Informatie over tijm

Tijm is een veelgebruikt keukenkruid, u kunt tijm zaaien, maar ook als plant aanplanten in uw moestuin of kruidentuin. Tijm is ook goed in moestuinbakken of potten te planten. Zo kweekt u uw eigen tijm die u in diverse gerechten kunt gebruiken. 

 

Tijm als kruidenplant

Thymus, in het Nederlands Tijm genoemd, is een aromatische kruidenplant met een heerlijke geur. Tijm heeft een zoetig en sterk aroma welke je voor verschillende gerechten kunt gebruiken. Denk aan groente, vlees, vis, maar ook sauzen. Bak het kruid mee of kook of stoof het en geef je eten een lekkere smaak. 

 

Tijm (Thymus vulgaris) kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Tijm is er in verschillende soorten, Bij Tuinplantenwinkel bieden we een goede biologische selectie aan. Alle soorten zijn biologisch gekweekt en vrij van pesticiden. Tuinplantenwinkel.nl is voor de verkoop van de biologisch geteelde kruidenplanten gecertificeerd door SKAL onder SKAL-nummer 110920. 

 

Tijm planten in uw tuin

Tijm (Thymus) is een veelzijdig kruid dat bekend staat om zijn heerlijke geur en talloze toepassingen in zowel de keuken als voor medicinaal gebruik. Deze plant komt in verschillende variëteiten voor, waaronder de grote tijm (Thymus pulegioides) en de kleine tijm (Thymus serpyllum). Tijm planten is relatief eenvoudig, mits je rekening houdt met de juiste omstandigheden. Deze plantjes groeien het beste op een goede doorlatende grond en houden veel zonlicht tegen. Het beste moment om te planten is in het vroege voorjaar, wanneer de koude wind gaat liggen. Kies een zonnige plek in je tuin of op je balkon en zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is. In de volle grond kunnen tijmplanten zich uitstekend ontwikkelen, maar je kunt ze ook in potten kweken. Snoeien is belangrijk om de groei te stimuleren en ervoor te zorgen dat de plant compact blijft.

 

Tijm plant gebruiken in de keuken

De echte tijm (Thymus vulgaris) is misschien wel de meest bekende variëteit en wordt vaak gebruikt in de keuken vanwege zijn aromatische geur en smaak. De blaadjes en takjes van tijm voegen een heerlijke smaak toe aan verschillende gerechten. Daarnaast kun je tijm gebruiken om kruidenthee te maken, die niet alleen lekker is, maar ook goed voor uw gezondheid. Tijm wordt traditioneel gebruikt om keelpijn en hoesten te bestrijden. Zorg ervoor dat je de blaadjes en takjes goed wast voordat je ze gebruikt. Overgebleven tijm kun je in de koelkast bewaren om de houdbaarheid te verlengen.

 

Tijm is een kruid dat niet alleen smaak toevoegt aan gerechten, maar ook een nuttige plant is voor medicinaal gebruik. Het tijm planten en de verzorging vereist enige aandacht, maar de beloning is een goed groeiende tijm plant. Of je nu in het Middellandse Zeegebied leeft waar tijm van de natuur gedijt of in een kouder klimaat met strenge vorst, tijm kan met de juiste zorg en aandacht overal groeien.

 

Veelgestelde vragen over Tijm:

Waar kan je tijm voor gebruiken?

Antwoord: Een Tijm plant wordt veel in de keuken gebruikt bij verschillende gerechten. Let op als u Tijm ook in de keuken wilt gebruiken kies dan foor Thymus vulgaris.

 

Is Tijm winterhard?

Antwoord: De Tijm plant is winterhard, let wel bij extreem winterweer kan er wat vorstschade optreden. De Tijm heeft voorkeur voor een beschutte plaats. Omdat een Tijm wintergroen is heeft hij meer last van extreem winterweer.

 

Hoe wordt tijm geplant?

Antwoord: Tijm kan als bodembedekker aangeplant worden in uw tuin. Maar de Thymus vulgaris / grote tijm kan het beste in een pot aangeplant worden. Dat geldt voor vele kruiden.

 

Tijm is een veel gebruikt kruid uit de kruidentuin

 

Inspiratie Tijm:

Tijm is er in vele soorten

 

Citroentijm is er in verschillende soorten waaronder ook deze bontbladerige variant. Bij kneuzing van het blad is duidelijk een citrusgeur waar te nemen.

 

Tijm houdt van een zonnige standplaats

 

Tijm geurt heerlijk en is een veel gebruikt keukenkruid. In de kruidentuin verlangt de plant een zonnige standplaats. 

 

Tijm krijgt kleine bloemetjes

 

Tijm krijgt kleine bloemetjes als er niet voldoende geplukt wordt van de plant. Deze bloemen verschijnen in het voorjaar. Voor gebruik als kruid kunt u de plant het beste tijdig terugsnoeien zodat u snel weer frisse scheuten kunt plukken.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.