Informatie over vijgenboom

Een Vijgenboom (Ficus carica) draagt bijzondere vruchten die overal ter wereld gegeten worden. Veel mensen die eens een vers geplukte vijg op hebben weten waarom. En wat is er beter dan deze uit eigen tuin te kunnen plukken! Maar niet alleen de vruchten van deze Vijgenboom zijn een reden om deze boom in uw tuin te zetten. Ook de bladeren zijn erg sierlijk en bijzonder van vorm. De handvormig gelobte bladeren kunnen behoorlijk groot worden en geven de tuin een mediterrane uitstraling. Ook zorgen de grote bladeren van de vijgenboom voor verkoelende schaduw. Een vijgenboom behoord tot de mediterrane bomen.

 

Van oorsprong komt de vijgenboom uit India en (westelijk) Azië en na verloop van tijd is deze Vijgenboom ook in Mediterrane landen terecht gekomen. De Vijgenboom behoord dan ook tot mediterrane planten. De vijgenboom houdt van warmte, maar de wijsheid dat vijgen alleen in warmere landen tot rijping komen kan in de prullenmand. Er zijn tal van cultivars die ook in het Belgische en Nederlandse klimaat heerlijke vruchten leveren. Het klopt wel dat daar, waar de vijgenboom in mediterrane landen tot 2 keer toe vruchten geeft, de Ficus carica hier maar eens per jaar vijgen draagt. De plukperiode is van augustus tot in oktober of november, dan past is de vijg rijp. Is een vijgenboom verzorgen moeilijk? Lees hieronder verder voor meer tips.

 

Bent u op zoek naar een winterharde vijgenboom? Neem dan een een kijkje in ons assortiment, onze vijgenbomen zijn allemaal winterhard. Het enige waar u voor uit moet kijken, is jonge vijgenbomen tijdens een strenge winter. Het is verstandig om de vijgenboom af te dekken en zo te beschermen tegen extreme kou en (koude) wind.

 

Is een vijgenboom winterhard?

De Ficus carica staat graag op een zonnige warme beschutte plek. De vijgenboom is vooral in haar jonge jaren gevoelig voor strenge winters en verdient dan extra bescherming. Als een boom ouder wordt, heeft hij minder last van de vorst omdat de boom sterker wordt.

 

Bij strenge vorst raden we aan de planten te beschermen met vliesdoek. Heeft u u de Ficus Carica in een pot staan? Dan kunt u de boom of struik het beste tijdelijk in een koude schuur zetten. Zodra er weer sprake is van zacht winterweer kunt u de pot weer naar buiten halen of de boom ontdoen van de winterbescherming.

 

Een Vijgenboom planten

Een Vijg planten kunt u doen in de volle grond of in een pot. Voor een optimale groei kunt u het beste de vijgenboom op een zonnige plek in de volle grond planten. Zo hebben de wortels meer ruimte om zich te verspreiden in de grond. Maak een ruim plantgat, verrijk de aarde eventueel met wat extra aanplantgrond of mediterrane potgrond. Een vijg houdt niet van natte voeten en zeker niet van bodem die te zuur is. Strooi ieder jaar wat kalk rondom de Vijg. U kunt de boom dus wel in een pot houden. Zorg er dan wel voor dat de vijg in de zomer voldoende water krijgt maar dus niet een te natte grond.

 

Als de vijgenboom op een warme plek in de volle zon staat zullen de eetbare vruchten rijp worden. Wacht wel met plukken tot dat de vijg goed rijp is, de eerste vijgen kunt u vaak plukken laat in de zomer. Vijgen zijn een mooie toevoegingen een veel heerlijke gerechten.

 

Wanneer kan ik mijn vijgenboom verplaatsen?

Het verplaatsen van planten of bomen kunt u het beste doen in de rust periode. De beste tijd om een vijgenboom te verplaatsen is dus in later in het najaar, als al het blad is gevallen of in het vroege voorjaar. U kunt op dat moment ook snoei toepassen.

 

Vijgenboom snoeien

Bij een Vijgenboom snoei toepassen, kunt u het beste rond november of december doen. Bij snoeien in het voorjaar scheidt de plant vaak wit sap uit. Dit kan de groei van de Vijgenboom wat verminderen maar leidt niet tot afsterving. Omdat het een veiligere (in verband met vorst) snoeitijd is dan november en december wordt hier soms ook voor gekozen. Snoei de (knobbelige) takken waar het afgelopen jaar vrucht op gezeten heeft deels terug. Wilt u de plant wat groter laten worden dan snoeit u minder terug. Een Vijgenboom groeit snel, vooral de lange uitschieters groeien weelderig en hij krijgt een dikke stam. Let op dat hij niet te groot wordt en andere planten overwoekerd of het zonlicht ontneemt. Een Vijgenboom snoeien, is daarom zeker nodig, omdat hij anders in het volgende jaar verder groeit waar hij gebleven was en nog groter wordt. Het is ook nodig om de Vijgenboom te snoeien om hem jong te houden. Dit geldt niet alleen voor bomen maar ook voor een vijgenstruik.

 

Een Vijgenboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Een Vijgenboom kopen, kan in onze webshop. U vindt daar ook een vijgenboom op stam of zelfs een vijgenstruik om zo ook in een kleine tuin uw eigen vijgen te kunnen kweken. We bieden een mooie selectie aan soorten aan die ook gewoon in Nederland vrucht vormen. De Ficus Carica zoals deze plant heet heeft mooie soorten zoals de 'Brown Turkey' met de grote vruchten met rood zoet vruchtvlees. 

 

Wilt u een Vijgenboom kopen, maar twijfelt u over welke soort of formaat geschikt is voor uw tuin? In onze webwinkel staat bij elke Ficus carica een duidelijke omschrijving over de standplaats, groeiwijze en hoogte. Mocht er na het bekijken van de foto's en productinformatie toch nog iets onduidelijk zijn, neem dan contact met ons op via [email protected].

 

De Vijgenboom van uw keuze komen wij zelf bij u thuis afleveren. Dit doen we graag zelf, omdat we dan zeker weten dat de boom op de goed bij u thuis aankomt en hij onderweg geen schade oploopt. Wanneer u de boom op de juiste manier aanplant, zal hij snel gaan groeien en kunt u genieten van een mooie Vijgenboom met verse vijgen. Let op dat de bovenkant van de kluit niet onder het niveau van de grond eromheen komt te zitten. De onderkant van de stam moet altijd zichtbaar blijven. U kunt het aangroeien van de Vijgenboom bevorderen door mediterrane potgrond of aanplantgrond te gebruiken en goed water te geven. Bestel deze potgrond direct mee, zodat u zelf niet met deze zware zakken hoeft te sjouwen.

 

Een Vijgenboom kopen, gaat eenvoudig via Tuinplantenwinkel.nl. We bezorgen de Ficus carica altijd binnen 2 tot 7 werkdagen bij u thuis. Wilt u nog meer fruit kweken in eigen tuin? Dan is het zeker de moeite om een kijkje te nemen tussen onze andere fruitbomen. In een kleine tuin passen laagstam fruitbomen of leifruit altijd.

 

Veelgestelde vragen over Vijgenboom:

Is een vijgenboom winterhard?

Antwoord: Ja, een vijgenboom is winterhard. Het kan zijn dat het jonge nieuwe blad nog beschadig word door late nachtvorst, dit kan verder geen kwaad voor de boom en zal gewoon doorgroeien.

 

Kan een vijgenboom in de volle zon?

Antwoord: Ja, een vijgenboom staat graag op een zonnige plek. Hoe meer zon, des te beter de vruchten zullen rijpen.

 

Waar kan een vijgenboom niet tegen?

Antwoord: Een Vijgenboom houdt niet van een te natte grond en een winderige standplaats.

 

Waar moet een vijgenboom staan?

Antwoord: Op een zonnige plek met een goed doorlaatbare bodem kunt u het beste een vijgenboom planten.

 

Vijgen zijn er als struik en boom

 

Inspiratie Vijgenboom:

Rijpe vijgen van de boom

 

Vijgen houden van warmte en rijpen later in de zomer / najaar pas af. 

Vijgenbomen zijn er van klein tot groot

 

Vijgenbomen zijn er in diverse maten en groeien vrij hard. 

 

Vijgen tussen het blad

 

Vijgen geven een mediterrane sfeer aan uw tuin, zeker het bijzondere blad draagt hier ook aan bij. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.