Informatie over lei sierpeer

Aan de Lei sierpeer komen geen vruchten zoals bij een Leipeer of Lei sierappel. De boom groeit wat transparanter en is een bijzondere verschijning tussen de leibomen. De bekendste variëteit is de Pyrus calleryana chanticleer, deze heeft glanzend blad en heeft een mooie oranje herfstverkleuring. Deze boom groeit wat trager als bijvoorbeeld de Lei amberboom en Leihaagbeuk. Bent u op zoek naar een witte bloesem boom die weinig ruimte inneemt in uw tuin? Dan is een sierpeer leiboom zeker iets voor u. 

 

Een sierpeer leiboom krijgt deze vruchten

Een sierpeer leiboom krijgt geen vruchten hij krijgt wel bloesem soms zie je dat als de boom het heel moeilijk heeft en niet goed groeit dat hij in de overlevings modus gaat en dan vruchten gaat aan maken die zijn vaak heel klein dat is dan een soort zaadvorming. Als de leiboom goed groeit zal hij geen vruchten maken.

 

Lei sierpeer planten

Zet de sierpeer leiboom op een plaats in de zon of halfschaduw zodat er voldoende licht op het blad valt. Het scherm van de lei sierpeer zal behoorlijk dicht groeien maar niet zo dicht als bij een lei-haagbeuk of lei-amberboom. Gebruik altijd aanplantgrond bij het planten voor een goede start. De leiboom kan goed tegen een hoop wind en is heel mooi te combinereen met andere producten.

 

Kom langs op onze kwekerij plantencentrum en kom de bomen zelf bekijken en eventueel uitzoeken.

 

Lei sierpeer snoeien en verzorgen

Een leiboom peer dient minimaal eenmaal per jaar gesnoeid te worden. Deze Leipeer snoeien, gebeurd het beste in de zomer rond juli/augustus of in de winter. U kunt de lei sierpeer scheren met een heggenschaar. Snoei langs het scherm af zodat de hoofdtakken in tact blijven. Uiteindelijk zal de sierpeer leiboom een dichter netwerk van takken vormen. Geef indien nodig extra voeding in het voorjaar of de zomer.

 

Veelgestelde vragen over lei sierpeer

Wat is een sierpeer?

Antwoord: Een Sierpeer is een peer die geen vruchten geeft. Dit betekent dat deze wel de prachtige witte bloesem geeft maar geen vruchten geeft. De sierpeer houdt het langste van de peren zijn blad in de herfst. De Latijnse naam van een sier peer is bijvoorbeeld de Pyrus calleryana chanticleer.

 

Geeft een leiboom sierpeer, Pyrus calleryana chanticleer ook vruchten?

Antwoord: De Pyrus calleryana 'Chanticleer' en de Lei-Pyrus salicifolia 'Pendula' zijn bomen die speciaal zijn gekweekt zodat deze geen vruchten vormen. Van daar dat deze tuinplanten goed te gebruiken zijn als de mensen geen vruchten in de tuin willen. De prachtige bloesem verschijnt al in april - mei en is wit.

 

Welke leiboom heef het mooie donkergroene blad?

Antwoord: De Pyrus calleryana chanticleer heeft van de peren het mooiste donkergroen blad dat mooi glanst. Het blad van deze sierpeer blijft in de herfst mooi aan de takken zitten en verkleurt prachtig geel/rood als herfstkleur. Het blad van de Pyrus salicifolia 'Pendula' is zilvergrijs van kleur en voelt viltig aan. De mooie donkergroene bladeren zorgen voor een hoge sierwaarde in de tuin. Door dat deze boom bladverliezend is, is deze winterhard.

 

Is de Leipeer ook als mooie boom verkrijgbaar?

Antwoord: De Pyrus calleryana chanticleer is zowel te verkrijgen als lei boom en als gewone boom. De lei sierpeer is op verschillende gewenste hoogte te verkrijgen. Zowel de sierpeer als lei vorm als gewone boom vorm is goed te combineren met andere tuinplanten zoals vaste planten en diverse struiken. De boom staat graag in de vollegrond. Het rek dat in de lei sierpeer zit is gemaakt van bamboe. Maar is de losse bomen zit natuurlijk geen rek.

 

Welke eisen stelt een leiboom sierpeer?

Antwoord: De grond moet voor het planten goed los worden gemaakt zodat de wortels goed zijn weg kunnen vinden en dat het wortels een goed wortelgestel kunnen vormen. De lei sierpeer kan men het beste aanplanten met aanplantgrond. De grondsoort moet niet te nat zijn dus zorg er voor dat de afwatering goed is.

 

De lei sierpeer staat het liefste op een zonnige plek in de tuin. De prachtige witte bloesem komt al vaak eerder aan de boom dan het blad. Soms kan het zijn als u de boom uit de pot haalt dat er nog een ijzeren korf aan de wortel zit. Deze dient u te laten zitten zodat de wortelkluit mooi stevig blijft. De wortels groeien daar gewoon doorheen. Zorg dat de kluit vochtig is voor dat u deze in het plantgat zet. De sierpeer kan het beste in de vollegrond worden geplant en is zeer goed winterhard.

 

Wanneer bloeit een lei sierpeer?

Antwoord: De prachtige bloesem komt in de maand april - mei aan de boom. De bloesem is altijd wit. Zowel bij de Pyrus calleryana chanticleer als bij de treur sierpeer. Het nieuwe blad verschijnt vaak pas als de bloesem er bijna af is.

 

Wat is er nodig om een lei sierpeer te planten?

Antwoord: Het beste plant u de lei sierpeer in de volle grond. De lei sierpeer plaats u met een boompalen, deze boompalen zorgen er voor als ze wind vangen dat deze niet om waaien. Bij een lage lei vorm kunt u kiezen voor een boom paal met een lengte van 150 cm. Bij hoge lei bomen heeft u palen nodig van 200 cm. Bij de aanplant kunt u het beste aanplantgrond gebruiken. Om de rekken met elkaar te verbinden kunt u bamboe stokken gebruiken. Op onze website ziet u precies welke producten u nodig heeft. Als u kiest voor een pakket van een aantal bomen zitten deze producten er standaard bij. Kijk goed welke stamhoogte u nodig heeft.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.