Informatie over phlox

In bijna elke tuin zijn ze wel te vinden; De Phlox. Is het niet een kruipende variant met bijvoorbeeld de fel roze bloemen die over een randje hangen, dan is het wel een van de hoge soorten phloxen met zijn slankere stengels en bloeitijd in de zomermaanden.

 

Phlox paniculata en Phlox subulata

Phlox is een heel uitgebreide planten familie. Simpel gezegd zijn er de hoge Phloxen en de lage Phloxen, ofwel de staande en de kruipende phloxen. In het Latijn worden de hoge (staande) Phlox paniculata genoemd, de lage (kruipende) staan bekend onder de naam Phlox subulata. Een groter verschil kan er tussen twee subgroepen van een planten soort bijna niet zijn. De laagblijvende soorten worden toegepast als randbeplanting, of rotsplant terwijl de Phlox paniculata een plek achterin de vaste plantenborder krijgen. Beide soorten staan in ieder geval graag op een zonnige standplaats. Vochtige grond is minder geschikt voor deze planten, zorg daarom voor een goed doorlatende grond. Meng tijdens het zetten wat aanplantgrond door het plantgat voor een goede start van de wortels.

 

Het verschil in hoogte is een belangrijk verschil tussen de Phlox paniculata en Phlox subulata, maar er zijn meer verschillen. Zo heeft de laagblijvende Phlox een soort van stervormige bloemen; die van de Phlox paniculata zijn voller van vorm. Ook is er verschil in bladvorm tussen deze planten. De Phlox subulata heeft smallere bladeren, ze zijn bijna naaldvormig. De Phlox paniculata heeft een stuk grotere bladeren. Ten slotte is de bloeitijd van beide soorten Phlox verschillend. De laagblijvende planten bloeien in het voorjaar, terwijl de hoge Phlox paniculata later in de zomer bloeit.

 

Naast de verschillen, zijn er ook overeenkomsten. De opvallendste zit hem in de bloemen. Alle soorten Phloxen krijgen meestal heldere kleuren. Vandaar ook de Nederlandse naam Vlambloem.

 

Vaste plant Phlox snoeien en verzorgen

De Lage Phlox is nagenoeg groenblijvend. Deze sterft in de winter dus niet af en heeft na de winter ook geen snoei nodig. Mocht er vanwege de grootte of het ontstaan van minder mooie gedeelten van de vlambloem toch een keer snoei nodig zijn, dan dit het beste direct na de bloei gebeuren.

 

De Phlox paniculata is wel bladverliezend. De vaste plant sterft helemaal af. Knip de hoge Phlox in de winter, of anders uiterlijk in maart terug tot op de grond. Vanuit de grond zullen in het voorjaar nieuwe scheuten ontstaan. Na de bloei, kunnen de uitgebloeide bloemen van de Phlox paniculata vlambloem voor een mooier beeld alvast weggeknipt worden van de plant.

 

Phlox of Vlambloem kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl worden van de Phlox paniculata én de Phlox subulata verschillende variëteiten aangeboden. Het verschil tussen deze vaste planten zit hem vooral in de bloemkleur die plant krijgt. Kijk bij de verschillende categorieën, welke soorten we aanbieden. U vindt daar ook per soort nog meer informatie en tips. Naast de Phlox paniculata en Phlox subulata bestaan er nog vele soorten meer; bijvoorbeeld de Phlox maculata en Phlox douglasii.

 

Veelgestelde vragen over de Phlox:

Is de Phlox winterhard?

Antwoord: Ja, zowel de Phlox paniculata als subulata zijn winterhard. De laagblijvende Vlambloem is zelfs grotendeels wintergroen

Kan Phlox in de zon?

Antwoord: Deze vaste plant staat bij voorkeur op een zonnige plek in de border. Op een plek in de schaduw kan vooral de flox Paniculata last krijgen van Meeldauw. Meeldauw is een schimmel dat op het blad komt te zitten. Meestal krijgt het blad dan witte vlekken.

Wat te doen met uitgebloeide phloxen?

Antwoord: Bij de laagblijvende soort hoeft er niks gedaan te worden met de uitgebloeide bloemen. Bij de Paniculata kunnen de dorre bloemen uit de plant geknipt worden voor een mooier beeld

Hoe hoog wordt een vlambloem?

Antwoord: De hoge Vlambloem paniculata wordt gemiddeld zo'n 80 tot 100 cm hoog. De laagblijvende vlambloem wordt niet hoger dan 10 cm.

Hoe vaak bloeit phlox?

Antwoord: Phloxen bloeien eenmaal per jaar. De lage soorten bloeien in het voorjaar, terwijl de hoge paniculata soorten in de zomermaanden bloemen krijgen.

Hoe verzorg je phlox?

Antwoord: De laagblijvende soorten hebben nagenoeg geen snoei nodig. Eventueel kunnen dorre/ bruine gedeeltes uit de planten geknipt worden. De hoge paniculata sterft in de winter helemaal af en kan tot aan de grond terug geknipt worden. In het voorjaar komen er vanuit de grond weer nieuwe scheuten omhoog.

 

Phlox subulata is een kruipende laagblijvende phlox

 

Inspiratie Phlox:

hoge of lage phlox voor in de tuin of border aanplanten

 

Phlox paniculata is een hoge opstaande phlox. In het Nederlands de vlambloem.

 

de laagblijvende kruipende phlox is bijna wintergroen

 

Phlox subulata (kruipende phlox) is nagenoeg wintergroen en heeft dus geen snoei nodig. Mocht u toch willen snoeien doe dit dan in de winter direct na de bloei.

 

de opstaande phlox is wel bladverliezend en sterft af in de winter

 

De Vlambloem bloeit in verschillende kleuren in het voorjaar en de zomer, verschillend per soort. 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.