Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over pampasgras

Pampasgras (Cortaderia selloana) is een siergras dat in de herfst op zijn mooist is, omdat er dan decoratieve pluimen in dit siergras komen. Wanneer bloeit pampasgras? De pampasgras pluimen bloeien van augustus tot in november met volle witte of roze pluimen. In de winter verschrompelt het Pampusgras, totdat het riet is geworden. Laat dat gewoon staan, want het vertegenwoordigt zeker sierwaarde en is een prachtig gezicht als er een laagje sneeuw of rijp op komt te liggen. De wetenschappelijke naam voor Pampasgras is Cortaderia selloana

 

Wanneer het gras bloeit, kunt u aan de kleur van de pluimen zien om welk geslacht het gaat. Mannelijk pampasgras krijgt stroeve roze grijsachtige pluimen en de vrouwelijke versie is te herkennen aan de zachte en witte pluimen. Kijk bij de omschrijving van het pampasgras goed naar de bloemkleur. Meestal is deze wit, maar zoekt u roze pampasgras dan is Cortaderia selloana rosea de juiste keuze.

Waar komt Pampasgras oorspronkelijk vandaan?

Deze soort groeide in eerste instantie op de Pampa’s van Zuid-Amerika en heeft hier ook zijn naam aan te danken. Een pampa is een vruchtbaar stuk grasland in een subtropische omgeving. Pampasgras groeide in Zuid-Amerika tot op een hoogte van 1900 meter en je kunt dus wel zeggen dat Cortaderia selloana weinig eisen stelt aan zijn omgeving.

 

Uiteindelijk is dit fraaie gras met pluimen via het zuiden van Europa en Engeland ook in de tuinen van Nederland en België terecht gekomen. Het klimaat blijkt hier ook uitermate geschikt te zijn voor Pampusgras.

Hoe snel groeit Pampasgras? 

Pampasgras is een snelle groeier en kan wel 2 tot 2,5 meter hoog worden. Deze groeit ook flink in de breedte en daarom geven wij het advies om 1 plant per vierkante meter aan te planten. In het begin lijkt dit misschien wat weinig, maar wanneer het pampasgras eenmaal begint te groeien, zult u versteld staan van de groeikracht en snapt u direct waarom hij zoveel ruimte nodig heeft. Cortaderia selloana zorgt in uw border voor de nodige afwisseling. Zet 1 tot 3 siergrassen wat naar achteren bij elkaar en zorg voor voldoende ruimte. Een bosje midden in een groot gazon is ook een fraai gezicht.

 

Is dit gras te groot voor uw kleine tuin? Dan is mini pampasgras iets voor u. Deze variant is klein en heeft dezelfde uitstraling als het normale pampusgras, maar wordt maar 75 cm hoog. De Cortaderia selloana mini silver heeft minder geldingsdrang dan zijn uit de kluiten gewassen grote broer en de groei blijft dus letterlijk binnen de perken. Een variant die qua grootte tussen het pampasgras en het mini pampasgras inzit, is de Cortaderia selloana pumila. Dit siergras heeft wel ruimte nodig, maar blijft laag en groeit vooral omhoog en minder in de breedte.

Wanneer Pampasgras planten?

Geef Pampasgras (Cortaderia) een standplaats in de zon of halfschaduw. Wanneer u deze gaat planten, maakt u vooraf altijd eerst de grond goed los. Graaf een plantgat dat net iets groter is dan de pot. Meng wat aanplantaarde door de aarde in het gat, haal de tuinplant uit de pot en zet hem in het gat. Geef een flinke scheut water, zodat de wortels zich kunnen volzuigen.

 

Maak het gat rondom de kluit dicht met de omliggende aarde en druk de grond stevig met handen of voeten aan. Geef daarna nog wat water, zeker in een droge periode. Deze plant in pot is ook een goede optie voor op het balkon of terras. Zorg dan wel voor een ruime pot waarin water weg kan zakken, zodat de wortels ruimte hebben en niet in het water blijven staan.

Pampasgras snoeien. Wanneer doet u dit?

Pampasgras snoeien kan aan het einde van de winter; knip dan tot 30 cm boven de grond het gras af en geef dan een handje koemestkorrels als bemesting. Snoeien is nodig om uitdijen van de plant te voorkomen en hem beheersbaar te houden. Jong gras is winterhard, maar moet u tijdens een strenge winter wat bescherming geven. U bindt dan de plant samen tegen de kou en ter isolatie brengt u rond de voet van de plant een flinke laag afgevallen bladeren aan. Haal de gele bladeren van de Cortaderia selloana in de winter niet weg, doe dit pas in de lente.

 

Nog een tip: Pampasgras in een vaas is een leuke decoratie voor in huis. Een pampaspluim is te combineren met andere bloemen en met eigen pampusgras in uw tuin behoort pluimen kopen tot het verleden.

Pampasgras kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Voor Cortaderia selloana in verschillende maten en soorten kunt u terecht bij Tuinplantenwinkel.nl. Dit siergras heeft prachtige pampas pluimen en geeft een mooie basis aan elke tuin. Maar ook gras in pot is op uw terras of uw balkon een sierlijke toevoeging. Ook een roze variant of ander gras met pluimen is terug te vinden in onze webshop. Bekijk ons volledige aanbod siergrassen en laat u inspireren.

Wij geven aangroeigarantie en komen de planten met onze eigen bezorgdienst bij u thuis afleveren.  

 

pluimen van een pampasgras

 

Inspiratie Pampasgras:

kleine en grote pampasgras

 

Sommige soorten Pampasgras kunnen erg hoog worden.

pampasgras gecombineerd met vaste planten

 

Pampasgras is hier toegepast in een border en gecombineerd onder andere, lavendel en vuurpijl.

 

 

Pampasgras staat bekend om zijn mooie grote pluimen.

 

Pampasgras

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.