Informatie over bamboe

Voor velen is bamboe een woekeraar die men het beste niet in de tuin kan toepassen, maar niets is minder waar. Naast de woekerende soorten bamboe is er namelijk een grote groep die dat niet doet. Daarnaast is met de juiste voorzorgmaatregelen zeer eenvoudig te voorkomen dat ook de woekerende soort de hele tuin overneemt. Hiervoor kunt u een wortelbegrenzer aanbrengen rondom de bamboe plant. Vergeet niet dat een bamboe plant zeer snel kan groeien. Echter een voordeel hiervan is dat met deze plant snel een dichte haag kan maken. Wilt u bamboe online bestellen? Dan kan dit via onze webshop.

 

Welke bamboe woekert en welke niet?

De meest bekende soorten bamboe zijn de Fargesia en Phyllostachys. Fargesia is een niet-woekerende soort en de Phyllostachys is een woekerende groep bamboe planten. Beide groepen zijn in de tuin toe te passen als solitair, in groepen en als haag.

 

Niet woekerende bamboe

De groep Fargesia is een niet-woekerende soort. Deze bamboe groeit in pollen en blijft dus netjes op zijn plaats. De Fargesia plant wordt ieder jaar wel een stukje groter. Maar de Fargesia bamboe zal nooit uitlopers vormen die ineens een halve meter verder uit de grond omhoog schieten. De Fargesia groeit ook beperkter in de hoogte dan de Phyllostachys; tussen de 1 en 3 meter afhankelijk van de soort. De Fargesia rufa is een populaire niet woekerende bamboe die weinig eisen stelt aan de soort grond waar hij op staat. De Fargesia rufa heeft een exotische uitstraling en een sierlijk karakter.  

 

Waarom woekerende bamboe wel de moeite waard is

Phyllostachys bamboe maakt wel wortelstokken. Om te voorkomen dat de bamboe zich door de tuin verspreidt, kunt u bijvoorbeeld een cementemmer met gaten in de onderzijde ingraven. Daarnaast is er een speciale wortelbegrenzer die u kunt ingraven rondom de plant. Hier plant u vervolgens de plant in met goede tuinaarde. De Phyllostachys aurea is de meest bekende woekerende bamboe en dit komt vooral door de goudgele kleur van de stengels.

 

De prachtige stelen en het wuivende blad van de woekerende bamboe vormen zo geen bedreiging meer, maar zijn juist een aanwinst voor de tuin.

 

Zo ziet u maar: bamboe is voor iedereen bereikbaar!

 

Hoe moet u Bamboe planten?

Bamboe kan zowel in de zon als in de schaduw staan. Een bamboe plant stelt weinig eisen aan de grondsoort, is goed winterhard en staat het liefst op een enigszins beschutte plaats in een vochtige, humusrijke bodem, maar kan ook goed tegen een drogere bodemgesteldheid; hoe beter de omstandigheden, hoe harder deze tuinplant groeit.

 

Omdat de Phyllostachys bekend staat als woekeraar, is het verstandig om de bamboe in de grond te zetten met een wortelbegrenzer of een ingegraven kuip. Bij het planten de grond eerst voorbewerken. Alle harde delen verwijderen of verkruimelen. Dan een plantgat graven, waar de bamboekluit inpast; niet veel dieper dan de kluit hoog is. Meng wat aanplantgrond door de aarde in het plantgat. Verwijder de pot van de bamboe, nadat u hem eerst even hebt ondergedompeld in water; de wortels zuigen zich dan vol, hetgeen het aangroeien bevordert. 

Hoe moet u een Bamboe plant snoeien?

Bamboe hoeft niet gesnoeid te worden; alleen om hem te verjongen of als u de plant als een haag wilt gebruiken. Als u de plant wilt verjongen snoeit u oude (verdorde) stengels terug tot aan de grond. Het snoeien bevordert de vorming van nieuwe jonge scheuten. Knip of zaag dikke stengels tot net boven de grond af. Gebruik scherp gereedschap. Na de winter kunt u beschadigde stengels verwijderen of terugsnoeien. Vaak lopen deze in het voorjaar wel weer uit (medio/eind mei).

 

Wanneer er een Bamboehaag gesnoeid moet worden, kan dat het beste in augustus - september. Met een heggenschaar knipt u een rechte, strakke haag. Voor een lossere vorm gebruikt u liever de snoeischaar, waarmee u halmen net boven een verdikking boven een zijtakje in kunt korten. Ook bij een haag af en toe dikke en beschadigde stengels verwijderen, om de bamboe plant jong te houden. U snoeit een bamboehaag ook om hem sneller dicht te laten groeien.

 

Bamboe kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u bamboe kopen? Dan bent u bij Tuinplantenwinkel.nl aan het juiste adres want wij hebben veel verschillende soorten. Wij hebben gegarandeerd de juiste bamboe soort voor buiten en helpen u hier graag mee. Waar wij ons in onderscheiden, is dat we altijd binnen de afgesproken tijd leveren en onze eigen bezorgdienst de bamboe bij u thuis bezorgd. Bij elke soort bamboe staat een duidelijke afbeelding en uitgebreide product informatie over de standplaats of de hoogte van de bamboeplant. 

 

De veelzijdigheid van Bamboe

Bamboe is niet zomaar een plant. Voor een Oosters tintje kunt u erg goed bamboes toepassen in uw tuin, zo krijgt u een unieke uitstraling. Vanwege zijn groeikracht is het een mooie toevoeging aan elke tuin. Bamboe wordt soms wel de snelst groeiende boom genoemd, maar is eigenlijk de snelst groeiende plant. Deze snelgroeiende plant staat bekend om zijn indrukwekkende hoogte, die soms binnen enkele maanden wordt bereikt. Omdat het zo snel groeit, worden er ook meubels van bamboe gemaakt. Een belangrijk kenmerk van bamboe zijn de ondergrondse uitlopers, ook wel horizontale uitlopers genoemd. Deze zorgen voor de snelle en compacte groei van de plant, waardoor bamboe ideaal is als u op zoek bent naar een wintergroene haag in uw tuin.

 

Wilt u bamboe in uw tuin planten? Dan is het belangrijk om te kiezen voor de juiste soort. Fargesia soorten zijn een perfecte keuze voor mensen die een minder invasieve bamboesoort zoeken. Ze zijn bekend om hun compacte groei en vormen een dichte haag. Ze kunnen in het vroege voorjaar worden geplant om een ​​optimale groei te garanderen.

 

Veelgestelde vragen over Bamboe:

Waar kan bamboe niet tegen?

Antwoord: Bamboe kan niet goed tegen extreme droogte. En staat het liefste in de halfschaduw. Bij strenge vorst kunnen de bladeren van de bamboesoorten beschadigen. In een plantenbak op het terras is hij daar gevoeliger voor. De bamboestengels hebben dan geen schade, de stengel is dan ook niet dood. En krijgt nieuwe scheuten van onderuit in het voorjaar. Het verplanten van een bamboe is ook vaak een lastige klus. De planten van het het geslacht Fargesia zijn het makkelijkste te verplanten maar vaak zie je dat ze wel wat blad laten vallen.

 

Hoe hard groeit bamboe?

Antwoord: De groeisnelheid is afhankelijk van het soort Bamboe planten dat u kiest.

 

Waar kan je bamboe gebruiken?

Antwoord: Bamboe kan gebruikt worden om aan te planten in een pot of zelfs als groenblijvende haagplant. Elk soort heeft zijn eigen kenmerken, er zijn vele Fargesia soorten en andere soorten Bamboes. Bekijk goed de specifieke eigenschappen die we aangeven per product.

 

Welke soort bamboe woekert niet?

Antwoord: De meeste Fargesia soorten woekeren niet, enkele voorbeelden hiervan zijn: Fargesia murieliae, Fargesia nitida, Fargesia rufa.

 

Deze zwarte bamboe of Phyllostachys nigra heeft opvallend zwart gekleurde twijgen of halmen

 

Inspiratie Bamboe:

Phyllostachys kan woekeren maar is een plaatje om te zien

 

Phyllostachys kan woekeren de tuin maar kan worden begrenst met wortelbegrenzer of met een speciekuip. Waarom zou je dat doen? De plant is een plaatje om te zien zoals deze Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' met zijn gele halmen/twijgen.

De vaak kleinere Fargesia woekert niet en is ook goed te snoeien

 

Fargesia is een soort die over het algemeen wat lager blijft. Deze Fargesia bamboe camoufleert de opgang van een trap. Bamboe blijft ook in de winter groen en zorgt dus voor een groene aanblik in de tuin.

 

De kleuren van bamboestelen verschilt per soort, hier zijn de halmen zwart bij Phyllostachys nigra

 

Phyllostachys nigra heeft opvallende donkerbruin tot zwart gekleurde halmen of twijgen. Bij deze plant zijn de kleinere scheuten weggeknipt zodat de kleur van de takken nog meer opvalt.

 

Video's over Bamboe:

 

 

 

 

Fargesia is een groep niet-woekerende bamboe met sierlijk blad dat in de winter ook groen blijft.

 

 
 

 

Een siergras dat soms voor bamboe wordt aangezien is Miscanthus of Chinees prachtriet. Miscanthus grassen kunnen imposante hoogte bereiken maar sterven in de winter bovengronds af. Voordat ze afsterven geven veel soorten in het najaar een prachtige bloei waarbij de aren vaak nog tot diep in de winter blijven staan.

 

 
 

 

Wij adviseren om bij het planten van bamboe in de volle grond aanplantgrond te gebruiken. Deze grond verrijkt de aarde en zorgt een goede aangroei.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.