Informatie over taxus

Taxus is een plant die al eeuwenlang in cultuur is. De Nederlandse naam van de taxus is venijnboom en is een verwijzing naar de giftige bestanddelen van de plant die vroeger werden gebruikt bij de jacht. Nu worden diezelfde bestanddelen onderzocht en gebruikt in de geneesmiddelenindustrie. Als tuinplant is de taxus ook al eeuwenlang in gebruik. Bij veel landgoederen in Groot-Brittannië is de taxus terug te vinden als haagplant.
 

Welke soort is geschikt voor een taxushaag?

Met een donkergroene taxushaag als achtergrond in de tuin krijgt elke plant ervoor extra aandacht. De meest gebruikte soort voor een haag is de Taxus baccata. Deze soort groeit goed dicht, is goed te snoeien en groeit in alle richtingen zodat de haag van top tot teen goed gevuld is. De Taxus baccata groeit trager dan de meeste andere haagplanten en is mede daardoor zeer strak te knippen of snoeien.

De fijne vertakkingen en naaldjes staan erg dicht op elkaar en zorgen voor een dichte haag. De taxus haagplant is wintergroen en zeer winterhard. De taxus plant heeft een donkergroene kleur en krijgt in de winter soms een bronzen gloed over de naalden. De Taxus baccata kan als haag, struik en boom enorm oud worden en gaat dus levenslang mee. De Nederlandse naam van de Taxus is venijnboom en is er in diverse soorten en maten.

Gevaarlijk?

Je zou het misschien niet zo snel denken, maar de Taxus is giftig. Bijna alles van dit plantje is giftig, de bast, de bladeren en zelfs het stuifmeel is giftig. Het Engelse woord toxisch is zelfs naar de Taxus vernoemd. Niet van eten lijkt ons sowieso logisch, maar ben je eigenwijs en eet je er toch van, dan kan je gaan trillen, moeite krijgen met ademhalen, een versnelde hartslag krijgen, en je kan er zelfs doodgaan. Het komt helaas nog steeds vaak genoeg voor dat planteneters, zoals bijvoorbeeld paarden, dood onder een Taxus wordt gevonden

Vogels zijn veilig

Je zou zeggen dat het slijmerige vruchtvlees van de besjes, juist het gene is wat extreem giftig is, maar dat is dus niet zo. De zaadjes die erin zitten zijn daarentegen juist weer wel giftig. De vertering van vogels is erg snel en daardoor hebben de zaadjes geen kans om de vogels te vergiftigen, want voordat het gif in de zaadjes gaat werken, hebben de vogels ze alweer uitgepoept. De besjes van de Taxus zijn eigenlijk geen besjes, maar heel officieel zijn het opgezwollen zaadmantels.

 

Taxus of Venijnboom is een haagplant die u uit de volle grond of als kluit kunt kopen

 

Inspiratie Taxus:

Een taxushaag biedt een hoge afscheiding tussen verschillende delen van de tuin

 

Taxus kunt u in allerlei vormen snoeien.

De taxus kan als strakke en dichte haag worden toegepast in diverse patronen

 

Taxus kunt u in de tuin gebruiken als afscheiding, voor bijvoorbeeld privacy.

 

De Taxushaag kan worden gecombineerd met diverse vaste planten

 

Met Taxus heeft u heel de winter een groene haag.

Levensreddend

Er worden ontzettend veel ontdekkingen gedaan van medicijnen die uit de natuur komen. En soms is het zo dat een giftige plant, ook als medicijn gebruikt kan worden. Dit geldt dus ook voor de Taxus. In de jaren 60 werd ontdekt dat in de bast van de Taxus een stof zit die ‘baccatine’ wordt genoemd. Deze stof wordt gebruikt bij chemotherapie, tegen darm, prostaat en baarmoederkanker. Voor één chemokuur heb je zo’n 130 kilo taxusnaalden nodig, waar 18 gram baccatine uitgehaald kan worden. Dat is op zich best veel, maar gelukkig zijn er veel mensen die dit weten. Deze mensen bewaren hun gesnoeide takjes die ze van hun Taxus halen die in de tuin staat en leveren ze in.

 

Taxushaag kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

U kunt bij ons online Taxusplanten in verschillende maten en uitvoeringen kopen. Vanaf medio oktober tot half april* kunt u bij Tuinplantenwinkel.nl de taxus kopen uit de volle grond met een kluit of losse/blote wortel. Ook in ons plantencentrum kunt u gedurende dit seizoen de taxushaag uit de volle grond kopen. In het zomerseizoen kunt u de Taxus baccata in pot kopen. Deze taxus uit pot kunt u het hele jaar door planten.
 

Bij Tuinplantenwinkel.nl selecteren we alleen de beste taxusplanten voor de verkoop. We controleren de planten op kwaliteit zoals een goed ontwikkeld wortelgestel zodat u altijd een top product geleverd krijgt. Bovendien krijgt u bij Tuinplantenwinkel op alle gekochte planten aangroeigarantie.
 

Enige waarschuwing is op zijn plaats vanwege de giftige plantdelen. Eten kan je de taxus plant dus zeker niet. Genieten van de plant des te meer.

*Extra info:

Het plantseizoen voor Taxus baccata uit de volle grond (met kluit of blote wortel) begint gemiddeld omstreeks 15 oktober en eindigt rond 15 april. De precieze data zijn afhankelijk van het weer. Houd dus de site in de gaten.

 

Video's over Taxus:

 

informatie over Taxus baccata 'Repandens'

 

Taxus baccata 'Repandens'

 

aanplantgrond voor de planten in de tuin

 

Aanplantgrond

 

fagus beukenhaag is een goed alternatief

 

Fagus sylvatica 'Atropunicea'

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.