Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over vossenbes

De Vossenbes is de rode variant van de echte bosbes die in Nederland veelvuldig aan de bosranden voorkomt. De Vossenbes wordt daarom ook wel eens rode bosbes genoemd. Ook is de Vossenbes familie van de Cranberry (Vaccinium macrocarpon) en blauwe bes (Vaccinium corymbosum). De vruchten van de rode bosbes zijn prima eetbaar, ze zijn zelfs erg gezond. De vruchten worden meestal verwerkt tot sap, compote of jam. Rauw zijn ze niet lekker (te zuur) om te eten. In de Scandinavische landen is het een regelmatig gebruikte vrucht. De Vossenbes wordt ook regelmatig als sierplant in de tuinen of pot aangeplant. De groeiwijze is compact, de plant is wintergroen, heeft in de zomermaanden opvallende witte bloemen en later in de herfst en winter verschijnen de rode besjes. Kortom, hij geeft het hele jaar sierwaarde aan de tuin. In een pot op het terras kan het in de wintermaanden een goed alternatief zijn voor de vaak toegepaste Bergthee (Gaultheria procumbens). 

Vossenbes planten

De Vossenbes verlangt, net zoals alle vaccinium soorten, een zure standplaats. Gebruik daarom voldoende tuinturf tijdens het aanplanten. Tuinturf zorgt voor de nodige verzuring van de grond. Als de Vossenbes in een pot wordt gezet, gebruik dan potgrond en juist géén tuinturf. Een plek in de halfschaduw of schaduw is het beste. De hele middag in de hete zomerzon vindt de Vossenbes niet fijn. In een grotere border kan de Vossenbes als randbeplanting onder grotere heesters of bomen aangeplant worden. Zorg er dan wel voor dat de planten tijdens warme en droge periodes voldoende extra water krijgen. Als dat niet gebeurt, is de kans op uitdrogen aanwezig.

Vossenbes snoeien en verzorgen

Om de zuurtegraad van de bodem te behouden, kan er elk jaar en laagje turfstrooisel rondom de voet van de plant gestrooid worden. Verder heeft de Vossenbes weinig onderhoud nodig. Eventueel kan de plant in het voorjaar in model gesnoeid worden. Snoei de bovenste gedeeltes van de takjes voor een deel terug. Na de snoeibeurt zullen er nieuwe frisgroene bladeren aan de plant komen. 

 

Rode bessen van de Vossenbesplant

 

Inspiratie Vossenbes:

Beginnende vossenbessen vruchten

 

Vossenbessen beginnen na de bloei wat roze maar kleuren als ze rijp zijn rood af. 

Vossenbes heeft witte bloemen

 

Voor dat er bessen aan deze plant komen bloeit deze met witte bloemetjes. 

 

Vossenbes houdt van zure grond

 

De Vossenbes gedijt het beste op wat zuurdere grond, gebruik daarom tuinturf bij het planten. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.