Informatie over gelderse roos

De Gelderse roos, oftewel Viburnum opulus is een inheemse plant. Dat wil zeggen dat hij van nature voorkomt in ons land. Ook wordt hij regelmatig gecombineerd met andere inheemse soorten en in zogenaamd bosplantsoen aangeplant. Deze inheemse Gelderse roos is een vrij fors groeiende struik die tot wel 3 meter hoog kan worden. De Viburnum opulus valt in het voorjaar op door zijn witte bloemschermen.

 

De bloemen hebben wel wat weg van de bloesem van een witte schermhortensia. Ze lijken in ieder geval niet op die van een roos, wat de Nederlandse naam misschien wel zou doen vermoeden. In de herfst valt de Gelderse roos op door de knalrode bessen die aan de plant komen te staan. Deze bessen blijven vaak lang aan de plant hangen, de vogels laten ze hangen. De bloemen van de Gelderse roos kunnen als snijbloem gebruikt worden.

 

Gelderse roos kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Voor de meeste tuinen is de inheemse Gelderse roos te groot. Er zijn een aantal cultivars die minder hard groeien. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u de Viburnum opulus 'Compactum'. Deze variant wordt ongeveer 100 cm hoog en kan daarmee op veel meer plaatsen aangeplant worden. Daarnaast is er de Viburnum opulus 'Roseum'. Deze variant heeft als kenmerk dat hij bolvormige bloemen heeft, waarmee hij zijn familiebanden met de Sneeuwbal zeker eer aan doet. Deze soort draagt alleen geen bessen.

 

Een Viburnum opulus snoeien? Hier moet u op letten

Als het nodig is om de Gelderse roos te snoeien, dan kan dit het beste direct na de bloei gebeuren. De Viburnum opulus zal dan in hetzelfde jaar nog nieuwe scheuten maken. Bloemen komen doorgaans op meerderjarig hout. Als deze struik in zijn geheel gesnoeid wordt, zal hij het jaar erop nagenoeg niet bloeien. Als de vertakkingen van de Gelderse roos uitgedund worden, dan blijft er altijd voldoende overjarig hout over waaruit nieuwe bloemen zullen ontstaan.

 

Kies de langste takken uit en snoei deze tot bij de grond af. Eventueel kan er in het voorjaar een keer voeding gegeven worden. Dit kan in de vorm van organische mestkorrels zoals Culterra of koemestkorrel. Ook is het goed om zo nu en dan een keer compost rondom de voet van de Gelderse roos te strooien. Dit houdt de plant gezond. 

 

Schermbloemen van een viburnum

 

Inspiratie Gelderse roos:

sierlijke bessen van de gelderse roos

 

De Gelderse roos krijgt rode bessen die niet door vogels worden gegeten.

de gelderse roos heet ook wel de viburnum opulus

 

De Gelderse roos, of wel de Viburnum opulus, kan een grote struik worden. Er is ook een compacte variant verkrijgbaar.

 

zure grond voor de viburnum opulus

 

Deze Gelderse roos is winterhard maar verliest wel zijn blad in het najaar. De bessen blijven vaak tot in de eerste helft van de winter aan de plant zitten totdat de vogels de vruchten eten.

 

Veelgestelde vragen over de Gelderse roos:

Kun je de bessen van Gelderse roos eten?

Antwoord: De Gelderse roos geeft vruchtbare bloemen die, mits deze in de volle zon tot half schaduw staan mooi rood/oranje verkleuren. De Viburnum opulus geeft witte bloemschermen, deze trekken helaas weinig vlinders aan. De vruchten zijn niet echt smakelijk om te eten. De vogels pakken deze ook pas later in het najaar vroege winter. Bestuivers voor deze bloemen om bessen te vormen is niet nodig. Zodra de bessen vorst op zich hebben gekregen verschrompelen deze en worden dan door de vogels gegeten.

 

Waar Gelderse roos planten?

Antwoord: De Gelderse roos oftewel Viburnum opulus is goed winterhard en kan het beste in de halfschaduw worden aangeplant. De viburnum opulus stelt niet veel eisen aan de bodem de wortels groeien heel makkelijk uit zeker als deze worden geplant met wat aanplantgrond. Na het eerste groeiseizoen zal de plant de jaren daarna zeker een goede groei vertonen. De winterhardheid is zeer goed. Een vochtige bodem is ook niet erg zeker in deze droge winters van de afgelopen jaren.

 

Is de Gelderse roos een inheemse bladverliezende heester?

Antwoord: De Gelderse roos is een inheemse bladverliezende heester die veelvuldig voor komt in de bossen van heel Europa en dook zeker in Nederland en België. Doordat deze plant bladverliezend is is het ook een hele sterke plant die voor veel doeleinde gebruikt kan worden. De winterhardheid van deze plant is enorm. De bladeren van deze Viburnum opulus kleuren in de herfst geel van kleur.

 

Wat kost een Gelderse roos viburnum opulus ?

Antwoord: In de herfst en winter is de plant verkrijgbaar met kale wortel en dus makkelijk te verplanten. De kweker zorgt er voor dat deze na het rooien worden gebundeld in bossen van 25 stuks. Deze worden bij u geleverd in een plasticzak met eventueel andere producten die u nodig heeft , zoals bijvoorbeeld aanplantgrond.

 

Hoeveel Gelderse roos per m2?

Antwoord: Men kan de Viburnum opulus als solitair, als groep en als haagplant gebruiken. Als de struiken niet als haag geplant worden dan kan men deze het beste 1 per vierkante meter planten. Met andere haagplant is de Viburnum opulus ook goed te combineren.

 

Hoe hoog wordt Viburnum opulus?

Antwoord: De hoogte van de Gelderse roos Viburnum opulus kan uiteindelijk 250 cm hoog worden. Dit ligt ook wel aan de grondsoort. In het plantgat kan men het beste aanplantgrond gebruiken. Als de grondsoort goed doorlatend is dan groeien de wortels goed uit.

 

Hoe snel groeit Viburnum opulus?

Antwoord: Voor een weelderige haag is de Viburnum opulus ook zeer geschikt. De hoogte van de Viburnum opulus wordt ongeveer 250 cm. De bloemkleur van deze Viburnum is altijd wit. Deze Is goed te combineren met andere bomen en vaste planten.

 

De Gelderse roos bloeit altijd wit?

Antwoord: De Viburnum opulus geeft altijd witte bloemen in de maand mei juni. Deze Viburnum opulus wordt ook wel eens de wollige sneeuwbal genoemd. In de herfst verschijnen de bessen, deze staan in trossen.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.