Informatie over top 10 - planten voor kleigrond

De grondsoort bepaalt veel eigenschappen van de bodem. Kleigrond bestaat uit kleine mineralen die in staat zijn vocht en voedingsstoffen goed vast te houden. Zandgrond bestaat bijvoorbeeld uit grovere mineralen waardoor water sneller weg zakt.

Planten hebben vaak een voorkeur voor de grond waarop ze goed groeien. Sterker nog; ze zijn daar op toegespitst. Zo groeien er in de polder andere planten dan op een hoge zandrug; simpelweg omdat de grondsoort, en daarmee de omstandigheden anders zijn.

 

In een tuin kiest u daarom ook het beste voor planten die zich op uw grond het beste thuisvoelen. Dat voorkomt teleurstellingen en u hoeft vaak minder naar de planten om te kijken.

Eigenschappen kleigrond

Kleigrond is een rijke grond en bevat veel voedingsstoffen. Daarnaast is kleigrond vaak kalkrijk. Dit komt de smaak van bijvoorbeeld fruit ten goede. Kleigrond is ook goed in staat vocht goed vast te houden. Dit is een voordeel tijdens droge periodes in de lente en zomer. Het kan ook een nadeel zijn tijdens nattere periodes in het jaar, omdat de bodem dan vaak lang extra vochtig blijft.

Planten die goed groeien op kleigrond

Er zijn talloze planten zich goed thuis voelen op kleigrond. Vaste planten die een voorkeur hebben voor kleigrond zijn bijvoorbeeld Alchemilla, Aruncus, Astilbe, Astrantia, Eupatorium, Geum, Hemerocallis, Ligularia, Lysimachia, Lythrum, Persicaria, Rodgersia en bijvoorbeeld Veronicastrum soorten.

Zoals gezegd voelen ook veel fruitsoorten zich erg goed thuis op kleigrond. De voorkeur heeft dan wel een lichte kleigrond zoals zavel of löss. De kalkrijke klei zorgt voor smaakvolle vruchten. Bovendien is er vaak voldoende vocht voorhanden zodat het fruit goed kan groeien.

 

Ook zijn er bomen zich extra goed thuisvoelen op kleigrond. Hierbij kunt u denken aan Cornus, Crataegus, Cydonia, Fraxinus, Laburnum, Magnolia, Malus, Prunus, Pyrus en Ulmus.

 

Op deze pagina vindt u de meest toegepaste planten op kleigrond. Uiteraard is ons assortiment breder en vindt u alle andere genoemde planten en nog meer terug op onze site.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.