Informatie over toverhazelaar

De Toverhazelaar (Hamamelis) is een prachtige én geurende winterbloeier een opvallende verschijning dus in de winter. Er zijn maar weinig planten actief als de dagen het kortst en de temperaturen het laagst zijn. De Toverhazelaar is hier een uitzondering op en bloeit juist in deze periode. De takken van deze struik staan in januari en februari vol met gele bloemen die in clusters bijeen staan. De Toverhazelaar bloeit dus op zijn kale takken. Naast de gele hamamelis zijn er ook soorten met oranje en rode bloemen. Van dichtbij lijken de bloemblaadjes op kleine lintjes.

 

De bloemen van de Toverhazelaar verspreiden ook nog eens een heerlijke geur. De Hamamelis is een struik met een langzame groei, maar kan tussen de anderhalf en 4 meter hoog worden. Naast de bloei is ook de herfstverkleuring van het blad zeer fraai van oranje tot koperkleurig en rood. Deze bladverliezende struiken komen goed tot zijn recht op een open plek in de tuin. De groeiwijze is zeer typerend voor de Toverhazelaar waarbij de takken van onderuit mooi uitwaaieren naar boven. Een Toverhazelaar in de zomer krijgt graag voldoende water en valt op door zijn fluwelen bladeren.

 

Toverhazelaar planten

Een Toverhazelaar groeit goed op zowel een zonnige als half beschaduwde standplaats. De vroege bloei komt mooi tot zijn recht tegen een donkere achtergrond (muur, bossage of haag). De plant houdt van een humusrijke voedingsbodem. Daarvoor raden wij aan om bij het aanplanten tuinturf te gebruiken. De tuinturf mengt u door de aarde in het plantgat voordat u de Hamamelis op zijn plaats zet. 

 

Voor het planten kunt u het beste de kluit met pot en al even onderdompelen in een emmer met water. De kluit zuigt zich dan goed vol met water. Haal vervolgens de pot van de kluit en zet de kluit in het plantgat. Zorg ervoor dat de bovenzijde van de kluit niet dieper komt te staan dan het maaiveld van uw tuin. Vul het plantgat nu op met een mengsel van tuinturf en de aanwezige aarde en druk deze stevig aan met uw handen of voeten. Geef na het planten een keer stevig water. Herhaal dit bij aanhoudend droog weer. Dit is vooral belangrijk als u de plant in het voorjaar of zomer aanplant wanneer er bladeren aan de plant zitten.

 

Een Toverhazelaar die helder geel bloeit is bijvoorbeeld, Hamamelis 'Arnold Promise'. Maar in onze categorie Toverhazelaar vindt u nog meer soorten Hamamelis.

 

Toverhazelaar snoeien en onderhouden

De Toverhazelaar is in de zomer en in de winter een erg fraaie verschijning en dient bij voorkeur niet gesnoeid te worden. Houdt er rekening mee dat de meeste toverhazelaar soorten tot minimaal 2 meter hoog kunnen worden; geef ze dus de ruimte. Door te snoeien gaat de natuurlijk vorm van deze plant verloren en zal een dicht vertakte plant ontstaan. Mag een Toverhazelaar gesnoeid worden? Het is wel mogelijk, de beste tijd hiervoor is het vroege voorjaar of de late winter (na de bloei). Snoei hierbij kruisende takken weg en snoei de plant zoals gewenst in model. Deze heester groeit het beste op een humusrijke bodem. Gebruik bij het planten tuinturf en strooi ieder jaar of elke 2 jaar wat turfstrooisel uit rondom de voet van de Hamamelis, zodat de bodem humusrijk blijft. Het geven van voeding is dan vaak niet nodig. U kunt de plant extra bemesten met een organische meststof in april/mei.

 

Een Toverhazelaar kopen? Dat kan bij Tuinplantenwinkel.nl

Uw tuin in de winter betoveren met een Toverhazelaar? Dan bent u bij Tuinplantenwinkel.nl aan het juiste adres. Ook andere Hazelaars komen wij graag zelf bij u thuisbezorgen. We behandelen al onze planten en bomen met de grootste zorg om ze vol groeikracht bij u thuis af te leveren. De Toverhazelaar zit in een pot en u hoeft alleen te zorgen dat hij uit de pot en in uw tuin terecht komt. Wanneer u niet thuis bent, geeft u bij het bestellen aan waar onze chauffeur uw planten neer mag zetten. Omdat u aanplantgrond of tuinturf eenvoudig aan uw bestelling toevoegt hoeft u niet met zware zakken te sjouwen.

 

Veelgestelde vragen over Toverhazelaar: 

Waar is toverhazelaar goed voor?

Antwoord: De Toverhazelaar is een hele mooie heester die in de winter bloeit.

 

Is toverhazelaar winterhard?

Antwoord: Ja, deze plant is volledig winterhard.

 

Hoe groot wordt toverhazelaar?

Antwoord: De uiteindelijke hoogte is afhankelijk van grondsoort, standplaats en soort. Bij tuinplantenwinkel staat het per specifiek soort vermeld.

 

Hoe lang bloeit een toverhazelaar?

Antwoord: De bloeitijd van een Toverhazelaar is ongeveer 3 weken, dit is afhankelijk van het weer.

 

Oranje toverhazelaar

 

Inspiratie Toverhazelaar:

Bijzondere herfstkleur toverhazelaar

 

Niet alleen de bloei is spectaculair, ook de herfstkleur van de toverhazelaar fleurt de tuin op!

 

De bekende gele Toverhazelaar

 

De gele toverhazelaar is het meest bekend, maar er zijn ook oranje en rode bloeiende toverhazelaars. 

 

Oranje toverhazelaar in de tuin

 

Toverhazelaars bloeien vroeg in het jaar en zorgen dan direct voor kleur in de nog kale wintertuin. Op deze foto staan ook de sneeuwklokjes en Helleborus al mooi te bloeien.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.