Informatie over schermhortensia

Deze hortensia is (ten onrechte) het ondergeschoven kindje van de groep. Ondergesneeuwd door het hoge aantal bolvormige soortgenoten die ook nog eens uitbundiger bloeien valt ze niet meteen op. Wie echter wat aandacht heeft, ziet een zeer uitgesproken, maar subtiele bloemvorm. De plant combineert daardoor wat makkelijker met andere heesters en vaste planten. Juist omdat ze wat subtieler is met kleur en vorm. Bij schermhortensia’s staan de schermbloemen in een krans rondom de echte bloemen die worden gevormd door kleine knopjes. Na de bloei vallen de knopjes af maar blijft het scherm staan. Ook in de winter hebben de schermbloemen nog sierwaarde. In Engeland wordt dit type "lacecap" hortensia genoemd; in Nederland wordt deze plant de schermbloemige hortensia of teller hortensia genoemd.

Schermhortensia zijn er met blauwe, roze, witte of rode bloemen. Ook zijn er tweekleurige soorten zoals de Hydrangea serrata ‘Bluebird’ waarbij de schermbloemen soms een andere kleur hebben (roze of wit) dan de bloemknoppen (paarsblauw of roze).

Schermhortensia snoeien en verzorgen

Deze plantgroep voelt zich het beste thuis op een plek in de halfschaduw of schaduw. De plant houdt daarnaast van een rijke bodem die bovendien goed vochthoudend is. Bij een te droge grond is er kans op brandschade aan de bloemen. Zeker wanneer de plant iets meer in de zon staat. De uiteindelijk hoogte bedraagt ongeveer 1 tot anderhalve meter. Dit is te sturen door de plant af en toe licht te snoeien.

Bij het snoeien is het belangrijk om te weten dat de meeste boerenhortensia’s alleen bloeien op het hout dat in het voorgaande jaar gevormd is. Snoei dus niet alle takken af maar laat een deel staan. Dan bent u er zeker van dat de heester tot bloei komt.

Als u een blauwe hortensia koopt raden we aan om tuinturf te gebruiken bij het planten. De turf zorgt voor een zure voedingsbodem waarop de bloemkleur het meest blauw kleurt. Ook het ijzergehalte is hierbij van belang. Strooi eventueel ieder jaar aan het eind van de winter wat aluin (aluminiumsulfaat) rondom de voet van de plant. Dit helpt ook voor het verkrijgen van een blauwe bloemkleur. Bij wit en rood bloeiende hortensia’s is de bodemsamenstelling minder van belang. 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.