Informatie over pruikenboom

Een Pruikenboom Cotinus coggygria brengt in de lente, zomer en herfst heel veel kleur in uw tuin met in de lente ovaalvormige bladeren en in de zomermaanden verschijnen de bloempluimen, die lijken op een pruik. Cotinus coggygria ‘Royal Purple' heeft rode bladeren met lilaroze bloempluimen; Cotinus coggygria ‘Golden Lady' heeft geelgroene bladeren met crèmewitte bloemen; Cotinus coggygria ‘Young Lady' heeft groene bladeren met groengele bloemen; Cotinus coggygria ‘Royal Purple' heeft rode bladeren met roodbruine bloemen; Cotinus coggygria ‘Golden Spirit' heeft groengele bladeren met purpergroene bloemen; Cotinus coggygria ‘Lilla' heeft purperen bladeren met rozerode bloemen. De bloemen van deze tuinplant kunnen uitgroeien tot steenvruchten met lange pluimen. Alle bladeren hebben daarna in de herfst nog een mooie herfstverkleuring.

 

Pruikenboom planten

De Pruikenboom Cotinus coggygria staat het liefst op een beschutte plaats in de zon of halfschaduw in een normale, matig voedselrijke, waterdoorlatende bodem. Deze heester komt door zijn grillig uitgroeiende takken als boom vorm het best als solitair tot zijn recht. Een enkele variëteit van de Cotinus coggygria wordt minder groot en is geschikt voor kleinere tuinen. De Cotinus coggrygia is een van de gemakkelijke bomen die zelden last heeft van ziekten.

 

Plant de struik op een plek daar voldoende ruimte is voor de ontwikkeling van het takkengestel. Elke bodem is in principe geschikt. De Cotinus coggygria stelt weinig eisen aan de grondsoort. Zolang de bodem goed waterdoorlatend is, is elke grondsoort (ook zandgrond) geschikt. Een voorkeur is er voor grondsoorten met een lichte vochtigheid en een goede afwatering.

 

Gebruik tijdens het planten, aanplantgrond. Meng dit door de grond die uit het plantgat komt en gebruik dit mengsel om het gat weer mee aan te vullen. Aanplant grond zorgt voor een goede start van de wortels van de plant.

 

Nadat u de struik heeft geplant, maakt u de grond rondom de kluit goed vochtig en zorg dat de kluit niet kuit kan drogen. Voor het goed aanslaan van de boom, kan het plaatsen van een boompaal en band noodzakelijk zijn. Plaats de boompaal direct naast de kluit. Hij geeft houvast aan de boom en de kluit tijdens harde wind.

 

Pruikenboom snoeien 

Door zijn grillige vorm is de Pruikenboom het mooist als er weinig gesnoeid wordt. Knip de plant in het voorjaar, voordat de groei begint, wel dode en oude takken helemaal weg. Als er andere takken weggesnoeid moeten worden, zal de bloei dat jaar minder zijn omdat de tuinplant bloeit op tweejarig hout.

 

Veelgestelde vragen over de Pruikenboom

Wat is de gemiddelde groeisnelheid van een pruikenboom?

Antwoord: Afhankelijk van de soort en de standplaats groeit de pruikenboom Cotinus coggygria ca. 20 tot 30 cm per jaar. De Cotinus coggygria Royal Purple wordt het meest aangeplant en groeit uit tot een boom of grote struik.

 

Hoe groot wordt een pruikenboom?

Antwoord: Afhankelijk van de soort en de standplaats kan de pruikenboom Cotinus coggygria op volwassen leeftijd wel 3 tot 4 m hoog en breed worden. De Cotinus coggygria Royal Purple wordt ook als hoogstam boom aangeboden. Deze boom op stam wordt uiteindelijk niet veel hoger dan zo'n 5 meter. De heesters worden flinke planten die door middel van snoeien wel in vorm gehouden kunnen worden. Toch heeft de Cotinus coggygria voldoende groeiruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.

 

Kun je de pruikenboom combineren met vaste planten?

Antwoord: Jazeker, deze mooie struik gaat heel goed samen met heel veel andere struiken en tuinplanten in de volle grond in de volle zon. De rode bladeren van de Cotinus coggygria Royal Purple combineren in een grote border mooi met grotere heesters met groene bladeren. Door rondom de voet van de Cotinus coggygria de onderste takken van de struik te snoeien, ontstaat er ruimte om vaste planten en andere tuinplanten rondom de voet van de Pruikenboom aan te planten. Mooie bladplanten zoals Hosta en Brunnera zijn goede soorten hiervoor. Ook kan de Liriope muscari 'Moneymaker' een goede beplanting voor onder de Cotinus coggygria zijn. Naast een combinatie met een andere grote struik, kan deze heester ook perfect als solitair worden aangeplant.

 

Is de pruikenboom wintergroen?

Antwoord: Nee, alle Cotinus coggygria soorten verliezen in de winter hun bladeren. In de zomermaanden verschijnen de lange pluimen. Deze bloempluimen kunnen aan de plant blijven hangen lang nadat de bladeren al gevallen zijn.

 

Is pruikenboom winterhard?

Antwoord: De Cotinus coggygria verdraagt een temperatuur tot -20 graden Celsius en is daarmee goed winterhard. In de wintermaanden is deze boom kaal, maar al vroeg in het voorjaar zullen de nieuwe bladeren uitlopen.

 

Pruikenboom online kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Pruikenboom is de Nederlandse naam van Cotinus coggygria. Op Tuinplantenwinkel.nl worden verschillende soorten Cotinus coggygria aangeboden. De bekendste soort is de Cotinus coggygria Royal Purple. Deze struik staat bekend om zijn rode bladkleur. De Cotinus coggygria Royal Purple wordt in verschillende afmetingen verkocht. Als struik, maar ook als hoogstam boom. Naast de roodbladige Cotinus coggygria Royal Purple zijn er ook groenbladige en soorten met geelgekleurde bladeren in het assortiment. Al deze soorten hebben met elkaar gemeen dat de bloeiwijze uit pluimen bestsaat. Deze pluimen lijken wat op pruiken, waaraan de plant zijn Nederlandse naam dankt.

 

U kunt de Pruikenboom en alle andere bomen en planten op Tuinplantenwinkel.nl het hele jaar door aanplanten. Nagenoeg alle producten worden in pot geleverd. Slechts een aantal (haagplanten) worden met kluit verkochten en kunnen we alleen in de herfst en winterperiode aanbieden.

 

Wij bezorgen alle planten en bomen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Hierdoor kunnen we de transportkosten laag houden. Nadat de struiken met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de planten is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België met lage bezorgkosten.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Pruikenboom afhalen

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw bestelling bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw pruikenboom klaarstaat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.