Diospyros kaki. Het klinkt wel wat Grieks, maar heeft toch niks met Griekenland te maken. De Diospyros vindt zijn oorsprong in China en andere Aziatische landen en wordt tegenwoordig ook wel in Spanje aangeplant voor de fruitproductie.
De Kakibomen zijn in het Nederlandse klimaat gedeeltelijk winterhard. Ze kunnen vorst tot ongeveer -10 graden doorstaan. Jonge boompjes zijn doorgaans wat gevoeliger (tot -5 à -7 graden), terwijl oudere bomen juist weer wat meer kou lijken te kunnen verdragen. Ons advies is in ieder geval om de Diospyros kaki indien mogelijk op een zonnige en beschutte plek uit de koude wind te plaatsen. Een plek in buurt van een zuidmuur zou perfect zijn. Tijdens strenge vorst kan de boom, zeker in de eerste jaren, extra beschermd worden met bijvoorbeeld vliesdoek.
Diospyros kaki verliest in de winter zijn blad. Het blad ziet eruit alsof het wintergroen is. Het is dik, leerachtig donkergroen. Het lijkt wel wat op het blad van de Prunus laurocerasus soorten. Schrik dus niet wanneer je ziet dat de Kakiboom aan het eind van de herfst kaal wordt, dit is geheel normaal.
In tegenstelling tot veel andere fruitbomen, is de Diospyros kaki is zelfbestuivend. Eén enkele boom is genoeg om vruchten aan de boom te krijgen. De vruchten rijpen in het Nederlandse klimaat pas laat in het seizoen goed af. Vaak pas in de periode dat er ook alweer kans is op de eerste nachtvorsten. Als dat het geval is, moeten de vruchten geplukt worden. Ze kunnen geen vorst verdragen. De warmte van een zuidmuur kan ervoor zorgen dat de vruchten net een paar weken eerder afrijpen, zodat de vorst geen roet in het eten kan gooien.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.