U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Klimhortensia | Tuinplantenwinkel.nl
Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over klimhortensia

De Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) is een prachtige klimplant met grote, witte schermbloemen in juni-juli. Zijn groene, hartvormige blad is voorzien van duidelijke nerven. Het is de enige klimmende versie van de hortensia. Net als andere hortensia's is deze klimmer ook bladverliezend. In de winter komen de harige en afschilferende twijgen tevoorschijn die ook zeker sierwaarde geven.

Deze hortensia kunt u prima inzetten als haagplant. Een kale schutting of muur zal over een tijd tot een groen scherm zijn uitgegroeid. De plant gebruikt zijn hechtwortels om op te klimmen en kan zo een hoogte van vijf meter bereiken. De klimhortensia is erg decoratief en zijn bloemen kunnen een doorsnee van wel 25 centimeter hebben! U haalt dus zeker een blikvanger in uw tuin!

 

Het planten van de Klimhortensia

Deze aanplantgrond kunt u samen met de plant bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl. Erg snel groeit deze tuinplant niet, maar hij kan gemakkelijk een tot een hoogte reiken van maximaal vijf meter. Deze plant is zelfhechtend en heeft -afgezien van de eerste jaren- geen hulp nodig bij het klimmen,  behalve als u deze tuinplant tegen een gaaswerk wilt plaatsen. De twijgen van deze klimplant zijn erg breekbaar. Zet u hem dus niet te dicht bij een speelveld of langs een druk belopen pad.

 

De verzorging

Het best voelt deze klimplant zich thuis op een plaats in de halfschaduw. Ook op een beschaduwde plaats kan de plant het goed doen. Tegen een muur of schutting op het noorden of het oosten is hij dus bestand. Wel is dan een wat minder uitbundige bloei te verwachten.  Zet u hem op een vochtige, maar goed doorlaatbare grond. Bij het aanplanten kunt u eventueel wat aanplantgrond aan het plantgat toevoegen. De klimhortensia is zeer goed winterhard.

 

Het snoeien van deze klimplant

Een klimhortensia heeft twee soorten takken: klimtakken en bloeitakken. De eerstgenoemde beschikken over hechtwortels en zijn in staat een muur of ander oppervlak snel te bedekken. De bloeitakken groeien juist van de muur af. Het bijzondere is dat deze tot wel een meter lang kunnen worden. Een klimhortensia zal dus behoorlijk wat ruimte opeisen.

Wilt u deze klimplant gaan snoeien, dan kunt u het beste niet meteen de hele plant onder handen nemen. Het verdient de voorkeur om elk jaar een deel van de takken weg te knippen. De meeste bezitters van deze hortensia snoeien jaarlijks ongeveer een derde van de plant. Het beste snoeimoment is vlak na de bloei, zodat de plant de kans krijgt om weer sterke knoppen te ontwikkelen die het jaar erna weer kunnen uitlopen. Bloeitakken snoeit u tot ongeveer tien centimeter van de klimstam.

In de wintermaanden kunt u de gedroogde bloemen op de plant laten staan; ook deze hebben een hoge decoratieve waarde. Zeker wanneer er een laagje sneeuw op komt te liggen. U kunt de ingedroogde bloemen wegknippen op het moment dat er in het voorjaar nieuw blad verschijnt.

 

Kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op onze webshop bieden wij deze prachtige klimplant aan in een aantal verschillende maten: een 'normale' maat, een XL versie en een XL+ variant. Voor meer informatie over deze maatvoeringen kunt op deze pagina kijken.

 

Schizophragma hydrangeoides

Naast de echte klimhortensia bestaat er ook nog een schijnvorm die vaak dezelfde benaming krijg; de Schizophragma hydrangeoides 'Moonlight'. Ook deze bieden we aan in onze webshop. Deze plant lijkt veel op de gewone variant maar is trager groeiend. Wel heeft de Schizophragma iets grotere bloemen en is de plant nog beter bestand tegen de schaduw.

 

Klimhortensia is een klimplant voor de schaduw of halfschaduw

 

Inspiratie Klimhortensia:

Net zoals klimop is de klimhortensia zelfhechtend en hoeft hij dus niet aangebonden te worden

 

De bloemen van de klimhortensia lijken het meeste op die van een teller hortensia en bestaan uit een scherm van kleine knopbloemen met daaromheen een aantal witte schutbloemen.

De klimhortensia kan worden gebruikt voor de aankleding van de schutting of muur

 

Het frisgroene blad verschijnt al vroeg in het voorjaar. Snoei een klimhortensia niet in de periode tussen januari en maart omdat de sapstroom dan erg sterk is.

 

De schermvormige bloemen zijn wit van kleur en verschijnen in mei en juni

 

Na de hoofdbloei blijven de schutbloemen aan de plant zitten en verkleuren langzaam bruin. In de winter zorgen deze, samen met de roodbruine gekleurde, afschilferende twijgen voor een mooi wintersilhouet. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.