bolgewasje die over het algemeen goed winterhard is. De plant heeft net als de Hollandse iris een voorkeur voor een goed doorlatende grond. Op een goede standplaats kan deze iris zich probleemloos vermeerderen en geniet u elk jaar van een prachtig kleurrijk tapijt in februari of maart. Daarmee is het een van de vroegst bloeiende bolgewassen naast het sneeuwklokje en de winteraconiet.

 

Veelgestelde vragen over Irisbollen

Waar kan ik het beste iris bollen planten?

Antwoord: Er zijn verschillen de soorten iris bloembollen die ook om verschillende standplaatsen vragen. Zo zijn er irisbollen die natte grond verdragen zoals in het moeras gedeelte van een vijver. Maar er zijn ook irisbollen die gewoon graag in een border staan tussen anderen vaste planten en heesters. Zo staat de Irissen pseudocorus soorten graag met hun voeten in het water dus deze is geschikt voor in het moeras gedeelte van een vijver. Maar bijvoorbeeld de Nederlandse iris, de iris Hollandica 'Blue' en de Iris germanica staan het liefste in de volle grond in de border. Irisbollen staan wel graag in de volle zon. Irisbollen planten is niet moeilijk deze worden op een diepte van ongeveer 10 cm diepte gezet.

 

Hoe irissen vermeerderen?

Antwoord: Irisbollen groeien uit met wortelstokken. Deze mag men in het vroege voorjaar uit de grond halen en delen. Deze mogen weer op de zelfde plaats worden terug geplant met eventueel wat potgrond en daarna voldoende water geven.

 

Is iris winterhard?

Antwoord: Irissen zijn allemaal winterhard hier in Nederland. De wortelstokken moeten op 10 centimeter diepte worden geplant. Na een aantal jaren komen deze steeds hoger in de bodem te liggen, maar dat is helemaal niet erg. In het voorjaar begint de bol mooi uit te lopen met zijn zwaardvormig blad.

 

Wat te doen met een uitgebloeide iris?

Antwoord: De bloeitijd van Irisbollen is behoorlijk uitgerekt. Er zijn soorten die al in de maand februari-maart beginnen te bloeien maar er zijn ook soorten die pas bloemen geven in de maanden juni- augustus. Iris bollen kan men het beste op een zonnige plek planten. Als de bloembollen het goed doen produceren ze veel bloemen in vele kleuren en hebben ze dus een uitbundige bloei. De Nederlandse irissen bloemen kan men heel goed als snijbloem gebruiken en blijven best een tijd mooi in een vaas. Uitgebloeide kan men het beste terug snoeien, de plant kan dan zijn energie steken in het uitgroeien tot grotere irisbollen. Een prachtige iris soort om te snijden is de Iris gemanica 'Black Knight. Men ziet ook regelmatig een Iris als snijbloem in boeketten.

 

Is de Iris reticulata verkrijgbaar in meerdere soorten?

Antwoord: Iris bollen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren van de regenboog (iris is Grieks voor regenboog). De iris reticulata hebben wij in 2 soorten in ons assortiment. De Iris reticulata 'Harmony' is donkerblauw van kleur. De Iris reticulata 'Katharine Hodgkin' is lichtblauw van kleur. De Iris heeft zwaardvormig blad, daarom wordt deze ook wel zwaardlelie genoemd.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.