Menu
Geen producten gevonden
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over gelderse roos

De Gelderse roos is een inheemse plant. Dat wil zeggen dat hij van nature voorkomt in ons land. Ook wordt hij regelmatig gecombineerd met andere inheemse soorten en in zogenaamd bosplantsoen aangeplant. Deze inheemse Gelderse roos is een vrij fors groeiende struik die tot wel 3 meter hoog kan worden. Hij valt in het voorjaar op door zijn witte bloemschermen. De bloemen hebben wel wat weg van de bloesem van een witte schermhortensia. Ze lijken in ieder geval niet op die van een roos, wat de Nederlandse naam misschien wel zou doen vermoeden. In de herfst valt de Gelderse roos op door de knalrode bessen die aan de plant komen te staan. Deze bessen blijven vaak lang aan de plant hangen, de vogels laten ze hangen. De bloemen van de Gelderse roos kunnen als snijbloem gebruikt worden.

Gelderse roos kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Voor de meeste tuinen is de inheemse Gelderse roos te groot. Er zijn een aantal cultivars die minder hard groeien. Op Tuinplantenwinkel.nl bieden we hierin de Viburnum opulus 'Compactum' aan. Deze variant wordt ongeveer 100 cm hoog en kan daarmee op veel meer plaatsen aangeplant worden. Daarnaast is er de Viburnum opulus 'Roseum'. Deze variant heeft als kenmerk dat hij bolvormige bloemen heeft, waarmee hij zijn familiebanden met de Sneeuwbal zeker eer aan doet. Let wel op dat deze soort geen bessen draagt. 

Gelderse roos snoeien en verzorgen

Als het nodig is om de Gelderse roos te snoeien, dan kan dit het beste direct na de bloei gebeuren. De tuinplant zal dan in hetzelfde jaar nog nieuwe scheuten maken. Bloemen komen doorgaans op meerderjarig hout. Als de plant in zijn geheel gesnoeid wordt, zal hij het jaar erop nagenoeg niet bloeien. Als de vertakkingen van de Gelderse roos uitgedund worden, dan blijft er altijd voldoende overjarig hout over waaruit nieuwe bloemen zullen komen. Kies de langste takken uit en snoei deze tot bij de grond af. Eventueel kan er in het voorjaar een keer voeding gegeven worden. Dit kan in de vorm van organische mestkorrels zoals Culterra of koemestkorrel. Ook is het goed om zo nu en dan een keer compost rondom de voet van de Gelderse roos te strooien. Dit houdt de plant gezond. 

Gelderse roos

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.