Informatie over aardbeienplanten

Aardbeien plukken uit eigen tuin; wie wil dat nu niet? De heerlijke zoete en opvallende rode vruchten vallen bij velen in de smaak. De planten geven vaak al in het eerste jaar na aanplant enkele aardbeien, maar de productie komt pas goed op gang in het jaar daarna.

 

Aardbeienplanten houden van een warme plek in de tuin met veel zon. Zorg er wel voor dat de bodem goed vochthoudend is, zodat de vruchten groot kunnen worden en de opbrengst dus hoger. Hiervoor wordt vaak een bed van stro aangebracht rondom de planten. Bijkomend voordeel is dat de vruchten dan niet op de aarde liggen en minder zanderig worden.

 

Doordragende aardbeienplanten en productieaardbeien

Er zijn doordragende aardbeienplanten en productieplanten. Het verschil wordt eigenlijk al benoemd in de naam. Doordragers zijn planten die vaak vanaf juni tot aan oktober toe vruchten geven. Deze rijpen vaak wel in fasen. Van doordragende planten kunt u dus heerlijk snoepen over een lange periode van het jaar. Productieplanten geven gedurende een korte periode veel rijpe vruchten. Deze aardbeienplanten zijn dus geschikt wanneer u een heerlijke aardbeienjam wilt maken of vlaai.

 

Wanneer kun je aardbeien planten het beste planten?

Jij wilt graag aardbeienplanten planten, maar wanneer doe je dit nu eigenlijk. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk aardbeien kunnen plukken. Je kunt aardbeien planten het beste planten in de zomerperiode tot ongeveer halverwege augustus. De aangeplante aardbeienplantjes zullen in het najaar voldoende inwendige bloemen aanmaken, zodat jouw aardbeienplantjes voldoende aardbeien kunnen geven. Als jij je aardbeiplanten later in het voorjaar zult aanplanten kunnen ze niet zoveel bloemen geven. De plantjes hebben zich niet goed kunnen ontwikkelen met als resultaat weinig aardbeien.

 

Hoe onderhoud jij je aardbeienplantjes

Bij het aanplanten is het belangrijk dat de grond voldoende voedingstoffen heeft, maar ook moet de grond goed nat zijn. Op het moment dat de aardbeienplantjes aardig uitgegroeid zijn naar flinke planten dan geef je de aardbeienplant ongeveer 3 maal per week water. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt en dat het vochtig blijft. Geef water zodra de bodem droog wordt, vooral voor de planten in pot.

 

Aardbeien houden niet van natte voeten. De lekkerste aardbeien krijg je als de vruchten niet op de natte grond liggen. Door stro rondom de aardbeiplanten aan te brengen, zorg je ervoor dat de aardbei altijd droog ligt en niet weg kan rotten. Soms wordt in plaats van stro ook wel plastic folie of worteldoek gebruikt. Als de aardbeien in rijen zijn geplant (dit geldt niet voor de plant in pot) dan kan er makkelijk geoogst worden en kan onkruid ook makkelijk weggehaald worden. Het is duidelijk waar de aardbeien staan. Je kan tussen de rijen door lopen, zodat de bodem rondom de plant niet te hard verdicht wordt.

 

Hoelang duurt het voordat je zelfgekweekte aardbeien kunt plukken?

Je kunt de eerste aardbeien al verwachten naar ongeveer zes weken. In de meeste gevallen heeft een aardbeienplant drie trossen aardbeien die na elkaar gaan bloeien.  De eerste aardbeien van zo'n tros zullen vrij groot zijn. Hoe verder je in het seizoen komt hoe kleiner de aardbeien zullen zijn. Maar laten we eerlijk zijn ook de kleine aardbeien zijn natuurlijk welkom. Dat wordt lekker lang smullen. Een tip: Zorg ervoor dat de aardbeien planten voldoende zonlicht krijgen, op deze manier produceren de planten meer vruchten. Je kunt de aardbeienplant natuurlijk ook op een halfschaduw plek zetten, maar dan zullen de planten minder veel aardbeien produceren. Eind juli zijn de meeste vruchten doorgaans wel geoogst, behalve van de doordragende soorten. Hiervan kan de oogst soms tot eind november duren.

 

Zonuren voor een aardbeienplant

Als jij je aardbeienplant zes tot ongeveer tien uur vol in de zon zou kunnen zetten dan krijg je een maximaal aantal aardbeien. Je kunt ervoor kiezen de planten in de volle grond zetten, maar het is beter om de aardbeienplant in een verhoogd bed of in een pot neer te zetten. Het water kan op deze manier eenvoudig weg lopen en je hebt weinig last van zand aan je aardbeien. Zo voorkom je de zanderige smaak.

 

Veelgestelde vragen over Aardbeienplanten

Is aardbeien kweken moeilijk?

 Antwoord: Nee, aardbeien kweken is heel gemakkelijk. De kunt de aardbeiplanten in de volle grond zetten. Dit kan in de moestuin zijn, maar kan ook op elke andere zonnige standplaats in de border. Als er in de tuin of moestuin geen ruimte is voor aardbeiplanten, dan kunnen ze ook in potten op het terras of balkon geplant worden. Zolang ze maar in de volle zon staan.

 

Goede drainage van de grond is altijd belangrijk. Zowel voor de plant in de volle grond, als de plantjes die in een pot zijn aangeplant. Gebruik in potten altijd potgrond, voor een goede drainage. Een goed doorlatende grond zorgt tevens voor een goede groei van de wortels. De aardbei plant kan zich met een goed wortelgestel sneller ontwikkelen. Hierdoor blijft de plant gezond, is de kans op ziektes kleiner en kunt u volop fruit kweken.

 

Welke maand aardbeien planten?

Antwoord: Plant de aardbeiplanten bij voorkeur in het najaar of het vroege voorjaar. Dan is er tijd genoeg voor de planten om zich te ontwikkelen en zullen hetzelfde jaar nog de eerste bloemtrossen aan de plant komen. Met mooi weer kan de eerste oogst in juni plaatsvinden. Zo eet je al na een paar maanden eigen gekweekte sappige aardbeien met een goede smaak!

 

Hoe verzorg je een aardbeienplant?

Antwoord: Het verzorgen en de teelt van aardbeiplanten is niet moeilijk. Het allerbelangrijkste is dat de aardbeien tijdens warme en droge periodes voldoende water krijgen. Zeker als de planten in pot staan, is tijdig water geven van levensbelang voor de ontwikkeling van grote vruchten.

 

Als de aardbeiplanten in de open grond staan, zul je zien dat er in de loop van de tijd uitlopers aan komen. Elke uitloper is een jonge plant waar veel energie naartoe gaat. Verwijder deze uitlopers tijdig, zodat de energie naar de basisplant gaat, waardoor die zich goed kan blijven ontwikkelen. Verwijder onkruid rondom de moederplant tijdig, zodat de vruchten voldoende zonlicht krijgen en voldoende water kunnen blijven opnemen.

 

Geef de planten in het voorjaar organische mest in de vorm van bijvoorbeeld Culterra of Koemestkorrels. In de wintermaanden kan er compost rond de voet van de planten gestrooid worden.

 

Kan een aardbeienplant overwinteren?

Antwoord: Aardbeiplanten zijn winterhard en kunnen de Nederlandse winters prima overleven. De bladeren sterven meestal af, maar al vroeg in het voorjaar (maart april) beginnen de eerste scheuten te komen. De eerste bloemtrossen verschijnen in mei.

 

Waar moet een aardbeienplant staan?

Antwoord: Het beste kun je de aardbei in de volle grond en in de volle zon aanplanten. Door voldoende zonlicht, krijgt de aardbei een sterk aroma en kunt u in de zomermaanden heerlijke aardbeien oogsten.

 

Wat zijn de beste aardbeien planten?

Antwoord: In principe zijn er twee soorten aardbeien. De soort die eenmaal vruchten draagt in een bepaalde korte periode (bijvoorbeeld eind juli) en de doordragende rassen. Deze doordragende rassen geven de hele zomer vruchten, zodat u voor lange tijd van de lekkerste aardbeien kunt genieten. U kunt ervoor kiezen om beide soorten in de moestuin te laten groeien. Op die manier wordt de tijd van de oogst gerekt.

 

Naast de 'gewone' aardbei is er nog de bosaardbei. Bosaardbeien groeien sneller en wilder dan de gewone aardbeien. Er is minder sprake van een moederplant. De uitlopers maken sneller wortels en dragen ook hetzelfde jaar nog aardbeien. Deze soorten zijn minder makkelijk in rijen aan te planten. De vruchten van de bosaardbei smaken minder zoet en zijn kleiner.

 

Hoeveel ruimte heeft een jonge plant nodig?

Antwoord: Kleine aardbeienplantjes in potjes, moeten tijdig in de moestuin of in grotere potten gezet worden. Zodra ze in de grond zitten, zullen ze gaan groeien, waarna ze al snel de eerste bloemen zullen geven. Zorg ervoor dat de nieuwe planten in de moestuin zo'n 40 cm uit elkaar komen te staan. In een pot aangeplant, kan de aardbei dichter tegen elkaar komen te staan; u hoeft er dan immers niet tussendoor te lopen voor de oogst.

 

plukrijpe aardbeien uit eigen tuin

 

Inspiratie Aardbeienplanten:

Aardbeienplant in moestuin

 

Aardbeiplanten maken uitlopers in de (moes)tuin. 

aardbeien kweken in eigen tuin

 

De vruchten van de aardbeienplanten zijn heerlijk, lekker snoepen uit eigen tuin. 

 

Bloesems aardbeienplanten zorgen voor vruchten

 

De witte bloesem is de voorbode voor heerlijke rode vruchten.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.