Informatie over tsuga

De Tsuga heeft als Nederlandse naam Hemlock of Hemlockspar. Hij behoort tot de sparrenfamilie, maar lijkt qua vorm, vooral in de eerste jaren niet op de traditionele piramidevorm. De takken van de Tsuga canadensis komen vrij rechtop uit de stam en gaan na verloop van de jaren, als ze zwaarder worden, overhangen. Als dit gebeurt, wordt de groeiwijze van de Tsuga wel meer piramidaal. Er is ook een dwergvorm van de Tsuga. Dat is de Tsuga canadensis 'Jeddeloh'. Tsuga heeft vrij korte naaldjes die aan de onderzijde zilverachtig gekleurd zijn. Dit geeft de Tsuga over het geheel een enigszins grijs/groene kleur. 

 

Tsuga canadensis planten

Als Tsuga canadensis niet gesnoeid wordt, dan groeit de plant uit tot een flinke boom. Als daar de ruimte voor is, bijvoorbeeld in een grote tuin of parkachtige omgeving, dan ontstaat er in de loop van de jaren een prachtige boom. De Tsuga kan ook prima gesnoeid worden. Hierdoor is hij ook geschikt om als haag of vormsnoei te dienen. Ook kan hij in een grote border in combinatie met andere wintergroene struiken aangeplant worden om zo als groene afscheiding te dienen. Maak een royaal plantgat en gebruik bij voorkeur aanplantgrond bij het aanplanten. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de Tsuga een goede start maken. De dwergvariant Tsuga canadensis 'Jeddeloh' is uitermate geschikt voor aanplant in de Japanse tuin, maar kan ook in een pot op het terras of balkon gezet worden. 

 

Voor de ontwikkeling van een goed wortelgestel, kan de Tsuga canadensis het beste in de volle grond geplant worden. Met de juiste verzorging en aangeplant in de juiste grondsoort, krijgt de boom bladeren (naalden) die glanzend groen van kleur zijn. De ideale grondsoort is lichtzuur. Als de grond te kalkrijk is, dan kan het zijn dat de bladeren (naalden) van de Tsuga geel kleuren. Doordat de grond zuur mag zijn, kunnen er rondom de Tsuga andere zuurminnende tuinplanten gezet worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld heesters als Rhododendrons of een Japanse esdoorn.

 

Wilt u een boom planten, dan is een ruim plantgat met losse grond in de bodem belangrijk. Zo ook bij de Tsuga heterophylla of Westelijke hemlockspar. Door de aarde in het plantgat te vermengen met aanplantgrond, ontstaat er een mengsel waar de wortels van de Westelijke hemlockspar een tijdje mee vooruit kunnen. Eventueel kan er bij een al wat grotere boom een boompaal direct naast de stam gezet worden. Deze boompaal geeft de Tsuga de eerste jaren na aanplant houvast tijdens harde wind. Op deze manier kunnen de wortels van de kluit goed aanslaan.

 

De Tsuga canadensis als solitaire conifeer

De Tsuga canadensis kan als haagplant gebruikt worden, maar kan ook prima als solitaire conifeer aangeplant worden. In het begin groeien de takken van de Tsuga canadensis wat meer omhoog, maar na verloop van de jaren verandert dit. De takken staan loodrecht op de stam en gaan nog later zelfs wat uithangen. De jonge twijgen zijn borstelig behaard en grijs/geel van kleur. De oude taken zijn diep gegroefd en donkerbruin van kleur. Een aantal jaar na aanplant, verschijnen de eerste kort gesteelde hangende kegels aan de bomen.

 

Mocht de Tsuga na een aantal jaren te breed worden, dan kunnen deze bomen prima in vorm gesnoeid worden. Een andere optie is om de Tsuga op een gegeven moment op te kronen tot een hoogstam boom. De kroon van de Tsuga canadensis krijgt een pyramidale vorm en kan doorgroeien tot een uiteindelijke hoogte van 8 tot 10 meter. Houd hier zeker rekening mee als u de Tsuga canadensis als solitair in de tuin wilt planten.

 

Tsuga snoeien en verzorgen

Zoals hierboven al vermeldt, kan de Tsuga zonder snoei, uitgroeien tot een prachtige boomvorm. Hiervoor moet hij wel de nodige ruimte krijgen. Is hiervoor de ruimte niet aanwezig, dan kan hij prima gesnoeid worden. Snoei elk jaar de langste takken voor een deel terug. Zo blijft een enigszins natuurlijke vorm behouden. De Tsuga kan ook als haag dienen. Als de haag jaarlijks een goede snoeibeurt krijgt, ontstaat er een strakke haag. 

 

Tsuga kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Het kweken van een mooie Tsuga is specialistisch werk. Dit gebeurt op een door ons geselecteerde kwekerij. De Tsuga planten blijven een aantal jaar op de kwekerij staan, waarna de kweker ze kan rooien en ze naar ons bedrijf komen. Zodra u een Tsuga boom besteld heeft, gaan wij voor u aan de slag. We gaan de bestelling verwerken en klaar maken voor het bezorgen. Doordat we een eigen bezorgdienst hebben, kunnen we de bezorgkosten laag houden en is de kans op schade tijdens het vervoer uitgesloten.

 

Veelgestelde vragen over Tsuga:

Verliest de Tsuga in de winter zijn naalden?

Antwoord: Nee, de Tsuga's behoren tot de wintergroene tuinplanten. De naalden blijven in de winter aan de boom zitten. De toegespitste naalden hebben een fijn gezaagde rand. De naalden zijn aan de bovenzijde glanzend groen van kleur, aan de onderzijde zitten grijswitte huidmondstreepjes. In kalkrijke grond kleuren de naalden geel of lichter groen van kleur. Mocht dit gebeuren dan kan een jaarlijkse gift van tuinturf rondom de voet/stam van de boom de grond wat zuurder maken. Er zijn wel bomen met naalden die in de winter hun naalden verliezen. De Larix is hiervan het bekendste voorbeeld.

 

Krijgt de Tsuga vruchten?

Antwoord: Jazeker. De wat oudere exemplaren krijgen hangende kegels. Deze eivormige hangende kegel blijft tot lang in de winter aan de boom hangen. Als de Tsuga als haagplant wordt gebruikt, dan zullen er nagenoeg geen kegels aan de planten komen te staan. Ze worden er dan telkens vanaf gesnoeid.

 

Op kalkrijke grond kleuren de naalden van de Tsuga geel; kan dit kwaad?

Antwoord: Nee dit is geen probleem, het ziet er alleen niet zo fraai uit. Door rondom de voet van de plant/stam tuinturf te strooien, wordt de grond wat zuurder en zullen de naalden in de loop van de tijd weer groener kleuren. Eventueel kan er ook een keer wat meststof gestrooid worden. Dit kan bijvoorbeeld Culterra of Koemestkorrel zijn.

 

Kan de Tsuga als haag dienen?

Antwoord: Naast vele soorten coniferen, kunnen Tsuga planten ook als haagplanten ingezet worden. Er ontstaat dan een haag met een grijs/groene uitstraling. De Tsuga canadensis is het beste geschikt om als haag aan te planten. De jonge takken weven in de loop van de jaren in elkaar, waarna er een dicht geheel ontstaat. De Tsuga heterophylla groeit daarvoor te grof en te hard. Deze Westelijke Hemlockspar wordt een flinke hoogstam boom.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.