Informatie over tamme kastanje

De Tamme Kastanje bloeit in juni met langwerpige, op katjes lijkende, witgele,  mannelijke bloemen, terwijl de vrouwelijke bloemen aan de basis van het katje zitten. De boom is hierdoor zelfbestuivend, dus 1 exemplaar in uw tuin is voldoende. De boom groeit uit tot een brede bolvorm en wordt meer dan 10 m hoog, dus hij heeft wel wat ruimte nodig. De gezaagde, langwerpige bladeren zijn donkergroen. Uit de bloemen groeien de bruine vruchten, goed beschermd door een stekelige bolster, die de kastanjes beschermd tegen eetgrage vogels en eekhoorns. De bolsters vallen in oktober op de grond en splijten soms al open. De kastanjes zijn dan eetbaar: rauw eten, poffen, roosteren of koken. Pas op bij het verwijderen van de bolster, want de stekels zijn scherp. Castanea savita is de Latijnse naam van de tamme kastanje die Tuinplantenwinkel.nl in het assortiment heeft.

De standplaats van de Tamme kastanje

De Tamme Kastanje staat het liefst in de zon in een luchtige, goed waterdoorlatende humusrijke bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort. De boom wortelt diep, kan daarom tegen een stootje(storm) en ook tegen luchtverontreiniging en zeewind. De Tamme kastanje groeit uiteindelijk uit tot een boom met een flink formaat. Houd hier rekening mee met het maken van de keuze voor deze boomsoort. Een standplaats met weinig ruimte voor een flinke kroon zal niet voldoen.

De Tamme kastanje snoeien en onderhouden

Een jonge Kastanjeboom kunt u door snoei sturen bij de groei. Vorm verstorende takken kunnen worden weggeknipt. Verwijder bij een oudere boom uitgedroogde en beschadigde takken. LET OP: De snoei van een Kastanjeboom  moet in de zomer tot uiterlijk september. De sapstroom van deze tuinplant komt vrij vroeg in het jaar op gang en bij te late snoei gaat de boom hierdoor ernstig bloeden. Vandaar is het voor de boom ook het beste als hij zich in zijn natuurlijke vorm kan ontwikkelen, waardoor er geen regelmatige snoei nodig is.

 

Tamme kastanjes zitten in stekelige bolsters

 

Inspiratie Tamme kastanje:

Tamme kastanje vol kastanjes

 

De Tamme kastanje krijgt vruchten in stekelige bolsters. 

Heel oude kastanjeboom

 

Kastanjebomen kunnen zeer oud worden en zijn sterke bomen. 

 

Tamme kastanjes rapen

 

Tamme kastanjes, ofja de vruchten van deze boom zijn eetbaar. 

 

Tamme kastanje

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.