Menu
Geen producten gevonden

Informatie over bamboe

Voor velen is bamboe een woekeraar die men het beste niet in de tuin kan toepassen, maar niets is minder waar. Naast de woekerende soorten bamboe is er namelijk een grote groep die dat niet doet. Daarnaast is met de juiste voorzorgmaatregelen zeer eenvoudig te voorkomen dat ook de woekerende soort de hele tuin overneemt. Hiervoor kunt u een wortelbegrenzer aanbrengen rondom de plant.

Vergeet niet dat bamboe zeer snel kan groeien. Echter een voordeel hiervan is dat met deze plant snel een dichte haag kan maken.

Welke bamboe woekert en welke niet?

De meest bekende soorten zijn de Fargesia en de Phyllostachys. Fargesia is een niet-woekerende soort en de Phyllostachys is een woekerende groep planten. Beide groepen zijn in de tuin toe te passen als solitair, in groepen en als haag.

Niet woekerende bamboe

De groep Fargesia is een niet-woekerende soort. Deze bamboe groeit in pollen en blijft dus netjes op zijn plaats. De Fargesiaplant wordt ieder jaar wel een stukje groter. Maar de Fargasia zal nooit uitlopers vormen die ineens een halve meter verder uit de grond omhoog schieten. De Fargesia groeit ook beperkter in de hoogte dan de Phyllostachys; tussen de 1 en 3 meter afhankelijk van de soort.

 

Waarom woekerende bamboe wel de moeite waard is

Phyllostachys maakt wel wortelstokken. Om te voorkomen dat de bamboe zich door de tuin verspreidt, kunt u bijvoorbeeld een cementemmer met gaten in de onderzijde ingraven. Daarnaast is er een speciale wortelbegrenzer die u kunt ingraven rondom de plant. Hier plant u vervolgens de plant in met goede tuinaarde.

De prachtige stelen van deze soort en het wuivende blad vormen zo geen bedreiging meer, maar zijn juist een aanwinst voor de tuin.

Zo ziet u maar: bamboe is voor iedereen bereikbaar!

 

Deze zwarte bamboe of Phyllostachys nigra heeft opvallend zwart gekleurde twijgen of halmen

 

Inspiratie Bamboe:

Phyllostachys kan woekeren maar is een plaatje om te zien

 

Phyllostachys kan woekeren de tuin maar kan worden begrenst met wortelbegrenzer of met een speciekuip. Waarom zou je dat doen? De plant is een plaatje om te zien zoals deze Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' met zijn gele halmen/twijgen.

De vaak kleinere Fargesia woekert niet en is ook goed te snoeien

 

Fargesia is een soort die over het algemeen wat lager blijft. Deze Fargesia camoufleert de opgang van een trap. Bamboe blijft ook in de winter groen en zorgt dus voor een groene aanblik in de tuin.

 

De kleuren van bamboestelen verschilt per soort, hier zijn de halmen zwart bij Phyllostachys nigra

 

Phyllostachys nigra heeft opvallende donkerbruin tot zwart gekleurde halmen of twijgen. Bij deze plant zijn de kleinere scheuten weggeknipt zodat de kleur van de takken nog meer opvalt.

 

Video's over Bamboe:

 

 

Fargesia is een groep niet-woekerende bamboe met sierlijk blad dat in de winter ook groen blijft.

 

 

Een siergras dat soms voor bamboe wordt aangezien is Miscanthus of Chinees prachtriet. Miscanthus grassen kunnen imposante hoogte bereiken maar sterven in de winter bovengronds af. Voordat ze afsterven geven veel soorten in het najaar een prachtige bloei waarbij de aren vaak nog tot diep in de winter blijven staan.

 

 

Wij adviseren om bij het planten van bamboe in de volle grond aanplantgrond te gebruiken. Deze grond verrijkt de aarde en zorgt een goede aangroei.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.