Informatie over kakibomen

De Kakiboom (Diospyros kaki) komt van nature voor in de berggebieden van Zuidoost- Azië. Het is een van de oudste in cultuur gebrachte tuinplanten en wordt nu veel gekweekt in China, Zuid-Korea en Japan. Ook in Spanje is er een grote productie. Kakibomen, ook wel Dadelpruim of Sharonfruit genoemd, bloeien in mei-juni met onopvallende, geeloranje bloemen waaruit laat in de zomer en herfst eetbare, geeloranje vruchten zonder pit groeien. Onrijpe vruchten smaken wrang en bevatten nog veel tannine. Als de kaki rijpt en zacht wordt is hij lekker zoet en aromatisch. Het kan zijn dat de bladeren dan al zijn afgevallen en de eerste nachtvorst is geweest. Tuinplantenwinkel heeft een halfstam Diospyros kaki ‘Rojo Brilliante’ en een hoogstam Diospyros kaki ‘Nikita’s Gift’ in het assortiment. De halfstam is geënt; de stam wordt wel dikker maar niet hoger, waardoor de vruchten gemakkelijker te oogsten zijn.

Kakiboom standplaats

Een Kaki of Sharon boom staat het liefst op een beschutte plaats (de takken kunnen bij veel wind breken) in de volle zon in een waterdoorlatende, normale bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort met een lichte voorkeur voor kalkhoudende aarde.

Kakiboom snoeien en verzorgen

Een Kaki fruit boom of Sharonfruit boom groeit vrij langzaam, dus veel snoei is er de eerste jaren niet nodig. Zorg wel dat de tuinplant een open structuur blijft houden en knip dan in de late winter een enkele dikkere tak weg, zodat alle vruchten voldoende licht en warmte krijgen. Vaak vallen zwakke, droge takjes er in de winter vanzelf af. Bij strenge vorst moeten vooral jonge Kakibomen beschermd worden met vliesdoek.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.