Aardbeienplanten

Aardbeienplanten

Informatie over aardbeienplanten

Aardbeien plukken uit eigen tuin; wie wil dat nu niet? De heerlijke zoete en opvallende rode vruchten vallen bij velen in de smaak. De planten geven vaak al in het eerste jaar na aanplant enkele aardbeien, maar de productie komt pas goed op gang in het jaar daarna.

 

Aardbeienplanten houden van een warme plek in de tuin met veel zon. Zorg er wel voor dat de bodem goed vochthoudend is, zodat de vruchten groot kunnen worden en de opbrengst dus hoger. Hiervoor wordt vaak een bed van stro aangebracht rondom de planten. Bijkomend voordeel is dat de vruchten dan niet op de aarde liggen en minder zanderig worden.

Doordragende aardbeienplanten en productieaardbeien

Er zijn doordragende aardbeienplanten en productieplanten. Het verschil wordt eigenlijk al benoemd in de naam. Doordragers zijn planten die vaak vanaf juni tot aan oktober toe vruchten geven. Deze rijpen vaak wel in fasen. Van doordragende planten kunt u dus heerlijk snoepen over een lange periode van het jaar. Productieplanten geven gedurende een korte periode veel rijpe vruchten. Deze aardbeienplanten zijn dus geschikt wanneer u een heerlijke aardbeienjam wilt maken of vlaai.

Wanneer kun je een aardbeienplanten het beste planten?

Jij wilt graag aardbeienplanten planten, maar wanneer doe je dit nu eigenlijk. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk aardbeien kunnen plukken. Je kunt aardbeienplanten het beste planten in de zomerperiode tot ongeveer halverwege augustus. De aangeplante aardbeienplantjes zullen in het najaar voldoende inwendige bloemen aanmaken, zodat jouw aardbeienplantjes voldoende aardbeien kunnen geven. Als jij je aardbeienplanten in het voorjaar zult aanplanten kunnen ze niet zoveel bloemen geven. De plantjes hebben zich niet goed kunnen ontwikkelen met als resultaat weinig aardbeien.

Hoe onderhoud jij je aardbeienplantjes

Bij het aanplanten is het belangrijk dat de grond voldoende voedingstoffen heeft, maar ook moet de grond goed nat zijn. Op het moment dat de aardbeienplantjes aardig uitgegroeid zijn naar flinke planten dan geef je de aardbeienplant ongeveer 3 maal per week water. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt en dat het vochtig blijft.

Hoelang duurt het voordat je aardbeien kunt plukken?

Je kunt de eerste aardbeien al verwachten naar ongeveer zes weken. In de meeste gevallen heeft een aardbeienplant drie trossen aardbeien die na elkaar gaan bloeien.  De eerste aardbeien van zo’n tros zullen vrij groot zijn. Hoe verder je in het seizoen komt hoe kleiner de aardbeien zullen zijn. Maar laten we eerlijk zijn ook de kleine aardbeien zijn natuurlijk welkom. Dat wordt lekker lang smullen. Een tip: Zorg ervoor dat de aardbeienplanten voldoende zonlicht krijgen, op deze manier produceren de planten meer vruchten. Je kunt de aardbeienplanten natuurlijk ook op een halfschaduw plek zetten, maar dan zullen de planten minder veel aardbeien produceren.

Zonuren voor een aardbeienplant

Als jij je aardbeienplant zes tot ongeveer tien uur vol in de zon zou kunnen zetten dan krijg je een maximaal aantal aardbeien. Je kunt ervoor kiezen de planten in de volle grond zetten, maar het is beter om de aardbeienplanten in een verhoogd bed of in een pot neer te zetten. Het water kan op deze manier eenvoudig weg lopen en je hebt weinig last van zand aan je aardbeien. Zo voorkom je de zanderige smaak.

 

plukrijpe aardbeien uit eigen tuin

 

Inspiratie Aardbeienplanten:

Aardbeienplant in moestuin

 

Aardbeiplanten maken uitlopers in de (moes)tuin. 

aardbeien kweken in eigen tuin

 

De vruchten van de aardbeienplanten zijn heerlijk, lekker snoepen uit eigen tuin. 

 

Bloesems aardbeienplanten zorgen voor vruchten

 

De witte bloesem is de voorbode voor heerlijke rode vruchten.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.