U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Gelderse roos | Tuinplantenwinkel.nl
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over gelderse roos

De Gelderse roos, oftewel Viburnum opulus is een inheemse plant. Dat wil zeggen dat hij van nature voorkomt in ons land. Ook wordt hij regelmatig gecombineerd met andere inheemse soorten en in zogenaamd bosplantsoen aangeplant. Deze inheemse Gelderse roos is een vrij fors groeiende struik die tot wel 3 meter hoog kan worden. De Viburnum opulus valt in het voorjaar op door zijn witte bloemschermen.

 

De bloemen hebben wel wat weg van de bloesem van een witte schermhortensia. Ze lijken in ieder geval niet op die van een roos, wat de Nederlandse naam misschien wel zou doen vermoeden. In de herfst valt de Gelderse roos op door de knalrode bessen die aan de plant komen te staan. Deze bessen blijven vaak lang aan de plant hangen, de vogels laten ze hangen. De bloemen van de Gelderse roos kunnen als snijbloem gebruikt worden.

Gelderse roos kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Voor de meeste tuinen is de inheemse Gelderse roos te groot. Er zijn een aantal cultivars die minder hard groeien. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u de Viburnum opulus 'Compactum'. Deze variant wordt ongeveer 100 cm hoog en kan daarmee op veel meer plaatsen aangeplant worden. Daarnaast is er de Viburnum opulus 'Roseum'. Deze variant heeft als kenmerk dat hij bolvormige bloemen heeft, waarmee hij zijn familiebanden met de Sneeuwbal zeker eer aan doet. Deze soort draagt alleen geen bessen.

Een Gelderse roos snoeien? Hier moet u op letten

Als het nodig is om de Gelderse roos te snoeien, dan kan dit het beste direct na de bloei gebeuren. De Viburnum opulus zal dan in hetzelfde jaar nog nieuwe scheuten maken. Bloemen komen doorgaans op meerderjarig hout. Als deze struik in zijn geheel gesnoeid wordt, zal hij het jaar erop nagenoeg niet bloeien. Als de vertakkingen van de Gelderse roos uitgedund worden, dan blijft er altijd voldoende overjarig hout over waaruit nieuwe bloemen zullen ontstaan.

 

Kies de langste takken uit en snoei deze tot bij de grond af. Eventueel kan er in het voorjaar een keer voeding gegeven worden. Dit kan in de vorm van organische mestkorrels zoals Culterra of koemestkorrel. Ook is het goed om zo nu en dan een keer compost rondom de voet van de Gelderse roos te strooien. Dit houdt de plant gezond. 

 

Schermbloemen van een viburnum

 

Inspiratie Gelderse roos:

sierlijke bessen van de gelderse roos

 

De Gelderse roos krijgt rode bessen die niet door vogels worden gegeten.

de gelderse roos heet ook wel de viburnum opulus

 

De Gelderse roos, of wel de Viburnum opulus, kan een grote struik worden. Er is ook een compacte variant verkrijgbaar.

 

zure grond voor de viburnum opulus

 

Deze Gelderse roos is winterhard maar verliest wel zijn blad in het najaar. De bessen blijven vaak tot in de eerste helft van de winter aan de plant zitten totdat de vogels de vruchten eten.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.