Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over acacia bomen

Robinia pseudoacacia, dat is officiële Latijnse naam van deze boom. Er zijn verschillende Nederlandse namen in omloop. Gewone Acacia, Valse Acacia en Witte Acacia worden allemaal gebruikt. De naam witte Acacia dankt de boom aan zijn opvallende witte bloemen. De bloeiwijze van de Acacia is in trossen. De hangende trossen bevatten geurende bloemen. De geur die bijen lokt, is goed te ruiken. De nectar van de Acacia wordt meegenomen door de bijen, waarna er de bekende Acaciahoning van gemaakt kan worden.

 

Later in het jaar verschijnen er leerachtige peulvruchten aan de boom. Deze blijven soms tot ver in de winter aan de boom hangen. In de vruchten zitten kleine harde zaden.

 

De bast van de Robinia pseudoacacia is herkenbaar aan de diep gegroefde schors. Jonge bomen hebben lichte groeven, maar bij oude volwassen bomen ontstaan er soms centimeters diepe groeven. De takken van de Robinia pseudoacacia zijn minder sterk. Bij harde wind kunnen ze uit de boom breken. Ook zit er vaak wat dood hout in een oudere boom. Deze dode takken waaien op een gegeven moment uit de boom. Dit maakt de Acacia minder geschikt om als laanboom te gebruiken. Op een beschutte plek, waar hij niet vol op de wind staat komt de Robinia pseudoacacia het beste tot zijn recht. De bladeren van de Robinia zijn oneven geveerd. Elk blad bestaat uit een aantal, nagenoeg ronde, kleine bladeren.

 

 

Verschillende soorten Acacia bomen

Veruit de meest toegepaste Acacia boom in Nederland is de Bolacacia. Deze bomen passen in een kleinere tuin. Ze zijn goed te snoeien, waardoor de grootte van de kroon goed in toom te houden is. De Latijnse naam voor de Bolacacia is Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'. Op Tuinplantenwinkel.nl bieden we deze boom aan in verschillende stamhoogtes. Houd er rekening mee dat de Bol acacia minder geurende bloemen zal hebben, dan de Robinia boom op stam.

 

Bijzondere Acacia boom, De Robinia pseudoacacia 'Myrtifolia'

Deze variant van de Bolacacia heeft een opvallend fijne vertakking met kleinere bladeren. Het is eigenlijk een soort miniatuur-versie van de Bol acacia. Deze Acacia boom groeit ook trager dan de andere.

 

De Robinia pseudoacacia als parkboom

Naast de Acacia's met een bolvormige kroon, bestaan er ook soorten die uitgroeien tot een parkboom. Het is dan echt een boom voor in een grote tuin of park. In het begin groeit de boom sterk; het is een snelle groeier. Voor een gangbare tuin in een woonwijk wordt deze acacia boom echt te groot. Opvallend aan deze boom is de wat grillige, open kroon. Het bladerdek zal altijd wat gefilterd zonlicht doorlaten. Wat verder opvalt is de bast van de stam. Op latere leeftijd zal de Robinia pseudoacacia een mooie gegroefde bast krijgen.

 

Het beste staat de Robinia pseudoacacia op een zonnige plek in de volle grond met voldoende ruimte om zich heen. Omdat de Acacia Robinia een snelle groeier is, kan de kroon binnen een aantal jaar al uitgroeien tot een flink formaat. De Robinia is goed bestand tegen onze winters, maar doordat de boom snel groeit, wil er wel eens een tak uit de boom breken tijdens harde wind.

 

De Robinia plant je bij voorkeur op een zandgrond, maar ook op een andere goed doorlatende bodem kan deze boom prima geplant worden. Zorg voor een goed doorlatende grond en gebruik aanplantgrond tijdens het aanplanten. Wanneer je de boom hier in plant, zullen de wortels van de Acacia een snelle groei geven. Meng de aanplantgrond met de grond die uit het plantgat komt en gebruik dit mengsel om het plantgat rondom de kluit mee aan te vullen.

 

Acaciabomen snoeien en verzorgen

De Bolacacia kan (maar hoeft niet) elk jaar worden gesnoeid. Op deze manier kan de bolvormige kroon klein gehouden worden, waardoor hij in elke tuin een plek kan krijgen. De takken mogen in zijn geheel afgeknipt worden, de acacia boom wordt dan geknot. Als er meer ruimte is voor het ontwikkelen van de kroon, dan mag de snoei gerust een jaar overgeslagen worden.

 

De Valse acacia of Acacia bomen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

 De Acacia kunt u op onze webwinkel bestellen. Kies de juiste vorm en maat en plaats de bestelling. Nadat de bestelling bij ons is binnengekomen, gaan we de bomen gereed maken voor verzending. De bezorging gebeurt met onze eigen transportdienst, zodat de Acacia robinia met zorg en zonder schade bij u wordt afgeleverd.

 

Veelgestelde vragen over Acacia bomen:

Er komen jonge takken langs de stam van Acacia boom omhoog; wat zijn dat?

Antwoord: Een Acacia Robinia heeft een enorme kiemkracht. Dit zorgt ervoor dat er vanuit de wortel nieuwe boompjes verschijnen. Dit zijn in wezen jonge stekjes. Als ze voorzichtig van de hoofdwortel worden afgebroken kunnen ze op een andere plek verder groeien, maar meestal worden ze met een scherpe spade van de wortels gestoken. Het is belangrijk om ze weg te halen, omdat er anders op een gegeven moment een lelijke onderbeplanting kan ontstaan.

 

Hoe hoog wordt een acacia boom?

Antwoord: De Valse acacia Robinia pseudoacacia is een snelgroeiende boom en kan een flinke kroon ontwikkelen. De boom is daarom ook niet geschikt om in een kleine tuin aan te planten. De bolvorm van de Valse acacia is hier juist wel geschikt voor. Als de kroon te groot wordt, kan deze makkelijk gesnoeid worden.

 

Is acacia een boom?

Antwoord: De Acacia is zeker een boom. Van oorsprong komt hij uit Noord Amerika. Hij is er als hoogstam boom met een vrij uitgroeiende kroon en als bolvorm. De Acacia als hoogstam boom groeit uit tot een flink formaat en heeft dan ook voldoende ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen.

 

Het is opvallende dat de boom de naam Acacia draagt, want hij valt namelijk niet onder dit geslacht. Vandaar ook dat de Latijnse term 'Pseudo' in de naam zit en hij in Nederland Valse Acacia genoemd wordt.

 

Hoe diep wortelt een acacia?

Antwoord: De Valse acacia Robinia pseudoacacia heeft een flink wortelgestel. De wortels groeien zowel oppervlakkig als in de diepte. Een Acacia robinia verdraagt verharding, maar let op dat de verharding niet te dichtbij de boom ligt. De kans bestaat dat hij anders omhoog gedrukt wordt door de sterke wortels van de Acacia.

 

Heeft de Robinia pseudoacacia doorns?

Antwoord: Er zijn verschillende soorten Acacia's. Deze kunnen allemaal in meer of mindere mate doorns krijgen. De jonge takken van nieuwe bomen dragen regelmatig doorns. Let hier op als u de boom wilt gaan snoeien. Naast de vervelende doorns, heeft de Acacia ook heerlijk geurende bloemen die in het voorjaar in trossen aan de boom verschijnen. Uit de bloemen groeien peulvruchten die later in het jaar zaden bevatten.

 

Acacia is er ook met geelgroen blad

 

Inspiratie Acacia bomen:

Acacia heeft samengesteld blad

 

Het samengestelde blad zorgt voor en minder potdicht bladerdek en geeft nog lichtjes wat zon door. 

Acacia bomen hebben een ruwe bast, zeker op oudere leeftijd

 

Oude Acacia bomen krijgen een ruwe bast, de groeiwijze is wat grillig van deze boom. 

 

Fris geelgroen blad van de acacia boom frisia

 

De geelgroene Acacia 'Frisia' zorgt voor een frisse kleurrijke bladtoon. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.