Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over goudenregen

Gouden regen is een kleine boom of meerstammige struik/boom met een vaasvormige kroon en daardoor zeer geschikt voor kleinere tuinen. De gewone Goudenregen dankt z'n naam aan de grote hoeveelheid hangende gele bloemtrossen met hun aangename geur in het voorjaar. De bladeren bestaan uit 3 lobben en zijn groen.

 

De bloemen van deze mooie boom hebben een vlinderachtige vorm, daarom behoort de goudenregen, ook wel Laburnum x watereri 'Vossii' genaamd, tot de ‘vlinderbloemenfamilie'. De lange, gele bloemtrossen hangen aan de boom, daarom heet de boom ‘GoudenRegen'. Als de bloemen bijna uitgebloeid zijn is de term goudenregen een nog meer letterlijke betekenis; dan waait er een wolk van kleine, gele blaadjes door de lucht. Na de bloei vormt de boom peulen die overigens, net als bij de klimplant blauwe regen, giftig zijn. Daarom raden we aan om deze kleine boom niet in de buurt van een vijver met vissen te plaatsen.

 

Tuinplantenwinkel.nl heeft een aantal verschillend gekweekte soorten in het assortiment. Naast de meest gangbare cultivar ‘Vossii' is er ook een soort met hangende takken; de Laburnum alpinum ‘Pendulum'.

 

Goudenregen aanplanten

De beste grond is een goed doorlatende, iets natte grond. Lichte kleigrond of zandgrond is het beste. Laburnum watereri Vossii groeit in de volle grond goed in zowel de zon of schaduw maar de boom bloeit rijker op een zonnige standplaats. Houd er rekening mee dat de boom drie tot vier meter breed kan worden, plan dus zeker voldoende plaats in. Let op: verharding verdraagt deze tuinplant niet.

 

Als u een Goudenregen gaat planten, is het aan te raden om een set boompalen mee te bestellen. De boompalen geven de nieuwe planten meer stevigheid en voorkomen scheefgroeien; de boom wortelt namelijk nogal oppervlakkig. Goudenregen heeft een voorkeur voor een windluwe standplaats.

 

Tuinplantenwinkel.nl levert de Laburnum watereri 'Vossii' in een pot. Voordat u gaat planten maakt u natuurlijk eerst de bodem goed doorlaatbaar, graaft dan pas een plantgat net iets dieper en breder dan de pot. Daar strooit u dan aanplantgrond in. Vermeng voor een goede start de aanplantgrond goed door de grond in het gat. Haal de boom uit de pot en zet hem in het gat, dan een flinke scheut water erbij en het gat weer dicht maken. De grond drukt u stevig met uw voet aan; zorg daarbij dat de boom al recht staat. Daarna plaatst u de boompaal of palen.

 

Plaatsen van een boompaal:
De boompaal komt net naast de kluit van de boom te staan. Belangrijk is dat de paal op de westzijde van de boom komt te staan. Voor voldoende stevigheid, moet de paal voor ongeveer 1/3e deel in de grond komen te staan. Het beste kunt u het gat voor de boompaal met een grondboor maken. Wanneer de paal in de grond staat, de grond rondom de paal goed aanduwen en de paal met een paar ferme slagen van een grote hamer vast slaan. Maak dan de boomband vast aan de boom en de palen. Let op: de palen zijn er niet om de boom recht te trekken.

 

Goudenregen snoeien en onderhouden

Snoeien is eigenlijk niet nodig; uitsluitend snoeien om dood hout te verwijderen of om een bepaalde vorm te verkrijgen. Jonge bomen wel snoeien om een mooie boomvorm verkrijgen. Snoei nooit in het najaar en de winter om infecties te vermijden. De beste tijd op een goudenregen te snoeien is direct na de bloei.

 

Veelgestelde vragen over de Goudenregen:

Hoe lang duurt het voordat een gouden regen volgroeid is?

Antwoord: Een Gouden regen groeit langzaam en wordt een niet al te grote boom. Dit heeft ook te maken met bijvoorbeeld de stamhoogte en of je de treurvorm kiest. De stam van de boom goudenregen is groen van kleur. Een volwassen boom kan tussen de 3 en de 5 meter hoog worden. De plant heeft een open kroon en is dus licht doorlatend.

 

Kun je Goudenregen stekken?

Antwoord: Jazeker, hiervoor kun je in mei een stukje van ongeveer 15 centimeter van een houtachtige scheut afknippen. Verwijder de bladeren en de knoppen van de stek en plaats die in een glas met water op een lichte plek bij kamertemperatuur. De eerste wortels zullen al na enkele dagen verschijnen. Deze kan men daarna in de groen/bodem of pot zetten. Gebruik in het plantgat aanplantgrond en in een pot potgrond.

 

Waar groeit Gouden regen?

Antwoord: Laburnum watereri 'Vossii' groeit het best in een goed doorlatende, iets natte grond. Lichte kleigrond of zandgrond is het beste. Plant de boom in de volle grond in de zon of halfschaduw voor een rijke bloei. De Goudenregen kan bij voorkeur aangeplant worden met aanplantgrond zodat deze goed kan door wortelen. In het voorjaar mei juni verschijnen, net na het jonge blad, lange trossen bloemen die later zaden gaat vormen, aan de plant/boom. Let op deze zijn giftig. Geef in het najaar of vroege voorjaar eventueel wat compost bij, boven op de grond. Zorg dat in een warme zomer de grond vochtig blijft en de bom of plant niet verdroogt.

 

Hoe lang bloeit de Gouden Regen?

Antwoord: De bloei van de Goudenregen is maar een paar weken. De bloemen trekken veel hommels aan. Na de bloei krijgt de Laburnum watereri 'Vossii', zoals de Goudenregen met de Latijnse naam wordt genoemd, lange trossen met zaden of peulen. Let op deze peulen zijn giftig en zorg dus dat deze niet in de vijver terecht komen als u die heeft. Vandaar dat men deze struik het beste niet te dicht bij een vijver kan plaatsen. Het blad is groen van kleur. Geef in de zomer regelmatig water bij.

 

Hoe Gouden regen snoeien?

Antwoord: Het snoeien van een Goudenregen is eigenlijk helemaal niet nodig. Allen het oude dode hout wat er in zou kunnen zitten mag men er uit knippen. Een jonge boom snoeit men soms om er de vorm in te krijgen. De takken en twijgen vormen samengestelde bladeren die een klein beetje eirond zijn. De Goudenregen heeft een open kroon en het beste kan men vermijden om deze in de winter te snoeien dit ook ter voorkoming van rotting op het hout.

 

Is Gouden regen een klimplant?

Antwoord: De Gouden regen is geen klimplant. Soms is er verwarring met blauwe regen, dit is namelijk wel een klimplant. De Goudenregen groeit als een kleine stuik of boom uit en is een mooie sierplant die goed in een kleine tuin past.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.