Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over passiebloem

De Passiebloem heeft een zeer opvallende bloem. Niet de liefde, maar religie zorgde voor haar naam. Dit dankt de plant aan de symbolen voor het lijden van Jezus die de naamgever, in de bijzonder gevormde bloemen zag. De drie stempels op de stijlen staan dan voor de drie spijkers waarmee Jezus werd gekruisigd, de vijf meeldraden zijn de vijf wonden en de blauwe cirkel de doornenkroon.

 

De Passiebloem ook Passiflora genoemd, komt oorspronkelijk uit tropische gebieden van Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië. De Passiflora familie kent verschillende soorten zoals de Passiflora incarnata, Passiflora edulis en Passiflora caerulea. De Passiflora caerulea is de meest aangeplante Passiebloem, deze is dan ook het meest winterhard van alle soorten. Jonge planten zijn gevoeliger voor de vorst bescherm de voet van de plant bij lagere temperaturen in de winter met bijvoorbeeld een laag bladeren.

 

De meeste Passiebloemen bloeien op het jonge hout, de prachtige blauwwitte bloemen verschijnen maar 1 of 2 dagen. De Passiebloem bloeit door de vele knoppen van juni tot augustus. De Blauwe Passiebloem is een bloeiende klimplant die de meesten mensen wel kennen. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u nog meer Passiebloem soorten met prachtige bloemen in verschillende kleuren.

 

Passiebloem planten

Slechts enkele soorten zijn in ons klimaat redelijk winterhard, maar ook deze kunnen tot de grond invriezen. In het voorjaar lopen deze planten dan wel weer uit. Deze klimplant houdt van zon en voedzame grond die goed waterdoorlatend is. Plant de Passiebloem op een beschutte plek in de volle grond. Een passiebloem in een pot planten is minder geschikt, in een pot is de plant (nog) minder goed bestand tegen de strenge vorst.

 

Zijn Passiebloemen giftig? Sommige soorten Passiflora zouden giftig zijn. De Passiflora caerulea en Passiflora edulis geven eetbare vruchten. De Passiflora edulis zou heerlijke vruchten geven. Helaas is de Nederlandse zomer vaak te kort om ook daadwerkelijk passievruchten uit eigen tuin te kunnen eten. Als de donker paarse vruchten (de schil) aan de klimplant hangen zouden deze goed rijp en zoet moeten zijn. Een zonnige plek zorgt voor meer bloemen en vruchten.

 

Passiebloem snoeien en verzorgen

In het voorjaar, rond eind maart kun je de ingevroren of te sterk uitgegroeide stengelmassa's en dode takken terugsnoeien. U kunt beter regelmatig snoeien, in plaats van ineens heel veel. Na een drastische snoeibeurt lopen planten soms moeilijk uit en geven ze alleen blad en géén bloemen meer dat jaar. Regelmatig snoeien van de zijscheuten bevordert de bloei.

 

Een Passiebloem passiflora is een redelijk snelle groeier, maar doordat hij matig winterhard is en de geselecteerde scheuten vaak wegsnoeit blijft hij in toom. De Passiebloem verzorgen heeft wat aanwijzingen nodig. Ze hebben allemaal steun nodig waaraan ze zich met hun hechtranken vast kunnen houden. Plaats een rek, of span draden tegen een schutting, waar de lange scheuten om heen kunnen groeien van de Passiebloem. Passiebloemen worden vaak wat meer horizontaal aangebonden om ze wat meer body te geven.

 

Geef in het voorjaar een goede basisbemesting zoals een organische meststof en mest tijdens de groei nogmaals. Ook kun je de passiebloem stekken en op een later moment de passiebloem verplaatsen naar de tuin.  

 

Welke soorten Passiebloem zijn er?

De ene soort Passiebloem kan er iets beter tegen dan de andere, maar alle jonge planten zijn gevoelig voor strenge vorst en moeten daartegen beschermd worden. De winterhardheid van Passiflora is matig en bescherming is noodzakelijk. Potplanten kunnen beter op een vorstvrije plaats overwinteren.

 

In milde winters kan de Passiebloem, vooral Passiflora caerulea zijn bladeren gedeeltelijk behouden totdat in de lente er nieuwe bladeren verschijnen. Echt winterharde passiflora soorten zijn er niet. Passiflora caerulea, de blauwe Passiebloem komt het vaakst voor in Nederland en kan meer vorst verdragen, maar vooral de jonge plant heeft toch bescherming nodig.

 

Passiflora planten zijn er in verschillende hoogtes en kleuren:
100 tot 300 cm: ‘Constance Elliott’, ‘Victoria’, ‘Purple Haze’ en Passiflora caerulea. ‘Constance Elliott’ en ‘Victoria’ kunnen onder gunstige omstandigheden 5 meter halen.
Blauw: ‘Purple Rain’ en Passiflora caerulea
Paars: ‘Purple Haze’, ‘Purple Rain’ en Passiflora caerulea
Wit: ‘Constance Elliott’
Roze: ‘Victoria’
De Blauwe Passiebloem is de bekendste en meest aangeplante Passiebloem die bovendien iets vorstbestendiger is.

 

Wij hebben zes passiebloem soorten in ons assortiment: Passiflora ‘Purple Rain’; Passiflora ‘Purple Haze’; Passiflora ‘Constance Elliott;
Passiflora ‘Victoria’; Passiflora caerulea en Passiflora caerulea XL.

 

Passie bloem klimplant in de volle grond of in een pot?

Passiflora planten kunnen in de volle grond worden aangeplant. Kies een beschutte plek in de volle zon in een vruchtbare, goed doorlaatbare bodem. De passiebloem doet het ook uitstekend in een pot op het terras of balkon. Zet hem wel in de zon en laat hem vorstvrij overwinteren. Een Passiflora in pot gaat dus prima. Zoek een zonnige plaats en geef voldoende water.

De Passiebloem is een prachtige plant met uitbundige bloei in de zomer. De bloemen bloeien maar 1 of 2 dagen. Passiflora is een klimplant met veel mooie bloemen in de zomer, die maar enkele dagen bloeien.

 

Waar kan ik een Passiebloem aanplanten?

De Passiebloem kan na de winter, indien gewenst, flink worden teruggesnoeid, want de klimplant bloeit op het nieuwe hout. De Passiebloem bloeit de hele lange zomer tot soms in oktober. Zet de Passiebloem op een zonnige plek tegen een schutting zodat de klimplant snel omhoog kan groeien.

 

Ook een pergola is een prima plaats voor de Passiebloem. De ranken weven zich langs het hekwerk omhoog. Een Passiebloem tegen een gevel kan ook, maar dan moet de plant aanknopingspunten hebben om te klimmen bijvoorbeeld tegen gaaswerk of regelmatig tegen de muur opbinden.

 

Een Passiebloem woekert niet echt. Er is wel enige sturing nodig door op te geleiden en op te binden. Als de Passiebloem te groot wordt, kan hij na de vorst flink gesnoeid worden. Zorg bij de Passiebloem voor een goede standplaats in de zon. Bescherm hem tegen te strenge vorst met een flinke laag bladeren en snoei de plant terug als hij te groot of te wild wordt.

 

Veelgestelde vragen over:

Is de Passiebloem winterhard?

De Passiflora caerulea is de meest sterke Passiebloem. Let wel op Passiebloemen kunnen bij strenge winters terug vallen. Vaak is het zo dat Passiebloemen in het voorjaar toch weer vanuit de grond opkomen en flinke scheuten maken in één jaar.

Waar plaats je een Passiebloem?

Plaats een Passiebloem op een beschutte plek in de zon. Bij strenge vorst is zal u de Passiebloem moeten beschermen met bijvoorbeeld een laag bladeren of vliesdoek.

Kan een Passiebloem in de volle zon?

Ja, een Passiebloem kan prima in de volle zon. Het liefst ook op een beschutte plek.

Hoe vaak moet een Passiebloem water?

Het voldoende water geven is zeer weersafhankelijk, een Passiebloem houdt niet van te natte voeten.

 

Inspiratie Passiebloem

Passiebloem is een snelgroeiende klimplant die helaas niet helemaal winterhard is. Vaak kunt u de voet van de plant afdekken bij stevige vorst zodat de plant in het geval dat deze terug vriest weer opnieuw kan uitlopen vanaf de basis in het voorjaar. Naast de bekende blauwe vorm zijn er uit kruisingen ook roze, witte en paars bloeiende variëteiten van de Passiebloem verkrijgbaar. De bloemen van de passiebloem hebben een zeer bijzondere vorm. De bloem zelf bloeit vaak maar 1 of 2 dagen maar omdat de plant steeds nieuwe knoppen vormt is de bloeitijd erg lang.

 

Passiebloem kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Als u Passiflora planten wilt kopen bent u bij Tuinplantenwinkel.nl op het goede adres. U kunt kiezen uit de kleuren blauw, paars, wit en roze. Volwassen passiebloemen krijgen een hoogte van 100 tot 300 cm; enkele zelfs 3 tot 5 meter. Als de voorkeur uitgaat naar een meteen al volwassen plant is de XL serie een goed idee. Wilt u een winterharde Passiflora kopen? Ga dan voor de Passiflora caerulea, maar bescherm deze wel bij strenge vorst.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.