Informatie over boerenhortensia

De bekendste groep hortensia's zijn de boerenhortensia's, ook wel benoemt als de gewone hortensia. Deze heesters worden al sinds jaar en dag toegepast in tuinen. Ook bij boerderijen zijn ze van oudsher vaak te vinden, vandaar de naam. De meest voorkomende bloemvorm is de bolvorm. De plant wordt daarom ook wel bolhortensia genoemd. Er zijn ook soorten met schermbloemige soorten; deze heester noemen we Hydrangea teller.

 

Wat is de beste plek voor een hydrangea macrophylla?

Wat alle planten in deze groep gemeen hebben is dat ze van een rijke, vochthoudende bodem houden. Het zijn zuurminnende planten, die regelmatig water nodig hebben. Het liefst staat de boerenhortensia op een standplaats in de halfschaduw. Vooral op iets drogere grond in de (volle) zon, is de kans op verdroging of brandschade aan de bloemen en blad groot. De hydrangea macropylla kan dus niet goed tegen de volle zon.

 

De bloemen van een boerenhortensia

De boerenhortensia bloeit doorgaans op de takken uit het voorgaande jaar (2-jarig hout). Dit noemen we ook wel het oude hout of het overjarig hout, let hier op bij het snoeien. Uitzondering hierop zijn twee nieuwe soorten binnen de boerenhortensia: Endless Summer en de Forever & Ever. Deze twee bloeien ook op de nieuwe scheuten (eenjarig hout) waardoor de bloeitijd met een aantal weken toeneemt in vergelijking met de klassieke gewone boerenhortensia.

Desalniettemin is de bloeitijd van alle soorten behoorlijk. Mede daardoor zijn het erg populaire struiken en zijn ze veel te zien in verschillende tuinen. Doorgaans bloeit de hortensia macrophylla vanaf eind juni tot september of oktober. De boerenhortensia geeft bolvormige bloemen in allerlei verschillende kleuren.

 

De bloemen zijn blauw, roze, paars, wit of rood van kleur. De bloemkleur van blauwe en roze hortensia's kan verschillen per bodemtype. Zo kunnen blauwe variëteiten meer roze verkleuren en vice versa. We raden aan om blauwe hortensia's aan te planten met tuinturf (zure grond). Turf zorgt voor een lage zuurgraad van de bodem waardoor de plant ijzer kan opnemen. Hierdoor krijgt een blauwe soort zijn kleur. Zandgronden zijn van nature vaak ijzerrijk. Kleigronden bevat meer kalk en hebben een hogere zuurgraad waardoor het soms lastiger is om de blauwe bloemkleur te behouden. Naast tuinturf kunt u ook aluin toevoegen. Deze stof zorgt ook voor een blauwe bloemkleur. Witte boerenhortensia's zijn wel kleurvast en kunnen hooguit roze of blauwe tinten krijgen, afhankelijk van de bodem.

 

Hoe moet ik een boerenhortensia snoeien?

De boerenhortensia wordt niet erg hoog, ongeveer 120 cm. Mocht u de hydrangea macrophylla willen snoeien doe dit dan in het voorjaar. Als u de oude takken van het voorgaande jaar weg snoeit krijgt u dat jaar géén bloemen. U kunt er dus ook voor kiezen om een deel van de struik te snoeien zodat u toch bloemen krijgt. De oude bloemen mag u na bloei verwijderen, door ze net onder grote bollen af te knippen. De uitgebloeide bloemen laten staan kan zeker geen kwaad, dit beschermt de hortensia zelfs tegen de strenge vorst. De winterhardheid van een hortensia macrophylla is erg goed.

 

Boerenhortensia kopen bij Tuinplantenwinkel

Boerenhortensia's worden bij Tuinplantenwinkel.nl altijd geleverd in pot en zijn het gehele jaar door te planten en te kopen (mits op voorraad natuurlijk). We geven aangroeigarantie op alle tuinplanten wat inhoudt dat de planten moeten aangroeien nadat u ze geplant heeft. Onze tips voor het aanplanten vindt u hier. Nadat u de planten besteld heeft worden deze binnen de aangegeven levertijd thuis geleverd.

 

Veelgestelde vragen over Boerenhortensia:

Hoe groot wordt een Boerenhortensia?

Antwoord: Er zijn diverse soorten Boerenhortensia die ook verschillen in hoogtes. Wenst u een laagblijvende boerenhortensia kies dan voor een Little hortensia of de Hydrangea 'Tovelit'.

 

Hoe moet je een Boerenhortensia snoeien?

Antwoord: De Boerenhortensia kunt u het beste snoeien in het voorjaar. Let op dat u geen of maar een paar oude takken wegsnoeit. De bloemen van de Boerenhortensia bloeien namelijk op twee jarig / oud hout.

 

Wat is de beste plek voor een hortensia?

Antwoord: Plant de Boerenhortensia, Hydrangea macrophylla op een halfschaduw of schaduw plek en zorg er voor dat de grond vochtig is.

 

Kan Boerenhortensia in de schaduw?

Antwoord: Ja, een boerenhortensia staat liever in de schaduw of halfschaduw op een vochthoudende bodem. Als u de Hortensia macrophylla in de zon plant is er snel kans op verbranding van het blad.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.