Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over kaki halfstam

Kaki's worden de laatste jaren steeds meer geconsumeerd als vrucht. Ook in meer en meer supermarkten is deze vrucht te vinden. Van oorsprong komt deze boom uit delen van o.a. China, Japan en Korea. De vruchten zijn ongeveer zo groot als appels, meestal pitloos en hebben een oranje tot gele kleur.

In ons klimaat kunt u deze vruchten ook zelf telen, mits op de goede plaats aangeplant. Zeker in de jonge jaren is de Diospyros kaki nog gevoelig voor lagere temperaturen dan -10 graden Celsius. Bescherm de plant dus als er strenge vorst of koudere temperaturen voorspelt worden. Hoe ouder de plant wordt, hoe beter hij bestand is tegen stevige vorst.

De halfstam boom staat het liefst op een warme plek in de zon en uit de wind. De takken van de boom zijn breukgevoelig, zeker wanneer zij bezaait staan met vruchten. Een beschutte standplaats is ook aan te raden i.v.m. de kans op vorstschade aan de jonge knoppen bij een late nachtvorst.

 

Als halfstam heeft de boom ongeveer een stam van 1 meter hoog met daarboven de kruin. In totaal kan deze kaki boom in België en Nederland zo'n 3 tot 4 meter hoog worden. Op een beschutte standplaats uit de wind kan de boom wat hoger worden. Met een halfstam behoudt u doorkijk en zijn er meer mogelijkheden om onder de boom nog andere planten in de grond te zetten. Dat komt omdat de kruin zich hoger boven het maaiveld bevindt en er dus meer licht kan toetreden.

Halfstam kaki snoeien

De boom kan in vorm worden gehouden door hem te snoeien. Snoeien is echter niet noodzakelijk. De vruchten verschijnen vaak aan het hout dat de boom in het voorgaande jaar ontwikkelt heeft. Snoeien bij jonge bomen is aan te raden in de periode mei-juni. Snoei dan lange scheuten voor 1/3 deel terug. Op de het resterende deel van de tak kunnen zich dan vruchten ontwikkelen en op de nieuwe scheuten zullen in het volgende jaar vruchten groeien.

Kaki halfstam verzorgen

Bij Tuinplantenwinkel.nl leveren wij uw kaki-boom in pot. Deze kunt u het hele jaar door aanplanten behalve wanneer de vorst in de grond zit. Maak de kluit van de boom altijd goed vochtig door deze onder te dompelen in een emmer water. Haal vervolgens de pot van de kluit en plant hem in de aarde. Vermeng hiervoor eerst ook wat aanplantgrond of compost door de bestaande aarde in het plantgat. Hiermee verrijkt u de bodem en zorgt u voor een snelle en goede aangroei.

De boom is gemakkelijk groeiend en heeft geen last van ziektes of plagen. Een eventuele mestgift kunt u geven tussen april en september (tijdens de groeimaanden).

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.