Informatie over viburnum bodnantense

Viburnum bodnantense is een van de weinig bloeiende tuinplanten die in de winterperiode gaan bloeien. De struik heeft roze-witte bolvormige bloemen op kale takken, vandaar de Nederlandse naam Sneeuwbal. Het is een langzame groeier en daarom ook geschikt als solitair in de kleinere tuinen; een volwassen plant wordt uiteindelijk ongeveer 200 cm hoog. De bloemen verspreiden een aangename geur. En de plant is heel mooi te combinereen met andere vaste planten. Anders dan deze naam doet vermoeden openen de knoppen met roze bloemen en verkleuren dan langzaam richting wit. Gedurende een vorstperiode stopt de bloei tijdelijk, maar deze wordt bij dooi meteen weer voortgezet. Besjes komen er bijna nooit, omdat het voor insecten nog te koud is om de bloemen te bestuiven.

 

Viburnum bodnantense planten

Viburnum bodnantense geeft de voorkeur aan een plaats in de zon of halfschaduw in een zurige humusrijke bodem, die goed waterdoorlatend is. Tuinplantenwinkel levert deze tuinplant in een pot waardoor u de plant het gehele jaar door kunt planten. Het blad is groen wintergroen is hij niet. Zorg er voor dat de bodem goed los is; spit ook even in de diepere lagen. Maak een gat dat iets groter is dan de kluit en strooi er eventueel wat tuinturf in voor een snellere en betere aangroei (u kunt dit ook bij Tuinplantenwinkel bestellen). Vermeng de tuinturf voor een deel door de aarde in het gat en bewaar de rest voor later. Dompel de plant met pot even in een emmer water; de haarwortels zuigen zich dan goed vol. Zet de plant in het gat; vul aan met de omliggende aarde en vermeng hierdoor ook wat tuinturf. Druk het geheel vervolgens goed aan met uw hand of voet. Geef daarna nog een keer water. Bij droge periodes regelmatig water geven tot de plant is aangegroeid.

 

Viburnum bodnantense snoeien en onderhouden

Viburnum bodnantense houdt van een zurige bodem. Laat afgevallen bladeren onder de plant liggen en strooi er af en toe een paar handen turfstrooisel over, zodat zich een mulchlaag vormt die zorgt voor een zurig milieu. Sproei een keer bij langdurig, droge periodes. Door zijn langzame compacte groeiwijze met opgaande takken hoeft Viburnum bodnantense alleen gesnoeid te worden om de vorm te bewaren. Ook kunnen na een strenge winter in het voorjaar dode takken worden weggeknipt. Als de tuinplant op het kale hout maar weinig bloemen meer krijgt, is een verjongingssnoei aan te bevelen.

 

Herfstkleur van de Viburnum bodnantense

 

Inspiratie Viburnum bodnantense:

Viburnum bodnantense heeft frisgroen blad in de zomer

 

In de zomer heeft de bladverliezende Viburnum bodnantense frisgroen blad. 

Voor het blad verschijnen de bloemen in de Viburnum bodnantense

 

In het vroege voorjaar, voor dat het blad eraan komt krijgt deze Viburnum roze bloemen. 

 

Het blad van de Viburnum bodnantense in de herfst

 

De herfstkleur kan vrij intens zijn bij de Viburnum bodnantense zoals hier te zien is. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.