Informatie over kardinaalsmuts

De Kardinaalsmuts is een uitgebreide plantenfamilie met soorten die uiteenlopende groeiwijzen hebben. Er zijn wintergroene Kardinaalsmutsen en bladverliezende, maar ook flinke struiken en hele lage bodembedekkers. Er is zelfs een soort die van nature in Nederland en België voorkomt. Elke soort heeft zo zijn eigen sierwaarde. De Nederlandse naam dankt de plant aan de vorm van de vruchten die op een kardinaalsmuts lijken. Deze tuinplant wordt om dezelfde reden ook wel Kardinaalshoed genoemd. De Latijnse naam is Euonymus. 

Kardinaalsmuts kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl zijn verschillende soorten Kardinaalsmuts verkrijgbaar. Grofweg zijn deze op te delen in twee groepen. De eerste zijn de bladverliezende struiken die de kenmerkende vruchten dragen. Deze struiken worden, afhankelijk van de variant 1 tot 3 meter hoog. In de herfst krijgen deze Kardinaalsmutsen een werkelijk prachtige bladverkleuring voordat het blad afvalt. Dit zijn de Euonymus alatus en Euonymus europaeus. In de tweede groep zitten de lagere wintergroene struikjes die tussen de 5 en 100 cm hoog worden. Dit zijn de Euonymus fortunei en Euonymus minimus. Daarnaast is er ook nog een hele sterke bodembedekker die perfect geschikt is voor het aanplanten van grotere vakken en ook onder boomgroepen eventueel nog zou kunnen groeinen. Dit is de Euonymus radicans. Deze Kardinaalsmuts wordt ook in parken en plantsoenen regelmatig aangeplant. 

Kardinaalsmuts snoeien en verzorgen

De Bodembedekkende groenblijvende soorten Kardinaalsmuts hebben nagenoeg geen snoei nodig. Eventueel kunnen in het vroege voorjaar de langste uitlopers weggeknipt worden, zodat er sneller frisse nieuwe scheuten ontstaan. De hogere groenblijvende soorten verdragen snoei goed. De vertakking is zo sterk, dat ze op een gegeven moment zelfs in een bol of kegelvorm gesnoeid kunnen worden. Met hun vaak bonte bladkleur is het dan zelfs een mooi en opvallend alternatief voor een buxusvorm. De bladverliezende grotere struiken hebben geen jaarlijkse noodzakelijke snoei nodig. Snoei deze Kardinaalsmuts alleen als de tuinplant te groot dreigt te worden. Knip de oudste takken diep weg, als het kan mag er zelfs tot aan de grond gesnoeid worden. Van onderuit de plant, zullen er snel nieuwe twijgen gaan groeien.

 

De prachtige herfstkleur van de Euonymus alatus

 

Inspiratie Kardinaalsmuts:

Groenblijvende kardinaalsmuts met witbont blad

 

Deze Kardinaalsmuts is groenblijvend, de japonicus en fortunei soorten zijn (vrijwel) alle groenblijvend. Dit is de Euonymus japonicus 'Kathy'.

Kardinaalsmuts combineert makkelijk met andere planten

 

De kardinaalsmuts combineert gemakkelijk met andere tuinplanten zoals vaste planten en siergrassen zoals de Carex

 

Herfstkleuren in de heidetuin met deze Euonymus alatus

 

Deze heidetuin valt in de herfst extra op door de herfstkleur van de Euonymus alatus. Deze Kardinaalsmuts heeft de mooiste herfstkleur. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.