Informatie over viburnum

Viburnum staat misschien beter bekend als Sneeuwbal of Gelderse roos. Het is een grote groep struiken die zowel een bladverliezende heester als een groenblijvende heester kan zijn. U kiest voor een Viburnum vanwege zijn opvallende bloei en prachtige bessen. Viburnum planten zijn over het algemeen zeer goed winterhard en bestand tegen strenge vorst. Viburnums zijn mooie planten die tussen andere planten vooral opvallen met hun witte bloemen.

 

Viburnum planten en verzorgen

Bij het kiezen van een standplaats voor de Viburnum is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Over het algemeen staat een Viburnum graag op een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats in de tuin. De halfschaduw lijkt daarbij voor veel soorten het meest ideaal. Ook in de schaduw zijn er soorten die zich prima thuis voelen zoals de Viburnum davidii en de Viburnum tinus. De Viburnum staat het liefst op een humusrijke en iets zure standplaats. Wij raden daarom aan om wat tuinturf toe te voegen bij het aanplanten. Ook een klein beetje bemesten met organische meststof zorgt voor een mooie plant en een betere groei en bloei van de Viburnum.

 

Hoewel de meeste Viburnum soorten graag in een zonnige tot halfbeschaduwde omgeving groeien, zijn er enkele uitzonderingen die ook goed gedijen in volle zon. Daarnaast raden we aan om de Viburnum te beschermen tegen koude wind, vooral tijdens de wintermaanden. Sterke en wind kan de plant beschadigen en de groei belemmeren. Een beschutte plek bij een muur of een schutting geeft de Viburnum extra bescherming tegen harde wind. Hoewel de Viburnum over het algemeen goed groeit op een humusrijke plek, kan overmatig nat staan, leiden tot wortelrot. Zorg er daarom voor dat teveel water weg kan zakken in de bodem. Vooral tijdens droge periodes is het geven van voldoende water echter ook cruciaal. Bij de productinformatie van elke Viburnum vindt u meer specifieke informatie. Een Viburnum kan ook in een grote pot op een terras of op een groot balkon staan.

 

Viburnum snoeien

Wanneer een Viburnum snoeien het beste kan? Die vraag krijgen wij regelmatig. Soms vragen mensen ons hoe ze het beste een Sneeuwbal snoeien. Dat komt natuurlijk op hetzelfde neer en ook vragen over de snoei van een Gelderse roos gaan eigenlijk over dezelfde plant. 

 

Het is niet perse nodig om een Sneeuwbal te snoeien, maar het kan wel. Het beste snoeimoment hangt af van de soort Viburnum. Een Viburnum die in de winter bloeit, kunt u het beste terug knippen in april of mei. Een Viburnum die in het voorjaar bloeit, snoeit u in juli of augustus als de bloemen zijn uitgebloeid. De populaire Viburnum tinus snoeien doet u na de bloei in maart en deze groenblijvende Sneeuwbal kunt u zelfs flink terugsnoeien tot 30 cm boven de grond.

 

Welke Viburnum soorten zijn populair?

Of u nu een kleine of grote tuin heeft er is gegarandeerd een geschikte en passende Viburnum soort te vinden. Gebruik de filters aan de linkerkant van de pagina om de juiste Viburnum te vinden die voldoet aan uw wensen. Een van de meest geliefde soorten is de Viburnum tinus. Deze struik is wintergroen en heeft een bloeiperiode van december tot maart en wordt vaak gekozen vanwege zijn compacte groei en witte bloemen. Als u op zoek bent naar hogere beplanting bestaat er ook een Viburnum tinus op stam. Naast de prachtige Viburnum tinus zijn er nog andere boeiende soorten met bijvoorbeeld donkergroen blad en rode of donkerblauwe besjes. We zetten hieronder alle verschillende soorten Viburnum voor u onder elkaar:

 

Viburnum tinus

De Viburnum tinus is veruit het populairst en deze wintergroene Viburnum soort bloeit ook prachtig in de winter. Als hij in bloei staat, wordt gelijk duidelijk waar de Viburnum tinus zijn Nederlandse naam Sneeuwbal aan te danken heeft. Deze struik heeft een vrij compacte groei en bloeit vanaf december tot soms in april met witte bollen. Van de deze soort zijn diverse cultivars. De Viburnum tinus ‘Eve Price' (compacte groei) en ‘Gwenllian' (extra roze bloemknoppen) zijn de bekendste. Er is zelfs een Viburnum tinus op stam voor als u iets hogere beplanting zoekt.

 

Viburnum davidii

De Viburnum davidii is winterhard en blijft het hele jaar groen. Het blad van deze Sneeuwbal plant is donkergroen en vormt witte bloemen in de vorm van een scherm die later veranderen in blauwkleurige bessen. Een Viburnum davidii is ideaal als bodembedekker in de buurt van struiken en bomen.

 

Viburnum opulus

De Gelderse roos of Viburnum opulus is een voor België en Nederland inheemse soort die het niet moet hebben van haar bloei, maar wel opvallende rode bessen draagt in het najaar en de winter. De Viburnum opulus Compactum is een compact groeiende variant van de Viburnum die veel in kleinere tuinen gebruikt wordt. Daarnaast is er de zeer decoratieve Viburnum opulus Roseum die bloeit met een wit-groene, bolvormige bloeiwijze tijdens het voorjaar.

 

De Nederlandse naam Sneeuwbal komt voort uit de bolvormige bloeiwijze van de Viburnum die op een sneeuwbal lijkt. Er zijn echter ook veel Viburnum soorten waarbij de bloemen in een scherm staan en veel weg hebben van een schermhortensia.

 

De Viburnum plicatum wordt ook wel Japanse sneeuwbal genoemd en laat zich zien in de meest uiteenlopende verschijningen. De manier van groeien en bloeiwijze van deze soorten is bij allemaal net iets anders. De Viburnum Burkwoodii begint lichtroze te bloeien en de bloemschermen verkleuren uiteindelijk naar wit, zodat weer duidelijk wordt waarom hij de naam Sneeuwbal draagt.

 

Opvallend veel soorten produceren ook geurende bloemen. Het bekendste voorbeeld daarvan is de Viburnum bodnantense ‘Dawn' of Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont'. Deze soorten bloeien in de wintermaanden op het kale hout met kleine bundels heerlijk geurende bloemen. De Viburnum rhytidophyllum is daarentegen een van de tuinplanten die al in de vroege zomer bloeien.

 

Voor zowel kleine als grote tuinen zijn er geschikte Viburnum soorten te vinden. In het filtermenu kunt u de resultaten sorteren op hun uiteindelijke hoogte, bloemkleur of bloeiperiode.

 

Hoe zien de bladeren en takken van een Viburnum eruit?

De takken van de Viburnum zijn meestal stevig en houtachtig en ze zijn over het algemeen vertakt. De bladeren van de Viburnum zijn voornamelijk tegenovergesteld gerangschikt langs de takken. Ze zijn ovaalvormig en variëren in grootte. De randen van de bladeren kunnen glad of getand zijn. De kleur van de bladeren varieert van donkergroen tot lichtgroen, afhankelijk van de soort en het seizoen. De bladverliezende Viburnum soorten tonen in de herfst prachtige kleuren, variërend van rood en oranje tot paars en geel.

 

Viburnum kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De Viburnum wordt door ons altijd in pot geleverd. Wilt u een Viburnum Tinus kopen? Dan vindt u hier alle soorten die u zoekt. Deze potgekweekte Sneeuwbal plant is het hele jaar door aan te planten behalve als de vorst in de grond zit. Uw bestelde Viburnum wordt binnen de aangegeven levertijd bij u thuisbezorgd. Wij geven aangroeigarantie op al onze planten en bomen. Mocht er onverhoopt iets niet aangroeien dan horen wij dit graag. 

 

Veelgestelde vragen over Viburnum:

Is Viburnum wintergroen?

Antwoord: Er zijn verschillende soorten viburnum, sommige verliezen zijn blad, andere behouden juist zijn blad.

 

Kan een Viburnum in de zon?

Antwoord: De meeste soorten Viburnum kunnen prima in de zon. Voor meer specifieke informatie kunt het product bekijken.

 

Welke Viburnum is winterhard?

Antwoord: Alle Viburnums zijn winterhard. Maar niet alle Viburnums zijn wintergroen, de meeste bekende wintergroene Viburnums zijn; Viburnum davidii en Viburnum tinus.

 

Kan Viburnum tegen vorst?

Antwoord: Een Viburnum kan in principe prima tegen vorst, let wel in pot is hij wel wat vorst gevoeliger. Plaats hem dan in de winter op een meer beschutte plek of bescherm hem met vliesdoek.

 

Viburnum wordt ook vaak genoemd als gelderse roos of sneeuwbal

 

Inspiratie Viburnum:

de mooiste viburnum met geurende bloemen ruikt heerlijk

 

Viburnum zijn er in erg veel verschillende soorten. Bladverliezende soorten Viburnums die zijn blad behouden in de winter.

 

Viburnum kan in de zon of in de schaduw en geeft mooie witte of roze bloemen

 

Dit bijzondere soort geeft witte schermbloemen, de Viburnum plicatum. Ook wel de Japanse sneeuwbal genoemd. 

 

aantal viburnum sneeuwbal per meter aanplanten

 

Viburnum staat het liefst op een humusrijke en iets zure standplaats. Gebruik bij het aanplanten van tuinturf

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.