Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over olijfwilg

De Olijfwilg is een nog vrij onbekende en minder vaak toegepaste haagplant. De plant heeft echter alle eigenschappen voor een goede haagplant. Olijfwilgen hebben donkergrond blad dat aan de onderzijde een zilvergrijze kleur heeft. De plant is wintergroen en redelijk goed winterhard (tot maximaal -15 graden).

 

De olijfwilg kan goed tegen hitte en is eenmaal ingeworteld ook goed bestand tegen drogere periodes. Een ander voordeel van deze plant is dat hij goed tegen zilte lucht kan en dus ook dicht bij zee prima kan groeien. Een haag van olijfwilg is met zijn groene bladeren en zilveren gloed een echte aanwinst voor uw tuin.

 

De herkomst van de olijfwilg

Van oorsprong komt de plant uit Zuidoost-Azië, maar al in de zestiende eeuw werd hij in Europa geïntroduceerd. Daar groeide de olijfwilg vooral in landen rondom de Middellandse Zee. De naam van deze haagplant is wat verwarrend, want deze plant is geen olijf en geen wilg.

 

In het najaar verschijnen er onder het blad roomwitte bloemen die heerlijk geuren. Ze zijn niet eenvoudig te zien. Na de bloei kunnen zich niet-giftige vruchten ontwikkelen die qua vorm doen denken aan olijven; vandaar de naam. De olijfwilg wordt overigens ook wel zilverbes genoemd. Zijn wetenschappelijke naam is Elaeagnus ebbingei.

 

Het aanplanten van de olijfwilg

De olijfwilg geeft de voorkeur aan een plekje in de volle zon of halfschaduw. Op schaduwrijke plekken gedijt de plant minder goed. Bent u voornemens een deze haag in uw tuin aan te planten, dan verwijdert u eerst al het onkruid op de beoogde plek. De plantgeul dient voldoende diep en ongeveer twintig centimeter breder te zijn dan de wortelkluit.

 

Vervolgens brengt u een laag aanplantgrond of compost aan, zodat de olijfwilg voldoende voedingsstoffen krijgt. Na het planten van de olijfwilg geeft u de haag een royale hoeveelheid water. Een olijfwilg groeit twintig tot veertig centimeter per jaar.

 

Het onderhoud van de olijfwilg

De olijfwilg vergt van u geen ingewikkelde verzorging. Zoals al genoemd kan de plant zelfs in de kuststreek prima leven. Zoute grond en harde zeewind worden prima verdragen, dit in tegenstelling tot veel andere haagplanten.

 

De Elaeagnus ebbingei stelt maar weinig eisen. Gedurende de eerste maanden na de aanplanting stelt hij af en toe wat extra water op prijs. Dit geldt ook in perioden van droogte. Geeft u deze olijfwilg plant water, giet u dit dan direct rond de kluit. Op deze manier kan het water efficiënt door de wortels worden opgenomen. Na de eerste snoeibeurt van het jaar kunt u de plant bemesten.

 

De bloei van de zilverbes

Snoeit u deze plant eenmaal per jaar, dan ziet u in het voorjaar (april-mei) kleine, witte bloemetjes verschijnen. Deze maken later in het jaar, in oktober, plaats voor oranjerode besjes. De besjes trekken in dit jaargetijde veel vogels aan en maken uw tuin zo extra levendig. Ook voor mensen zijn de besjes eetbaar, maar ze hebben een erg zure smaak. Ze kunnen wel in een jam worden verwerkt.

 

Snoeien

De olijfwilg is een vrij snel groeiende plant die zeer goed gesnoeid kan worden. Het snoeien van deze plant kan het hele jaar door, maar goede periodes hiervoor zijn september en het einde van de winter; rond eind maart / begin april. Door vaker te snoeien krijgt u een strakkere en dichter vertakte haag.

 

Snoeit u de haag tweemaal per jaar of zelfs vaker, dan zal hij niet of nog heel weinig bloeien. Ook zullen de rode besjes uitblijven. Dit heeft verder geen consequenties voor de gezondheid van de olijfwilg. Met een enkele snoeibeurt per jaar creëert u een informelere haag. U zou zelfs kunnen overwegen de haag een jaartje niet te snoeien, zonder dat de haag dan onverzorgd gaat ogen.  

 

Een olijfwilg aanschaffen bij Tuinplantenwinkel.nl

U kunt een olijfwilg gebruiken voor een haag van minimaal 60 centimeter tot 200 meter hoog. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u deze haag in verschillende maatvoeringen kopen. Naast los vertakte struiken hebben wij deze plant ook kant-en-klaar in rekken. Deze planten in een rek zijn ideaal om in een plantenbak of in een border te plaatsen. Op die manier camoufleert u direct een lelijke muur of schutting. Daarnaast creëert u een behaaglijke sfeer in de tuin.

 

Ook in een pot groeit de olijfwilg goed. De planten hebben in pot regelmatig voeding en water nodig zodat de plant gezond blijft en mooi van kleur. U kunt hiervoor een oplosbare voeding of mestkorrel gebruiken. U vindt onze meststoffen op deze pagina.

 

 

De bekende grijsbladerige olijfwilg

 

Inspiratie Olijfwilg:

grijsgroene blad van de Elaeagnus ebbingei

 

De Olijfwilg Elaeagnus ebbingei heeft bijzonder grijsgroen gekleurd blad en is een sterke heester.

 

een bes in de bonte olijfwilg

 

Alle Olijfwilgen krijgen geurende bloemetjes en daarna besjes, zo ook deze bonte variant. De bloemen zijn echter niet direct zichtbaar omdat deze zich onder het blad schuil houden. De geur is echter wel goed waarneembaar.

 

Olijfwilg bronze twijgen en grijsgroen blad

 

Verschillende kleuren in de Olijfwilg, bronze twijgen en grijsgroen blad. Het jonge blad heeft een zilveren kleur.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.