Informatie over botanische tulpen

Wat is een Botanische tulp?

Het grootste verschil tussen de alom bekende tulpen en de botanische tulpen is het jaarlijks terugkeren. Waar de gecultiveerde tulpen jaar na jaar minder goed terugkomen, doen de botanische tulpen dit wel heel goed. Ze hebben vaak zelfs het vermogen om zich te vermeerderen. Ook zijn ze er in vele kleuren, of met een dubbele bloemkleur, zoals bijvoorbeeld de Tulipa clusiana 'Cynthia'. Deze fleuren de border in het voorjaar echt op.

 

Hebben de botanische tulpen nog andere namen?

Botanische tulpen worden regelmatig ook Wilde tulpen genoemd. Een andere naam die veel voorkomt, is Dwergtulp. Deze laatste naam dankt de botanische tulp aan zijn grootte. Ze zijn over het algemeen kleiner dan de gecultiveerde soorten. De stengel is korter en de bloemen zijn kleiner. De Tulipa bakeri 'Lilac Wonder' is een echte dwerg met een totale hoogte van slechts 10 tot 15 cm.

 

Botanische tulpen in de tuin

Doordat Botanische tulpen lager zijn dan de gecultiveerde tulpen, komen ze vooraan de vaste plantenborder het beste tot hun recht. Ze kunnen qua grootte prima tussen bijvoorbeeld Krokussen, SneeuwklokjesBlauwe Druifjes aangeplant worden. Als u naar hogere bloembollen op zoek bent, dan zijn de Narcissen & Allium bollen een beter keuze.

 

Botanische tulpen komen elk jaar terug en vermeerderen goed. Hierdoor zijn Botanische tulpen ook geschikt om in het gazon aan te planten. Houd hierbij rekening met het feit dat het loof van de bollen niet meteen na de bloei weggemaaid wordt. Probeer hiermee te wachten tot het loof begint af te sterven, of anders ongeveer 6 weken nadat de Botanische tulpen zijn uitgebloeid. Het groene loof zorgt voor voeding en groei van de bol. Door het loof te snel weg te halen, stagneert deze groei.

 

Standplaats van de Botanische tulp

Botanische tulpen kunnen vooral op warme, zonnige plekken goed uit de voeten. Ze hebben niet veel aandacht nodig. Strooi na de bloei een beetje siertuinbemesting (compost) rondom de bollen, zodat ze gezond blijven en ze beter vermeerderen. 

 

De Tulipa sylvestris zal ook goed gedeien onder bomen of grote struiken. Zorg er dan wel voor dat de bollen tijdens hete en droge zomers niet uit kunnen drogen. Ze hebben geen overvloed aan water nodig, maar helemaal zonder een extra watergift kunnen ze tijdens zo'n droge hete periode niet. 

 

Botanische tulpen worden ook wel wilde tulpen genoemd, omdat ze zich uit zaaien

 

Inspiratie Vaste Planten:

Botanische tulpen komen elk jaar altijd terug in tegenstelling tot sommige andere tulpen

 

Botanische tulpen kunt u heel goed combineren met Blauwe Druifjes, Sneeuwklokjes en Krokussen

 

botanische tulpen zijn geschikt voor onder bomen of grote struiken

 

Botanische tulpen worden ook wel wilde tulpen of dwergtulp genoemd. Dit omdat ze zich kunnen vermeerderen en laag blijven. 

 

botanische tulp is een bol gewas die je in de grond plant

 

Botanische tulpen zet of plant je in september t/m december, daarna bloeien ze in het voorjaar. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.