Informatie over vijgenboom

De vijgen van een Vijgenboom (Ficus Carica) zijn bijzondere vruchten of bomen en worden overal ter wereld gegeten. Veel mensen die eens een vers geplukte vijg op hebben weten waarom. En wat is er beter dan deze uit eigen tuin te kunnen plukken! Maar niet alleen de vruchten van deze plant zijn een reden om de plant toe te passen. Ook de bladeren zijn erg sierlijk en bijzonder van vorm. De handvormig gelobte bladeren kunnen behoorlijk groot worden en geven de tuin een mediterrane uitstraling.

 

De wijsheid dat vijgen alleen in warmere landen tot rijping komen kan in de prullenmand. Er zijn tal van cultivars die ook in het Belgische en Nederlandse klimaat smaakvolle vruchten leveren. Het klopt wel dat daar, waar de vijgenboom in mediterrane landen tot 2 keer toe vruchten geeft, de plant hier maar eens per jaar draagt. De plukperiode is van augustus tot in oktober of november.

Vijgenboom in pot of in de volle grond? 

Vijgen staan graag op een zonnige warme beschutte plaats. De plant is vooral in haar jonge jaren gevoelig voor strenge winters en verdient dan extra bescherming. De grond dient niet te nat te zijn en zeker niet te zuur. Strooi ieder jaar wat kalk rondom de Vijg. Verrijk de aarde in het plantgat eventueel met wat extra aanplantgrond of mediterrane potgrond. Bij strenge vorst raden we aan de planten te beschermen met vliesdoek. Als u de Ficus Carica in een pot heeft staan kan deze het beste tijdelijk in een koude schuur worden geplaatst. Zodra er weer sprake is van zacht winterweer kunt u de plant naar buiten halen / ontdoen van de winterbescherming.

Vijgenboom snoeien

Snoeien kunt u het beste rond november of december doen. Bij snoeien in het voorjaar scheidt de plant vaak wit sap uit. Dit kan de groei wat verminderen maar leidt niet tot afsterving. Omdat het een veiligere (in verband met vorst) snoeitijd is dan november en december wordt hier soms ook voor gekozen. Snoei de twijgen waar het afgelopen jaar vrucht op gezeten heeft deels terug. Wilt u de plant wat groter laten worden dan snoeit u minder terug.

Een Vijgenboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

In onze webshop vindt u ook een vijgenboom op stam of zelfs een vijgenstruik om zo ook in een kleine tuin uw eigen vijgen te kunnen kweken. We bieden een mooie selectie aan soorten aan die ook gewoon in Nederland vrucht vormen. De Ficus Carica zoals deze plant heet heeft mooie soorten zoals de 'Brown Turkey' met de grote vruchten met rood zoet vruchtvlees. 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.