Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over passiebloem

De Passiebloem heeft een zeer opvallende bloem. Niet de liefde, maar religie zorgde voor haar naam. Dit dankt de plant aan de symbolen voor het lijden van Jezus die de naamgever, in de bijzonder gevormde bloemen zag. De drie stempels op de stijlen staan dan voor de drie spijkers waarmee Jezus werd gekruisigd, de vijf meeldraden zijn de vijf wonden en de blauwe cirkel de doornenkroon.

 

De Passiebloem ook Passiflora genoemd, komt oorspronkelijk uit tropische gebieden van Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië. De Passiflora familie kent verschillende soorten zoals de Passiflora incarnata, Passiflora edulis en Passiflora caerulea. De Passiflora caerulea is de meest aangeplante Passiebloem, deze is dan ook het meest winterhard van alle soorten. Jonge planten zijn gevoeliger voor de vorst bescherm de voet van de blad dan in de winter met bijvoorbeeld een laag bladeren.

 

De meeste Passiebloemen bloeien op het jonge hout, de bloemen verschijnen maar 1 of 2 dagen. Maar door de vele knoppen bloeit de passiebloem van juni tot augustus. De blauwe passiebloem is een klimplant die de meesten mensen wel kunnen. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u nog meer Passiebloem soorten met prachtige bloemen in verschillende kleuren.

 

Passiebloem planten

Slechts enkele soorten zijn in ons klimaat redelijk winterhard, maar ook deze kunnen tot de grond invriezen. In het voorjaar lopen deze planten dan wel weer uit. Deze klimplant houdt van zon en voedzame grond die goed waterdoorlatend is. Plant de Passiebloem op een beschutte plek in de volle grond. Een passiebloem in een pot planten is minder geschikt, in een pot is de plant (nog) minder goed bestand tegen de strenge vorst.

 

Zijn Passiebloemen giftig? Sommige soorten Passiflora zouden giftig zijn. De Passiflora caerulea en Passiflora edulis geven eetbare vruchten. De Passiflora edulis zou heerlijke vruchten geven. Helaas is de Nederlandse zomer vaak te kort om ook daadwerkelijk passievruchten uit eigen tuin te kunnen eten. Als de donker paarse vruchten (de schil) aan de klimplant hangen zouden deze goed rijp en zoet moeten zijn. Een zonnige plek zorgt voor meer bloemen en vruchten.

 

Passiebloem snoeien en verzorgen

In het voorjaar, rond eind maart kun je de ingevroren of te sterk uitgegroeide stengelmassa's terugsnoeien. U kunt beter regelmatig snoeien, in plaats van ineens heel veel. Na een drastische snoeibeurt lopen planten soms moeilijk uit en geven ze alleen blad en géén bloemen meer dat jaar. Regelmatig snoeien van de zijscheuten bevordert de bloei.

 

Een Passiebloem is een redelijk snelle groeier, maar door dat hij matig winterhard is en de geselecteerde scheuten vaak wegsnoeit blijft hij in toom. De Passiebloem verzorgen heeft wat aanwijzingen nodig. Ze hebben allemaal een klimsteun nodig waaraan ze zich met hun hechtranken vast kunnen houden. Plaats een rek, of span draden waar de lange scheuten om heen kunnen groeien van de Passiebloem. Passiebloemen worden vaak wat meer horizontaal aangebonden om ze wat meer body te geven.

 

Geef in het voorjaar een goede basisbemesting zoals een organische meststof en mest tijdens de groei nogmaals. Ook kun je de passiebloem stekken en op een later moment de passiebloem verplaatsen naar de tuin.  

 

Veelgestelde vragen over:

Is de passiebloem winterhard?

Antwoord: De Passiflora caerulea is de meest sterke passiebloem. Let wel op Passiebloemen kunnen bij strenge winters terug vallen. Vaak is het zo dat Passiebloemen in het voorjaar toch weer vanuit de grond opkomen en flinke scheuten maken in één jaar.

 

Waar plaats je een passiebloem?

Antwoord: Plaats een Passiebloem op een beschutte plek in de zon. Bij strenge vorst is zal u de Passiebloem moeten beschermen met bijvoorbeeld een laag bladeren of vliesdoek.

 

Kan een passiebloem in de volle zon?

Antwoord: Ja, een Passiebloem kan prima in de volle zon. Het liefst ook op een beschutte plek.

 

Hoe vaak moet een passiebloem water?

Antwoord: Het water geven is zeer weersafhankelijk, een Passiebloem houdt niet van te natte voeten.

 

De passiebloem is een klimplant met een lange bloei die de hele zomer aanhoudt

 

Inspiratie Passiebloem:

De blauw bloeiende passiebloem is het bekendst, maar er zijn ook wit en roze bloeiende varianten

 

Passiebloem is een snelgroeiende klimplant die helaas niet helemaal winterhard is. Vaak kunt u de voet van de plant afdekken bij stevige vorst zodat de plant in het geval dat deze terug vriest weer opnieuw kan uitlopen vanaf de basis in het voorjaar.

 

Passiebloem is een zelf hechtende klimplant die aan een draad of klimrek genoeg heeft om goed omhoog te groeien

 

Naast de bekende blauwe vorm zijn er uit kruisingen ook roze, witte en paars bloeiende variëteiten van de passiebloem verkrijgbaar.

 

De bloemen van passiebloem zijn erg fraai om te zien

 

De bloemen van de passiebloem hebben een zeer bijzondere vorm. De bloem zelf bloeit vaak maar 1 of 2 dagen maar omdat de plant steeds nieuwe knoppen vormt is de bloeitijd erg lang.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.