Informatie over bolbomen

Bolbomen worden veelvuldig gebruikt in siertuinen. Bolvormige boom heeft vaak een compacte en strakke uitstraling. Met hun bolvormige kroon, zijn ze uitermate geschikt om structuur te geven aan een voortuin. Door hun beperkt hoogte en breedte zijn bolbomen ook toepasbaar in een kleine tuin. Een bolboom is ook een ideale boom voor buiten om in een pot te zetten. Doordat de wortels beperkt worden in groei blijft het bolboompje compact. Voordeel is dat u dit kleine boompje ook op uw terras kunt zetten. Een nadeel is dat een boom in een pot met zijn wortels niet op zoek kan naar water en u dus iets vaker water moet geven.

 

Bolbomen zijn vaak geënt, wat wil zeggen dat een dwergvorm wordt vergroeid met de stam van een normale boom. Daarmee blijven bolvormige bomen meestal relatief kleine bomen. De stamhoogte van een bolvormige boom blijft vervolgens altijd gelijk. De bolvormige kroon wordt wel groter en de stam ook dikker. Op Tuinplantenwinkel.nl kunt u bij een aantal boomsoorten ook kiezen tussen verschillende stamhoogtes. De stam van de bolbomen wordt gemeten vanaf de voet van de stam tot aan de entplaats.

 

De Bolcatalpa en Bolacacia zijn bekende bolbomen

Er zijn veel verschillende soorten bolbomen. De twee meest bekende bolbomen zijn de Catalpa en de Acacia. De Bolcatalpa valt op met zijn grote lichtgroene bladeren in de zomer. De Catalpa bolboom is een vlotte groeier en ontwikkelt binnen 2 jaar een flinke ronde kroon. De "Catalpa bignonioides Nana" heeft Trompetboom als Nederlandse benaming. Hij is te verkrijgen in verschillende stamhoogtes en staat het liefst op een beschutte plaats in de zon of halfschaduw.

 

De Bolacacia groeit eveneens vlot door, maar is juist populair vanwege zijn kleinere bladeren. De Latijnse naam van deze boom is Robinia pseudoacacia, wat doet vermoeden dat het niet om een echte acacia gaat. Ondanks de misleidende naam gaat het wel degelijk om een echte bolacacia.

 

Beide bolbomen zijn goed te snoeien en kunnen zo ieder jaar of eens in de paar jaar een flinke verjongingskuur krijgen. Het snoeien van deze twee soorten bolbomen vindt het beste plaats aan het einde van de winter rond begin maart. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u van deze bolbomen diverse uitvoeringen kopen in pot. Deze bolbomen in pot zijn het hele jaar door te planten.

 

Bolbomen zijn er in vele soorten en maten, maar de bolcatalpa is een van de meest bekende soorten

 

Inspiratie Bolbomen:

Bolbomen zijn klein blijvende bomen met een vast stamhoogte

 

De meest bekende bolboom is de bolcatalpa die herkenbaar is aan het grote groene blad. Het is een bolboom die pas laat in blad komt, maar eenmaal uitgelopen snel groeit en daarnaast zorgt voor schaduw.

 

De meeste bolbomen worden gesnoeid aan het einde van de winter, maar een bolesdoorn laat zich liever snoeien in het najaar

 

In een rij aangeplant geven bolbomen het gevoel van een kleine laan. De stamhoogte van bolbomen blijft in de meeste gevallen gelijk. Hierdoor zijn deze bomen toepasbaar in elke tuin.

 

Er zijn groenblijvende bolbomen en bladverliezende bolbomen met spectaculaire herfstkleuren

 

Het blad van een aantal bolbomen waaronder de bol-amberboom verkleurt in het najaar prachtig en geeft de tuin nog extra kleur alvorens het blad van de boom zal vallen. 

 

 

Traag groeiende bolbomen

Naast de Catalpa en de Acacia bestaat het assortiment bolbomen uit veel meer soorten. Daaronder zijn ook een aantal tragere groeiers die u niet ieder jaar hoeft te snoeien (maar het mag altijd indien nodig). Een aantal voorbeelden van deze tragere groeiers zijn de Bol-Liquidambar (Liquidambar styraciflua ‘Gumball’) en Boleik (Quercus palustris ‘Green Dwarf’)

 

Andere Bolboompjes

Sommige bolbomen op stam zijn groenblijvend en hier heeft u dus het hele jaar plezier van. De bolvorm van de Photinia fraseri Red Robin is hier een mooi voorbeeld van. Het blad van deze bolvormige Glansmispel loopt prachtig rood uit. Ook de Laurierkers (Prunus Laurocerasus Etna) hoort bij de groenblijvende bolbomen. Hij krijgt van mei t/m juni witte bloemen en later ook rode bessen.

 

Een ander minder bekend, maar zeker niet minder fraai bolboompje is de Acer campestre nanum. Dit is een bolvormige veldesdoorn die vanwege het kleinere blad en fijne vertakking ook bij de bolbomen voor een kleine tuin behoort.

 

Een Esdoorn die geschikt is om meerdere boompjes van in de voortuin te zetten, is de Acer platanoides globosum. Deze variant heeft mooie gele herfstkleuren en bladeren in de vorm van een hand.

 

Verder zijn de Ligustrum japonicum texanum en Prunus eminens umbraculifera bolbomen die vanwege hun vorm in bijna elk tuinontwerp zullen passen.  Ook de populaire Liquidambar styraciflua Gum Ball is een Amberboom bolvorm die je steeds meer terugziet in de Nederlandse tuinen.

 

Bolbomen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u een kleine tuin inrichten en een Bolacacia of groenblijvend bolboompje kopen? Dan moet een bolboompje zeker in uw tuin ideeën terugkomen. Zeker in een kleinere tuin of een voortuin kan deze boomvorm niet ontbreken. Verschillende siergrassen en varen soorten zijn een mooie aanvulling voor als u een border of een grote plantenbak buiten aan gaat planten.

 

Bij Tuinplantenwinkel.nl geven wij u altijd garantie op een goede start. Wij verkopen daarom al onze bolbomen uit pot met sterk ontwikkelde wortels. Het voordeel van planten in pot is daarnaast dat u deze het hele jaar door kunt aanplanten.

 

Bij het aanplanten van bolbomen raden wij aan om aanplantgrond te gebruiken. Daarnaast verdient het plaatsen van een boompaal en band onze aanbeveling. Zeker in het begin kan een bolboom tijdens dagen met sterkte wind wel wat extra houvast gebruiken. Voor uitgebreide planttips kunt u onze plantinstructies lezen. De boompaal, band en aanplantgrond kunt u als extra optie samen met het bolboompje bestellen.

 

Boompjes voor in de tuin bezorgen

Wij bezorgen de boompjes van uw keuze bij u thuis met onze eigen bezorgservice. Zo kunt u er altijd zeker van zijn dat de bolbomen binnen 2 tot 6 werkdagen met zorg bij u thuis worden afgeleverd. Onze chauffeurs zijn gespecialiseerd in het vervoeren van bomen. Zo hoeft u zelf niet met een aanhanger of in een auto met de klep half open de weg op. Omdat we ervan overtuigd zijn dat de bomen in perfecte staat in uw tuin terecht komen, bieden we aangroeigarantie op al onze bomen.  

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.