Informatie over vijgenboom

Een Vijgenboom (Ficus carica) draagt bijzondere vruchten die overal ter wereld gegeten worden. Veel mensen die eens een vers geplukte vijg op hebben weten waarom. En wat is er beter dan deze uit eigen tuin te kunnen plukken! Maar niet alleen de vruchten van deze Vijgenboom zijn een reden om deze boom in uw tuin te zetten. Ook de bladeren zijn erg sierlijk en bijzonder van vorm. De handvormig gelobte bladeren kunnen behoorlijk groot worden en geven de tuin een mediterrane uitstraling. Ook zorgen de grote bladeren van de vijgenboom voor verkoelende schaduw.

 

De Vijgenboom heeft zijn oorsprong in India en Azië en na verloop van tijd is deze Vijgenboom ook in Mediterrane landen terecht gekomen. Deze vijgenboom houdt van warmte, maar de wijsheid dat vijgen alleen in warmere landen tot rijping komen kan in de prullenmand. Er zijn tal van cultivars die ook in het Belgische en Nederlandse klimaat smaakvolle vruchten leveren. Het klopt wel dat daar, waar de vijgenboom in mediterrane landen tot 2 keer toe vruchten geeft, de Ficus carica hier maar eens per jaar vijgen draagt. De plukperiode is van augustus tot in oktober of november. Onze Vijgenbomen zijn allemaal winterhard. Het enige waar u voor uit moet kijken, is jonge vijgenbomen tijdens een strenge winter. Het is verstandig om de vijgenboom af te dekken en zo te beschermen tegen extreme kou en wind.

Vijgenboom in pot of in de volle grond? 

Vijgen staan graag op een zonnige warme beschutte plaats. De vijgenboom is vooral in haar jonge jaren gevoelig voor strenge winters en verdient dan extra bescherming. De grond dient niet te nat te zijn en zeker niet te zuur. Strooi ieder jaar wat kalk rondom de Vijg. Verrijk de aarde in het plantgat eventueel met wat extra aanplantgrond of mediterrane potgrond. Bij strenge vorst raden we aan de planten te beschermen met vliesdoek. Als u de Ficus Carica in een pot heeft staan kan deze het beste tijdelijk in een koude schuur worden geplaatst. Zodra er weer sprake is van zacht winterweer kunt u de vijgenboom naar buiten halen / ontdoen van de winterbescherming.

Vijgenboom snoeien

Een Vijgenboom snoeien kunt u het beste rond november of december doen. Bij snoeien in het voorjaar scheidt de plant vaak wit sap uit. Dit kan de groei van de Vijgenboom wat verminderen maar leidt niet tot afsterving. Omdat het een veiligere (in verband met vorst) snoeitijd is dan november en december wordt hier soms ook voor gekozen. Snoei de twijgen waar het afgelopen jaar vrucht op gezeten heeft deels terug. Wilt u de plant wat groter laten worden dan snoeit u minder terug. Een Ficus Carica groeit snel en vooral de lange uitschieters groeien weelderig. Let op dat hij niet te groot wordt en andere planten overwoekerd of het zonlicht ontneemt. Een Vijgenboom snoeien, is daarom zeker nodig, omdat hij anders in het volgende jaar verder groeit waar hij gebleven was en nog groter wordt. Het is ook nodig om de Vijgenboom te snoeien om hem jong te houden. Dit geldt eveneens voor een vijgenstruik.

Een Vijgenboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Een Vijgenboom kopen, kan in onze webshop. U vindt daar ook een vijgenboom op stam of zelfs een vijgenstruik om zo ook in een kleine tuin uw eigen vijgen te kunnen kweken. We bieden een mooie selectie aan soorten aan die ook gewoon in Nederland vrucht vormen. De Ficus Carica zoals deze plant heet heeft mooie soorten zoals de 'Brown Turkey' met de grote vruchten met rood zoet vruchtvlees. 

Wilt u een Vijgenboom kopen, maar twijfelt u over welke soort of formaat geschikt is voor uw tuin? In onze webwinkel staat bij elke Ficus carica een duidelijke omschrijving over de standplaats, groeiwijze en hoogte. Mocht er na het bekijken van de foto’s en productinformatie toch nog iets onduidelijk zijn, neem dan contact met ons op via [email protected].

 

De Vijgenboom van uw keuze komen wij zelf bij u thuis afleveren. Dit doen we graag zelf, omdat we dan zeker weten dat de boom op de goed bij u thuis aankomt en hij onderweg geen schade oploopt. Wanneer u de boom op de juiste manier aanplant, zal hij snel gaan groeien en kunt u genieten van een mooie Vijgenboom met verse vijgen. Let op dat de bovenkant van de kluit niet onder het niveau van de grond eromheen komt te zitten. De onderkant van de stam moet altijd zichtbaar blijven. U kunt het aangroeien van de Vijgenboom bevorderen door mediterrane potgrond of aanplantgrond te gebruiken en goed water te geven. Bestel deze potgrond direct mee, zodat u zelf niet met deze zware zakken hoeft te sjouwen.

 

Een Vijgenboom kopen, gaat eenvoudig via Tuinplantenwinkel.nl. We bezorgen de Ficus carica altijd binnen 2 tot 7 werkdagen bij u thuis. Wilt u nog meer fruit kweken in eigen tuin? Dan is het zeker de moeite om een kijkje te nemen tussen onze andere fruitbomen. In een kleine tuin passen laagstam fruitbomen of leifruit altijd

 

 

Vijgen zijn er als struik en boom

 

Inspiratie Vijgenboom:

Rijpe vijgen van de boom

 

Vijgen houden van warmte en rijpen later in de zomer / najaar pas af. 

Vijgenbomen zijn er van klein tot groot

 

Vijgenbomen zijn er in diverse maten en groeien vrij hard. 

 

Vijgen tussen het blad

 

Vijgen geven een mediterrane sfeer aan uw tuin, zeker het bijzondere blad draagt hier ook aan bij. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.