Menu
Geen producten gevonden
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over meidoorn

De Meidoorn (Crataegus) behoort tot de rozenfamilie, net als enkele bekende vruchtplanten zoals de aardbei, appel en peer. Het zijn struiken die afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied en die we nu als struik of boom op het noordelijk halfrond in de natuur tegen kunnen komen. De meidoorn heeft een rijke historie, die is begonnen in het nieuwe testament met de doornenkroon van Jezus. Rond de meidoorn zijn verder veel mythen ontstaan. De meidoorn werd vanwege de doornen op de takken veel gebruikt in hagen als afscheiding voor het vee. Op sommige plaatsen zoals in het gebied de Maasheggen in Limburg is dat nog goed te zien. Het hout is hard en fijn van structuur. Verder worden bloesem en bessen gebruikt bij traditionele homeopathische geneeswijzen. In de winter verliezen ze hun blad. De meidoorn is ook geliefde struik of boom bij kleine vogels. De dichte takkenbos in combinatie met de doornen zorgen voor een veilige woonplek. De bessen in het najaar die bij een aantal soorten verschijnen zijn daarnaast geliefd bij vogels.

Meidoorn planten

Bomen van tuinplantenwinkel.nl kunt u jaarrond planten. Dit kan omdat we al onze bomen in pot leveren. Aanplanten in de herfst, winter, lente én zomer is dus altijd mogelijk, met aangroeigarantie! Zet de boom op een zonnige plek. Elke grondsoort is geschikt, ook lichte klei wordt goed verdragen.

Maak de grond goed los met een scherpe schop. Doorbreek ook harde lagen op grotere diepte. Voordat u gaat planten adviseren wij u om de grond te verrijken met aanplantgrond. De bodemstructuur en de voedingsbodem voor de boom worden dan verbeterd. Verwijder altijd de pot van de kluit. Als de pot niet goed loslaat verwijder je wortels die onder door de gaatjes groeien en je knijpt een keer zijdelings in de pot. Planten geleverd met pot kun je een keer dompelen in een emmer water. Zeker bij droogte! Plant niet te diep. Niet dieper dan de kluit hoog is. Plaats de plant in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk goed aan met de hak van je voet. Werk rondom af met een hark en geef bij droogte water. Let op dat de grond niet drijfnat wordt, licht vochtig is voldoende. Plaats bij bomen een boompaal met boomband en laat die twee tot drie jaar aan de boom staan. Afstand boompaal tot stam ongeveer 20 cm.

Meidoorn snoeien en onderhouden

De Crataegus heeft weinig onderhoud nodig. Het is wel belangrijk om de wilde scheuten die op de stam ontstaan weg te knippen, zodat de boom mooi in vorm blijft. Dit kan in juni of september. De boom bloeit op tweejarig hout. De boom doet het op elke grondsoort, bij voorkeur op een kalkrijke bodem; strooi daarom af en toe wat kalk rond de boom.

Meidoorn kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De roodbloeiende Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet' is daarvan het bekendste voorbeeld. Deze soort heeft gevulde, rozerode bloemen en vormt geen vruchten. Naast de ‘Paul’s Scarlet’ zijn er ook andere boomvormen die zeker de moeite waard zijn. Zowel de Crataegus lavallei ‘Carrierei’ als de Crataegus persimilis ‘Splendens’ sieren de tuin met een grillig gevormde kroon waaraan donkergroene bladeren verschijnen. In het late voorjaar bloeien de bomen met witte bloemen die in trossen bijeen staan. In het najaar volgen prachtige gekleurde bessen die in trek zijn bij vogels maar ook voor een prachtig herfstbeeld zorgen.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie. Bij bestellingen boven de €75 is de bezorging gratis!

 

Meidoorn

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.