U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Caryopteris | Tuinplantenwinkel.nl


Informatie over caryopteris

Blauwbaard is een redelijk kleine heester met schitterende blauw-paarse bloemen in de late zomer en het najaar. Vaak wanneer andere bloeiers over hun hoogtepunt heen zijn, steelt de Caryopteris de show. Het blad heeft verder een lavendel-achtige uitstraling en past daarmee perfect in een mediterrane tuin. De prachtig gekleurde bloemen houden het zomergevoel in de tuin nog even vast. Daarnaast zijn bijen en vlinders verzot op de rijk met nectar gevulde bloemen. Caryopteris x clandonensis is de meest toegepaste vorm voor de tuin. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een aantal cultivars uit deze groep. De meest populaire soort is de ‘Heavenly Blue’, welke bloeit met lilablauwe bloemen. Deze cultivar heeft verder een bossige groei en kan een hoogte halen van ongeveer 70 centimeter. Een cultivar met een compactere en meer opgaande groei is de ‘Grand Blue’. De bloemkleur van deze laatste is ook donkerder paarsblauw dan die van de ‘Heavenly Blue’. In Nederland wordt blauwbaard ook wel blauwe spirea genoemd, is redelijk winterhard en wordt vaak aangeplant in beschutte tuinen en op vrije plaatsen in de border tegen een muur of hek.

Caryopteris planten

Caryopteris x clandonensis ‘Grand Blue’ staat het liefst op een beschutte plaats tegen koude, uitdrogende oostenwind in de zon of halfschaduw in een waterdoorlatende, vrij droge, voedselrijke bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Maak de grond goed los; verdeel de tuinplanten over de aan te planten border: 3 per vierkante meter. Maak een plantgat dat iets groter is dan de pot, strooi er wat aanplantaarde in en vermeng dit met de aanwezige grond. Zet de tuinplanten met pot even in een emmer water, zodat de haarwortels zich goed vol zuigen. Zet blauwbaard in het gat, vul aan met de omliggende aarde en druk het geheel stevig aan met uw handen.

Caryopteris snoeien en verzorgen

Caryopteris staat het liefst op een beschutte plaats, omdat deze tuinplant niet geheel winterhard is bij strenge vorst. Dek bij strenge vorst Blauwbaard goed af met een flinke laag bladeren of stro rond de stam. Knip na de winter de uitgedroogde en ingevroren takken tot ongeveer 25 cm boven de grond terug. Deze tuinplant bloeit op de uiteindes van de opnieuw te vormen jonge scheuten. Strooi na de snoei meteen wat organische mest rond de voet van de tuinplant. De tuinplant kan goed tegen een drogere bodem, maar geef bij langdurige droogte wel wat extra water, zeker wanneer u de plant nog niet lang heeft staan.

 

Caryopteris toegepast in een border

 

Inspiratie Caryopteris:

Blauwe caryopteris in bloei

 

Knip de takken van de Caryopteris terug na de winter. Zo komen in het voorjaar mooie nieuwe scheuten.

Roze bloeiende cayopteris

 

Detail van een caryopteris met roze bloemen.

 

najaars bloeier caryopteris

 

Caryopteris heeft een sterke geur die aantrekkelijk is voor vlinders en bijen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.