Informatie over viburnum

Viburnum is misschien beter bekend onder sneeuwbal of Gelderse roos. Het is een grote groep heesters (struiken) die bestaat uit zowel bladverliezende als wintergroene soorten. De meeste soorten worden aangeplant vanwege hun opvallende bloei of bes dracht. Deze planten zijn over het algemeen zeer goed winterhard.

De Gelderse roos of opulus is een voor België en Nederland inheemse soort die het niet moet hebben van haar bloei, maar wel opvallende rode bessen draagt in het najaar en de winter. Van deze gelderse roos is een compact groeiende variant die in tuinen gebruikt wordt. Daarnaast is er de zeer decoratieve opulus ‘Roseum’ die bloeit met een wit-groene, bolvormige bloeiwijze tijdens het voorjaar. De Nederlandse naam sneeuwbal richt zich vooral op de bolvormige bloeiwijze van een aantal  soorten. Er zijn echter heel veel soorten waarbij de bloemen in een scherm staan, en veel weg hebben van een schermhortensia.

Opvallend veel  soorten produceren ook geurende bloemen. Het bekendst voorbeeld daarvan is de Viburnum bodnantense ‘Dawn’ of ‘Charles Lamont’. Deze soorten bloeien in de wintermaanden op het kale hout met kleine bundels heerlijk geurende bloemen. Een wintergroene soort die eveneens in de winter bloeit is de Viburnum tinus. Deze populaire struik heeft een vrij compacte groei en bloeit vanaf december tot soms in april. Van de tinus zijn diverse cultivars. De Viburnum tinus ‘Eve Price’ (compacte groei) en ‘Gwenllian’(extra roze bloemknoppen) zijn de bekendste.

Voor zowel kleine als grote tuinen zijn er geschikte soorten te vinden. In het filtermenu kunt u de resultaten sorteren op hun uiteindelijke hoogte.

Viburnum planten en verzorgen

Over het algemeen staan de meeste Viburnums graag op een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats in de tuin. De halfschaduw lijkt daarbij voor veel soorten het meest ideaal. Ook in de schaduw zijn er soorten die zich prima thuisvoelen zoals de davidii en tinus. De tuinplanten staan het liefst op een humusrijke en iets zure standplaats. Wij raden daarom aan om wat tuinturf toe te voegen bij het aanplanten. Deze kunt u ook kopen bij Tuinplantenwinkel.nl. Bij de productinformatie vindt u meer specifieke informatie over het onderhoud en snoeien van uw viburnum.

Kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl leveren we de viburnum altijd in pot. Deze potgekweekte planten zijn het hele jaar door te planten behalve als de vorst in de grond zit. Uw bestelde planten worden binnen de aangegeven levertijd bij u thuisbezorgd. Wij geven aangroeigarantie op alle planten en bomen. Mocht er onverhoopt iets niet aangroeien dan kunt u dit altijd laten weten.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.