Informatie over viburnum tinus

De Viburnum tinus is een struik die soms ook wordt opgekweekt tot een kleine boom op stam. De bloei van Viburnum tinus start al in oktober en duurt tot in maart. Gedurende die periode verschijnen er lichtgeurende wit-roze bloemschermen, die gevormd worden door kleine bloemetjes met ieder vijf bloemblaadjes en vijf meeldraden. Deze zijn prima bestand tegen vorst en verspreiden bovendien een lichte geur. Deze tuinplant kan solitair in elke tuin geplant worden of in een sierpot op het terras of balkon. Ook wordt Viburnum tinus wel als haagplant (voor korte stukjes haag) gebruikt, omdat hij zich gemakkelijk laat snoeien en groenblijvend is. De hoogte van de struik is zo ook goed te sturen. De Viburnum tinus kan op een hoogte van 60 tot 80 centimeter worden gehouden door de plant ieder jaar te snoeien maar een exemplaar van ruim 2 meter hoog behoort ook tot de mogelijkheden. Inmiddels zijn er ook veel verschillende soorten viburnum tinus te koop met een verschillende bloemknop, blad of stengel. Viburnum tinus ‘Gwenllian' bloeit met iets grotere bloemen en heeft opvallende rode stengels. Viburnum tinus ‘Lisa Rose' heeft veel weg van de ‘Gwenllian' maar heeft dieproze bloemknoppen. Viburnum tinus ‘Eve Price' groeit wat compacter en is wellicht de bekendste soorten.

 

Viburnum tinus planten

Zet Viburnum tinus op een wat lichte, beschutte plek. Kies voor een standplaats in de (volle) zon, halfschaduw of schaduw. Meestal bloeit de plant beter als hij wat meer zon heeft. Elke normale, goed doorlatende grond is geschikt. Liefst niet te nat in de winter.

 

Voordat u gaat planten, moet de grond goed waterdoorlatend gemaakt worden. Er mogen geen harde lagen in zitten. Maak de aarde los tot een diepte van 50 centimeter. Na het graven van een plantgat, mengt u wat tuinturf met de aarde in het gat van de bestaande grond. Dompel de kluit van de tuinplant met pot en al even onder in een emmer water (zeker tijdens de zomer in periodes van droogte), verwijder vervolgens de pot en plaats hem in de volle grond (of pot). Daarna vult u het gat op met omliggende aarde; druk de aarde stevig met uw handen of voet aan. Geef na het planten nog voldoende water en herhaal dit in het begin regelmatig. Zorg wel dat de tuinplant niet drijfnat wordt, dat voorkomt dat de wortels gaan rotten.

 

Viburnum tinus in de wintermaanden

Bent u opzoek naar groenblijvende planten? Dan bent u bij de viburnum tinus aan het juiste adres. Deze tuinplant is namelijk wintergroen en behoud dus zijn blad in de winter. De groenblijvende sneeuwbal heeft mooi donkergroen blad vergelijkbaar met de Portugese laurier. Maar de Vibunum heeft een hogere sierwaarde. Dit door zijn roze bloemknopjes, daarna de mooie witte bloemen en later de donkere besjes. De sneeuwbal, viburnum tinus is daarom erg populair bij veel mensen.

 

Een groenblijvende heester zoals deze Viburnum is gevoeliger voor de vorst dan bladverliezende planten. Door hem een beschutte standplaats te geven is hij hierdoor beschermt tegen de koude oostenwind. Of kies voor vliesdoek waardoor de tuinplanten beter bestand zijn tegen de strenge vorst.

 

Viburnum tinus snoeien

Na de bloei kunt u in het vroege voorjaar vormsnoei toepassen. U knipt dan takken die uitsteken of winterschade hebben, af. Deze sneeuwbal heeft verder weinig snoei nodig. Snoei niet in het najaar, want dan knipt u de beginnende bloemknoppen weg. Wanneer een Viburnum te groot is geworden, kan hij flink gesnoeid worden. Snoei hem dan terug tot 50 cm boven de grond. Na een poos kunt u weer genieten van een mooi gevormde struik.

 

Viburnum tinus onderhouden

De viburnum tinus vraagt weinig onderhoud. Geef Viburnum tinus eens per jaar in het voorjaar wat organische mest (koemestkorrels) zodat de groei krachtig blijft. Geef dit zeker na een flinke snoeibeurt. Wanneer u de plant in een pot heeft staan kunt u deze tijdens het groeiseizoen het beste regelmatig bemesten zodat de bodem rijk aan voeding blijft.

 

Het is verstandig om deze tuinplant tegen strenge vorst te beschermen. Er is daarvoor speciaal vliesdoek verkrijgbaar. Noppenfolie is geschikt om de pot van de kuipplant mee in te pakken. Niet de plant zelf, want dat werkt verstikkend. U kunt de plant ook tijdelijk even op een koele plek in de garage neerzetten maar bij voorkeur niet langer dan één tot anderhalve week. De sneeuwbal houdt verder van een humusrijke, iets zure grond. Breng daarom ieder jaar of om het jaar wat turfstrooisel aan rondom de voet van de plant. Dit zorgt voor een gezonde planten, met veel groei en bloei.

 

Viburnum tinus kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De Viburnum tinus struiken worden geleverd in pot, daar door kan u het hele jaar door de sneeuwbal planten. Voeg ze toe aan uw winkelwagen en rond uw bestelling af. Uw bestelling wordt binnen de afgesproken tijd door ons eigen vervoer netjes bij u geleverd.

 

Veelgestelde vragen over Viburnum tinus:

Kun je Viburnum tinus snoeien?

Antwoord: Ja, het is niet perse noodzakelijk. Dit is wel mogelijk als u de struik wat compacter wil houden. Bij de Viburnum tinus op stam kunt u de bol in een mooie vorm terug snoeien.

 

Is Viburnum tinus groenblijvend?

Antwoord: Ja, Viburnum is een wintergroene plant en behoudt dus zijn bladeren in de winter.

 

Hoeveel water heeft een Viburnum tinus nodig?

Antwoord: Afhankelijk van de weersomstandigheden moet u de plant extra water geven. Let op, heeft u de Viburnum tinus in een pot staan dan droogt zijn kluit eerder uit en moet u vaker water geven.

 

Hoe moet je een Viburnum tinus snoeien?

Antwoord: Snoeien de Viburnum tinus na de bloei in het voorjaar. Dit is niet noodzakelijk maar mag wel om deze in model te houden.

 

Viburnum tinus is een rijke bloeier

 

Inspiratie Viburnum tinus:

Viburnum tinus krijgt na de bloei blauwzwarte bessen

 

De Viburnum tinus krijgt na de uitbundige bloei kleine blauwzwarte bessen. 

Viburnum tinus bloeit rijkelijk en de knoppen zijn roze

 

Deze Viburnum bloeit rijkelijk en produceert vele roze knoppen. 

 

Viburnum tinus bloeit wit en heeft roze knoppen

 

Als de knoppen van de Viburnum tinus open  gaan dan komen de witroze bloemen tevoorschijn. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.