Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over els

De Els is meestal niet de eerste boomsoort die bij de mensen opkomt. Toch is het een soort die van nature in Nederland en België voorkomt. Doorgaans gaat het dan om de Alnus glutinosa. Ook in de grotere tuin kan een Els een welkome toevoeging zijn.

De Els, een boom voor natte omstandigheden

De Els kan heel goed uit de voeten in natte omstandigheden. Zijn wortels kunnen zelfs in het water groeien. In Nederland komt de Els dan ook op plekken voor die zo nu en dan onder water staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uiterwaarden of eendenkooien. In het buitengebied kan de Els prima aangeplant worden in singels langs sloten en erfscheidingen. Hij wordt dan vaak aangeplant met andere struiken en boomsoorten. 

Bijzondere soorten van de Els bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl wordt de Alnus glutinosa 'Imperalis' aangeboden. Het opvallendste kenmerk van deze Zwarte Els is zijn smalle en diep ingesneden blad. Hierdoor vormt de boom een wat open kroon, waar altijd zonlicht doorheen schijnt. Let wel op dat deze Els kan uitgroeien tot een flinke boom. Er moet voldoende ruimte in de tuin aanwezig zijn voor de kroon van de boom. Wilt u wel de sfeer van een open kroon met fijne bladeren, maar is er niet zoveel ruimte, kies dan voor bijvoorbeeld de Albizia.

Daarnaast is er de Frangula alnus 'Fine Line'. Dit is géén Els, maar de Latijnse naam benoemd hem wel. Dit komt doordat het blad van de gewone Frangula alnus veel gelijkenissen heeft met dat van de Els. Het blad van deze Frangula alnus 'Fine Line' is heel fijn ingesneden en decoratief. Het is een traaggroeiende struikvorm en past daardoor prima in een kleinere tuin.

Snoeien van de Els

De Els groeit meestal uit tot een meerstammige boom. Wordt een van de stammen te hoog of breed, zaag deze dan in zijn geheel net boven de grond af. Er zullen vanuit de overgebleven delen snel weer nieuwe takken / stammen groeien.

 

In de winter zijn de zo kenmerkende elzenpropjes goed zichtbaar aan de boom

 

Inspiratie Els:

De els is een inheemse snelgroeiende boom die ook op vochtige grond goed kan groeien

 

De els is een snelgroeiende inheemse boomsoort. Tijdens de winter bloeit de boom met staartvormige aartjes die in de voorgaande zomer worden gevormd. De bloemen zijn hier zichtbaar als nog groene aartjes (in knop).

Het zeer fraai ingesneden blad maakt van deze els een bijzondere verschijning

 

Deze els is een bijzondere verschijning. De Alnus glutinosa 'Imperialis' heeft geen eirond blad maar diep ingesneden bladeren.

 

In het najaar rijpen de elzenpropjes die tijdens de wintermaanden van de boom vallen

 

In het najaar rijpen de vruchten die ook wel elzenpropjes worden genoemd. De vruchten van de els zijn erg decoratief.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.