Informatie over viburnum

Viburnum staat misschien beter bekend als Sneeuwbal of Gelderse roos. Het is een grote groep heesters (struiken) die bestaat uit zowel bladverliezende als wintergroene soorten. U kiest voor een Viburnum vanwege zijn opvallende bloei en prachtige bessen. Viburnum planten zijn over het algemeen zeer goed winterhard.

Viburnum planten en verzorgen

Over het algemeen staat een Viburnum graag op een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats in de tuin. De halfschaduw lijkt daarbij voor veel soorten het meest ideaal. Ook in de schaduw zijn er soorten die zich prima thuisvoelen zoals de Viburnum davidii en de Viburnum tinus. De Viburnum staat het liefst op een humusrijke en iets zure standplaats. Wij raden daarom aan om wat tuinturf toe te voegen bij het aanplanten. Deze kunt u ook kopen bij Tuinplantenwinkel.nl. Bij de productinformatie vindt u meer specifieke informatie over het onderhoud en snoeien van uw Viburnum.

Viburnum snoeien

Wanneer viburnum snoeien het beste kan? Die vraag krijgen wij regelmatig. Soms vragen mensen ons hoe ze het beste een Sneeuwbal snoeien. Dat komt natuurlijk op hetzelfde neer en ook vragen over het snoeien van een Gelderse roos gaan eigenlijk over dezelfde plant. 

 

Het is niet perse nodig om een Sneeuwbal te snoeien, maar het kan wel. Het beste snoeimoment hangt af van de soort Viburnum. Een Viburnum die in de winter bloeit, kunt u het beste snoeien in april of mei. Een Viburnum die in het voorjaar bloeit, snoeit u in juli of augustus als de bloemen zijn uitgebloeid. De populaire Viburnum tinus snoeien doe je na de bloei in maart en deze groenblijvende Sneeuwbal kunt u zelfs flink terugsnoeien tot 30 cm boven de grond.

Welke Viburnum soorten zijn populair?

De Viburnum tinus is veruit het populairst en deze wintergroene Viburnum soort bloeit ook prachtig in de winter. Als hij in bloei staat, wordt gelijk duidelijk waar de Viburnum tinus zijn Nederlandse naam Sneeuwbal aan te danken heeft. Deze struik heeft een vrij compacte groei en bloeit vanaf december tot soms in april. Van de deze soort zijn diverse cultivars. De Viburnum tinus ‘Eve Price’ (compacte groei) en ‘Gwenllian’ (extra roze bloemknoppen) zijn de bekendste. Er is zelfs een Viburnum tinus op stam voor als u iets hogere beplanting zoekt.

 

De Viburnum davidii is een winterhard en blijft het hele jaar groen. Het blad van deze Sneeuwbal plant is donkergroen en vormt witte bloemschermen die later veranderen in blauwkleurige bessen. Een Viburnum davidii is ideaal als bodembedekker in de buurt van struiken en bomen.

 

De Gelderse roos of Viburnum opulus is een voor België en Nederland inheemse soort die het niet moet hebben van haar bloei, maar wel opvallende rode bessen draagt in het najaar en de winter. Van deze Viburnum is een compact groeiende variant die in tuinen gebruikt wordt. Daarnaast is er de zeer decoratieve Viburnum opulus ‘Roseum’ die bloeit met een wit-groene, bolvormige bloeiwijze tijdens het voorjaar.

 

De Nederlandse naam Sneeuwbal komt voort uit de bolvormige bloeiwijze van de Viburnum die op een sneeuwbal lijkt. Er zijn echter ook veel Viburnum soorten waarbij de bloemen in een scherm staan en veel weg hebben van een schermhortensia.

 

De Viburnum plicatum wordt ook wel Japanse sneeuwbal genoemd en laat zich zien in de meest uiteenlopende verschijningen. De manier van groeien en bloeiwijze van deze soorten is bij allemaal net iets anders. De Viburnum Burkwoodii begint lichtroze te bloeien en de bloemschermen verkleuren uiteindelijk naar wit, zodat weer duidelijk wordt waarom hij de naam Sneeuwbal draagt.

 

Opvallend veel soorten produceren ook geurende bloemen. Het bekendste voorbeeld daarvan is de Viburnum bodnantense ‘Dawn’ of Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’. Deze soorten bloeien in de wintermaanden op het kale hout met kleine bundels heerlijk geurende bloemen.

 

Voor zowel kleine als grote tuinen zijn er geschikte Viburnum soorten te vinden. In het filtermenu kunt u de resultaten sorteren op hun uiteindelijke hoogte.

 

Viburnum kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De Viburnum wordt door ons altijd in pot geleverd. Deze potgekweekte Sneeuwbal plant is het hele jaar door aan te planten behalve als de vorst in de grond zit. Uw bestelde Viburnum wordt binnen de aangegeven levertijd bij u thuisbezorgd. Wij geven aangroeigarantie op al onze planten en bomen. Mocht er onverhoopt iets niet aangroeien dan horen wij dit graag. 

 

Viburnum wordt ook vaak genoemd als gelderse roos of sneeuwbal

 

Inspiratie Viburnum:

de mooiste viburnum met geurende bloemen ruikt heerlijk

 

Viburnum zijn er in erg veel verschillende soorten. Bladverliezende soorten Viburnums die zijn blad behouden in de winter.

 

Viburnum kan in de zon of in de schaduw en geeft mooie witte of roze bloemen

 

Dit bijzondere soort geeft witte schermbloemen, de Viburnum plicatum. Ook wel de Japanse sneeuwbal genoemd. 

 

aantal viburnum sneeuwbal per meter aanplanten

 

Viburnum staat het liefst op een humusrijke en iets zure standplaats. Gebruik bij het aanplanten van tuinturf

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.