Informatie over dennen en sparren

Dennen en sparren zijn een erg grote groep planten. Over het algemeen zijn het wintergroene planten die maar weinig verzorging nodig hebben. Ook op armere grond groeien de meeste dennen en sparren goed. Dennen en sparren hebben geen bladeren maar schubben of naalden. Er zijn een aantal uitzonderingen waarvan de Ginkgo billoba of Japanse notenboom een bekend voorbeeld is. De enorme variatie aan kleur, groeiwijzen en hoogte maakt dat coniferen in bijna iedere tuin goed passen. Steeds meer mensen ontdekken het gebruik van coniferen in combinatie met vaste planten en bladverliezende heesters.

 

De standplaats van dennen en sparren

Coniferen kunt u zowel in de schaduw als in de volle zon plaatsen, alhoewel die laatste de groei van de plant meer goeddoet. Staat uw conifeer voornamelijk in de schaduw, dan is het risico groter dat deze bruine plekken gaat krijgen. Zonlicht verdient dus de voorkeur, alhoewel het niet nodig is om uw dennen en sparren op een plek te zetten waar ze de hele dag zonlicht ontvangen. De grond waarin u de dennen en sparren plaatst, moet goed doorlatend zijn. Zo wordt wortelrot voorkomen. Plaatst u de conifeer in een zandgrond, dan dient u extra alert op eventuele uitdroging te zijn.  

De verzorging van dennen en sparren

Heeft u de conifeer eenmaal in uw tuin geplaatst, dan heeft u er vervolgens weinig tot geen omkijken naar. De wintergroene plant is erg sterk en vergt weinig verzorging. Slechts wanneer er sprake is van een periode met hoge temperaturen en droogte, heeft hij behoefte aan wat extra water. Gedurende een lange, flink regenachtige periode kan de conifeer kwetsbaarder worden voor ziektes en plagen. Het is aan te raden om uw conifeer in het najaar wat voeding te geven. Het beste kunt u de planten bemesten met speciaal daarvoor bestemde coniferenmest, het liefst op organische basis.

Het snoeien van dennen en sparren

De takken van dennen en sparren hebben een bijzondere vorm en kunnen enigszins met de vorm van veren worden vergeleken. Om te voorkomen dat de planten niet te breed worden, kunt u ze een of twee keer per jaar snoeien. Zo behouden ze tevens hun elegante vorm en groene kleur. Het belangrijkste moment om een conifeer te snoeien is in het najaar, voor de vorst zijn intrede doet. In het voorjaar kunt u de conifeer middels een snoeibeurt ook een extra ‘boost’ geven.   

 

Coniferen zijn over het algemeen wintergroen en kunnen daarmee tot de ruggengraat van de tuin horen

 

Inspiratie dennen en sparren:

Deze laag en breed uitgroeiende Juniperus media 'Old Gold' past perfect langs tuinpaden

 

De Juniperus media 'Old Gold' is een laag en breed groeiende dwergconifeer met opvallende geel/groene naalden aan de uiteinden van de takken. Hier is de plant gecombineerd met een soortgenoot die blauwgroene naalden heeft.

 

Dennen en coniferen zijn eindeloos te combineren en de vormen zijn eindeloos

 

Coniferen zijn een extreem grote groep planten met dwergsoorten die niet hoger worden dan 20 centimeter en dennen die soms 10 meter of hoger groeien. In deze tuin zijn bijvoorbeeld een compacte Servische spar te zien en daarachter een jonge pijnboom of Pinus.

 

De kleuren van veel dennen zijn vaak in de winter nog mooier dan in de zomer zoals deze Pinus mugo 'Wintergold'.

 

Sommige dennen en coniferen verkleuren in de winter nog mooier dan tijdens de zomermaanden zoals deze Pinus mugo 'Wintergold'.

 

De verschillende soorten dennen en sparren

Zoals u wellicht weet, komen dennen en sparren in tal van soorten en maten voor. Enkele kenmerken hebben ze echter allemaal gemeen: zo blijven hun naalden of schubben in de wintermaanden groen en hebben ze die kenmerkende harsgeur. Coniferen worden grofweg in vier verschillende categorieën verdeeld: de dwergconiferen, dennen en sparren, zuilconiferen en vormsnoei coniferen. Tuinplantencentrum.nl zet de kenmerken van elke categorie kort voor u op een rijtje.  

Dwergconiferen 

Dwergconiferen blijven zoals de naam al doet vermoeden klein. De groei is uiterst traag zodat de planten gemakkelijk in toom te houden zijn. Dit betekent dus ook dat ze nog minder onderhoud vergen. Een aantal van deze soorten kunt u ook goed in pot planten. Dwergconiferen hebben een hoge decoratieve waarde. Dankzij de verschillende kleuren waarin ze voorkomen, kunt u met deze planten een prachtig kleurenspel in uw tuin laten ontstaan.  Behalve in tuinen komen dwergconiferen ook op terrassen goed tot hun recht.  

Zuilconiferen 

Zuilconiferen zorgen voor verticale accenten die sterk afsteken tegen de groei van veel andere planten en heesters. Dit geeft een speels contrast en maakt van een zuilconifeer een plant met een hoge sierwaarde. Een populaire soort in deze groep is de Italiaanse of Toscaanse cipres. Deze zeer smalle cipressen zijn het toonbeeld van Toscane en zorgen in onze tuinen voor een mediterrane sfeer. Een andere bekende zuil conifeer is de Zuil taxus. Zuilconiferen kunnen in rijen, maar ook prima solitair worden geplant.

Dennen en sparren 

Coniferen die om hun sierwaarde worden geplant maar iets groter worden dan dwergconiferen staan gebundeld onder dennen en sparren. De sierwaarde vindt u vaak terug in de kleur van de schubben of naalden. Deze varieert van groen tot geel en blauw. Ook de groeivorm kan een reden zijn om een conifeer uit deze groep aan te planten. Denk dan bijvoorbeeld aan treurvormen of zeer uitgesproken groeiwijze zoals die van een Slangenden of Araucaria. Sommige groeien erg traag en worden maar langzaam groot.

 

Dennen en sparren groeien het beste op een goed ontwaterde grond. Uitzondering vormen de moerascipres (Taxodium) en de watercipres (Metasequoia) die juist van natte vochtige bodems houden. Dennen worden gekenmerkt door lange, zachte naalden, terwijl sparren juist korte en harde naalden hebben. Beide soorten worden ook gebruikt als kerstboom, alhoewel de spar van deze twee binnen Nederland het populairst is. In de tuin vragen deze planten weinig bijzonderheden. Ze gedijen het beste in een vochtige en ietwat zure grond en verdragen zowel schaduw als volle zon.

Vormsnoeiconiferen 

Coniferen lenen zich in het bijzonder ook erg goed voor vormsnoei. De coniferen van deze categorie doen sterk aan de bonsai denken. Sommige cultivars zijn van nature trage groeiers en daardoor erg goed te snoeien en te modelleren. Door deze vormsnoei ontstaan zeer uitgesproken coniferen die houden van een plekje in de volle aandacht. Ze verlangen ieder jaar snoei zodat ze hun vorm behouden. In een pot of in borders komt deze plant het beste tot zijn recht.

 

Coniferen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u dwergconiferen, zuilconiferen, dennen en sparren en vormsnoei coniferen. Bij tuinplantenwinkel.nl koopt u veel van deze coniferen uit pot. Dat heeft het voordeel dat de struiken of bomen jaarrond geplant kunnen worden. Een andere groep coniferen is zeer geschikt voor hagen. Deze vindt u op onze pagina haagconiferen. Haagconiferen zijn goed te snoeien en vormen zeer dichte wintergroene hagen. Coniferen kopen bij ons gaat snel en vertrouwd.

 

Video's over dennen en sparren:

 

 

 

Coniferen die niet extreem groot worden en vaak traag groeien noemen we dwergconiferen. Dwergconiferen zijn ideaal voor een rotstuin of een relatief droge, maar humusrijke standplaats in de zon.

 

 

 

Veel soorten laten zich ook goed snoeien in allerlei vormen. In onze categorie vormsnoei coniferen vindt u een aantal bijzondere exemplaren.

 

 

 

Een bekende zuilconifeer die menig ansichtkaart uit Italië, meer precies Toscane', siert is de Toscaanse cipres of Cupressus sempervirens 'Pyramidalis'.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.